Léptékváltás - Nagyszabású avatóünnepség a BKT új indiai gyárában

Agro Napló
126 hektárnyi kopár sivatag néhány elszáradt, szélfútta cserjével, víz és villany nélkül. Így nézett ki a terület, ahol az 1987-ben alapított BKT (Balkrishna Industries Limited) gumiabroncsgyár pezsgő ipari központot hozott létre. Gyakorlatilag a semmiből, 500 millió dolláros befektetésének köszönhetően. A legkorszerűbb ipari berendezésekkel és létesítményekkel rendelkező gyáróriás a Gudzsarát (Gujarat) tartománybeli Budzs (Bhuj) városában épült fel, amely mintegy száz kilométerre található a pakisztáni határtól és 60 kilométerre az Arab-tengeri Mundra kikötővárostól. Az építkezés 2011 januárjában kezdődött, és ennek során egy nyolc kilométer hosszú ivóvízvezetéket és egy 13 kilométeres elektromos vezetéket is lefektettek. Bár az első gumiabroncsok már 2012 márciusában legördültek a gyártósorról, a teljes projekt csak 2016. év végén zárul.


Miután a napi termelés elérte a 150 tonnás szintet, a végleges kapacitás felét (mintegy 2000 db gumiabroncs előállítását), 2015. december elején felavatták a BKT budzsi üzemét a világ minden pontjáról érkezett vendégek jelenlétében. A megnyitóhoz különféle események is kapcsolódtak, melyeken az ügyfelek, a forgalmazók és a partnerek külön-külön vehettek részt. A megnyitó ünnepségek során a vendégek megcsodálhatták a modern gumikeverő gépekkel ellátott termelési egységeket, a peremhuzalokat előállító komplex berendezéseket és a nagyméretű abroncsokhoz is használható vulkanizáló préseket. A Budzsban jelenleg gyártott termékek közé tartozik a targoncákhoz 22 különböző méretben készülő Maglift tömör abroncsok és a Liftmax LM 81 abroncsok mellett a kikötői rakodógépekhez való Portmax PM 93 280/75 R 22.5, valamint az óriás dömperekhez használt hatalmas Earthmax SR 45 Plus gumiabroncsok. Közel 230 különböző méretű Agrimax tipusú abroncsokat is gyártanak traktorokhoz.


Bhuj - üzem

Az Indiában egyedülálló, 10 hektáros budzsi tesztpályán a gumiabroncsok teljesítményét és vezetési komfortját tehetik próbára különféle felületeken a normál közúti viszonyoktól kezdve egészen a legszélsőségesebb talajokig. Sok indiai gyártó már most jelezte igényét, hogy saját tesztjeihez a BKT pályáját szeretné használni. A tesztlétesítmény közelében kapott helyet az új polimerek és futókeverékek kutatásával foglalkozó K+F központ. A komplexum másik oldalán épült 20 MW kapacitású hőerőmű biztosítja a vízgőzt és a villamos energiát az üzem egész területén. A hatalmas vízgyűjtő tartályoknak köszönhetően nagy szárazság idején sem maradnak víz nélkül a létesítmények.


Bhuj - kutatólaboratórium

Rajiv Poddar, Arvind Poddar, D M Vaidya

„A legfontosabb erőforrás a növekedéshez és a sikerhez, bármilyen szektorról is legyen szó, a munkaerő” – mondja Arvind Poddar, a BTK elnöke és ügyvezető igazgatója. A budzsi területből több mint 6 hektár – a vállalat filozófiájával összhangban – egy önálló város az alkalmazottak számára, melyben 406 család jutott modern lakáshoz, de bevásárlóközpont, park, szabadidő központ, egészségügyi központ és tűzoltóság is helyet kapott. A tűzoltók a budzsi üzem területén kívüli tűzesetekhez is riaszthatóak. Ezenkívül 90 szobás kollégium is épült az egyetemisták számára, akik egy ipari-egyetemi együttműködési projektben vesznek részt.

A BKT összes üzeméhez hasonlóan a budzsi is rendelkezik az ISO 9001:2000 minőségbiztosítási tanúsítvánnyal. A termelési paramétereket, minőségellenőrzést és környezetvédelmi követelményeket tekintve a BKT ragaszkodik a legszigorúbb nemzetközi standardokhoz.

„A budzsi üzem mérföldkő a BKT növekedésében” – mondja Lucia Salmaso, a BKT Europe ügyvezető igazgatója. „Nem csak magas szintű technológiai és minőségi szabványok, illetve alapkövetelmények miatt, hanem azért is, mert a BKT új gyára egy kikötő közvetlen közelében épült, amely döntően lerövidíti a szállítási időt. Ez pedig hatalmas előnyt jelent azoknak a vállalatoknak, amelyek a BKT gumiabroncsait választják első felszerelésként járműveikhez.”

Arvind Poddar sakkjátszmára utalt a megnyitó ünnepségen elmondott beszédében, mikor így jellemezte a BKT filozófiáját: „Van egy egyedülálló vonás, amely megkülönbözteti az igazi bajnokot az átlagos játékostól: a sokoldalúság, amelynek köszönhetően az egyes játszmákban felmerülő kihívásokhoz más és más módon tudja alakítani stratégiáját. A BKT lépésről lépésre kitűzte és elérte céljait. Az új budzsi üzemnek köszönhetően a vállalat most léptékváltásra készül a világpiac sakktábláján.”


Mumbai látképe

Mumbai

Mumbai

Az AGRO NAPLÓ munkatársai megköszönik a BKT tulajdonosainak és a TEAM-nek, hogy Magyaroszágot képviselhették egy szakmai úton, mely a csodálatos Indiába kalauzolt el bennünket.           

Képek forrása BKT.

Fényképalbum:

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!