2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A Magyar Kukorica Klub Hírlevele 31. szám (x)

Agro Napló
Vetés-bejárás - június 5. Figyelem, dátumváltozás! A lehullott bőséges csapadék miatt a 2015. április 17-én Dalmandon elvetett bemutató parcellák bejárását és bírálatát, június 5-re módosítottuk!Milyen okok húzódnak meg az egyes vetőgépek után tapasztalható különbségek mögött? Hogyan befolyásolja a talaj a kelést és a növényfejlődést? Milyen beavatkozási lehetőségek állnak rendelkezésre a 6 leveles kukoricában, és milyen teendők vannak még hátra betakarításig? Kérdezzük a kukoricát, szakértőinket, egymást és a dalmandi szakembereket! Találkozás a K7-9 táblán.

Összefoglaló a május 5-én tartott állapotfelmérésről

Hírek - események:

Beszámoló a Vetési Konferenciáról

Terméstanúsítás: Mi hitelt adunk a szavának!

"Új Ég, Új Föld"

A tudomány és technika fejlődése új szakaszt nyitott a gazdálkodás, termelés, elosztás és fogyasztás területén. Számunkra ez nem csak általánosságban érdekes, hanem azért is, mert a mezőgazdaság az egyik éllovasa a folyamatnak. Az élelmiszerek mennyisége és minősége iránti drámai igénynövekedés bonyolult helyzetet idézett máris elő a világban, s az eligazodás immár nem alapozható a hagyományos ismeretekre. Dr Gyódi Péter (ügyvezető, PC Agrár Kft., titkár,Magyar Kukorica Klub Egyesület) ötlete alapján indult útjára a smartfarming.hu blog, hogy segítséget nyújtson a témával kapcsolatos ismeretek fejlesztésében, s az új folyamatba való bekapcsolódásban.

Tengeri szemmel:

A kukorica fejlődési állapotai 

A starter és osztott N műtrágyázásról

A kukorica gyökér fejlődése

Mire ügyelj az idei kukoricatermésed érdekében?

  • Ne hagyd gyomosodni a kukoricát! A gyom nem csak a vizet pazarolja, s a fényt korlátozza, de odacslogatja a vetési bagolylepkét is tojásrakásra!
  • Már elkezdődött a vetési bagolylepke rajzása, ha hervadnak a csíra- vagy fiatal növény középső (legfiatalabb) levelei, az drótféreg, vagy mocskospajor kártételére utal! A mocskospajor kértételét rovarölő szeres permetezéssel még csökketheted. A rovarölő szeres permetezésre jó alkalom a posztemergens gyomirtás. 
  • Megjelenhenek a földibolhák és még károsíthat a kukorica barkó, de ilyenkor fejlődik ki a fritlégy lárvája is! A gyomirtó permethez adott rovarölő szerrel, vagy külön rovarölőszeres permetezéssel ezek ellen a kártevők ellen több-kevesebb sikerrel még szintén lehet védekezni.
  • Június közepétől számolni lehet a kukoricamoly rajzásával! A tél nem viselte meg az áttelelő hernyókat, ezért jelentős fertőzés is kialakulhat.
  • Most elegendő a talaj nedvessége a hasznosuláshoz, itt az ideje a N-pótlásnak! Vigyázz! Az UAN műtrágya felületre szórás esetén súlyosan károsíthatja a kukoricát. Legkevésbé a karbamid perzsel. 
  • A sorok mellé adott műtrágyát ne tedd túl közel a kukoricához! A 8 leveles kukorica gyökérzete már majdnem teljesen beszövi a talajt. A műtrágyát helyezd a növénytől távolabb és mélyebbre! Minél közelebb teszed a sor közepéhez, annál nagyobb gyökértömeg találkozik a műtrágyával.
  • A nitrogénpótlás akkor hoz termésnövelést, ha tényleges N tápanyaghiány van a talajban. Ha más tápanyag van minimumban, a N pótlás nem jár eredményel, csak költséggel! 
  • A N tápanyag utánpótlást legcéleszerűbb a kukorica 6 - 8 leveles állapotában elvégezni. 
  • Ha részt veszel a Kukorica Termésversenyben, különös gonddal figyeld a növényzet fejődését, s segítsd a növényt átvészelni stressz-helyzetekben.  Kérj szakértői véleményt a beavatkozás előtt!
  • Most már eldöntheted, mely táblákkal veszel részt a Termésversenyben - ne késlekedj regisztrálni, hogy még további segítséget is nyújthassunk a sikeres versenyzéshez!

Átgondoltad már? Ugyanakkora ráfordítással akkor éred el a legnagyobb termést, ha minden elvetett kukoricaszemből termő növény fejlődik! Hatvanezer tövön 12 tonna terem, ha mindegyiken található egy 20 dekás cső .

A jó terméshez nem kell csoda - elég, ha odafigyelsz!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!