Magas áron adhatunk el 2016-ra

Agro Napló
Elcsendesedett a gabonapiac az év végére. Alacsony forgalom mellett oldalaztak az árfolyamok az ősszel már megszokott szinteken.


Szűk sávban mozgott a még nyitott decemberi búza árfolyama is. Az elmúlt hónap legmagasabb árfolyama 186 eurón volt, míg a legalacsonyabb 175 eurón. A kereskedési sáv mindössze 11 euró széles volt, így a 173 eurós szintre berakott profitrealizáló megbízásunk sem tudott teljesülni. December elején kifut a kontraktus, ezért november 23-án 177 eurós árfolyamon kizártuk a 189 eurón nyitott eladási pozíciókat. 12 euró árfolyamnyereségünk keletkezett, ami 2500 tonnával számolva 30.000 euró nyereséget jelent.


A 2015. évi termés árában már jelentős változások nem várhatóak, annál izgalmasabb mit vár most a piac 2016-tól:


Érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy a jelenlegihez képest közel 15 euróval magasabb áron nem érdemes-e bebiztosítani valamennyit már most a jövő évi betakarításból. Az idei példa is azt mutatja, hogy 200 euró környékére csak extrém körülmények között kúszik fel a kurzus, és akkor is csak nagyon rövid időre.

A döntésünknél azt is érdemes figyelembe venni, hogy Ukrajna 2016-tól nem exportálhat mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része fokozatosan megszűnik.

Keleti szomszédunk legnagyobb mezőgazdasági exportcikke a gabona, miközben az ipar romokban hever, a gazdaság teljesítménye zuhan és minden exportbevétel életbevágó a túléléshez. A magyar (és más európai uniós) gazdák hamarosan az eddiginél erősebb versenyre számíthatnak, ráadásul az ukrán mezőgazdaságban óriási fejlődési potenciál van!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!