Javuló kilátások, csökkenő árak

Agro Napló
Nem várható a tavalyi rekordév megismétlődése a növénytermesztésben, a vetésterület nagysága és állapota alapján komoly volumencsökkenés lesz 2014-hez képest. Ez még nem azt jelenti, hogy rossz termés várható, ne felejtsük el, hogy a tavalyi év sok szempontból rekordokat döntött mind idehaza, mind a világ többi gabonatermő vidékén. A kilátások ráadásul pozitív irányba mozdultak el, így lefelé indultak el az árak a Matif határidős gabonapiaci parkettjén is, mind a búza, mind a kukorica alacsonyabb áron forog, mint egy hónapja a javuló terméskilátások hatására.

Kattintson a képre a nagyításhoz!


A kukorica 175 eurón stagnált a tavasz első heteiben, innen zuhant viszonylag gyorsan 160 euróig. Az áresést egyelőre túl meredeknek ítélték a befektetők, így visszakorrigáltunk 165 euróig. Áprilisban amellett a stratégia mellett köteleztük el magunkat, hogy a kukoricánk egy részét 179 eurón eladjuk novemberi lejáratra. Az árfolyam meg sem közelítette ezt a szintet, a legmagasabb kötés 167,5 eurón született. Nem túl valószínű, hogy a következő hetekben visszatalálna az árfolyam az általunk kinézett szintre, ennek ellenére továbbra is benntartjuk a 179 eurós eladási megbízásunkat az 50 kontraktusra.


Kisebb mértékben esett az elmúlt hónapban a búza árfolyama, bár a mozgás itt is elég intenzív volt.

A decemberi búzában 189 eurón határoztuk meg azt a szintet, ahol már eladók lennénk egy kisebb tétellel.

A  szerencse nem pártolt mellénk, a legmagasabb áru kötés 188,5 eurón köttetett, 2 árlépésközzel a mi ajánlatunk alatt…

Előfordul az ilyesmi, de itt is kitartunk az eredeti stratégiánk mellett, ha eléri az árfolyam a 189-es szintet, akkor 50 kontraktust eladunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!