Biostimulátorok és ami mögöttük van…

Agro Napló
Az olasz Valagro cég a világ első számú biostimulátor gyártója, több mint 80 országban használják megelégedéssel a speciális növényi kivonatok hatóanyagaiból előállított készítményeit. A biostimulátorok a tápanyagok és a növényvédő szerek között helyezkednek el, külön regisztrációs engedéllyel kell rendelkezniük.

Ahogy a makro- és mikroelemek között létezik szinergizmus és antagonizmus, ugyanúgy a növényi eredetű, biostimuláns hatóanyagoknál sem mindegy, hogy miből mennyit és milyen arányban tartalmaz egy biostimulátor. Amennyiben egy készítmény némi növényi kivonatot és emellett egy kis N-P-K hatóanyagot tartalmaz, még nem nevezhető biostimulátornak.

A Valagro elsőként vezette be termékfejlesztése során a GénChip technológiát, ami lehetővé teszi, hogy a készítmények hatékonyságát a gének szintjén vizsgálják. A növények fejlődését (pl. gyökeresedés, termésnövekedés) speciális gének csoportja szabályozza.

 

A Valagro biostimulátorok egy-egy géncsoport aktivitására gyakorolt hatását lehet mérni a GénChip technológiával, így egzakt módon bizonyítható a hatékonyságuk.A már több mint 10 éve bizonyító, regisztrált biostimulátor, a Megafol hatásáról már több ezer magyar termelő győződött meg. Napjainkra számos növénykultúra technológiai részét képezi a Megafol. Az első tapasztalatszerzés oka rendszerint az, hogy egy környezeti stressz (pl. jégverés, szélverés, fagy) sarkallja a termelőket a kipróbálására.


Egy alul kondicionált, stresszes állapotban lévő kukorica, napraforgó gyomirtásánál a megfelelő készítmény alkalmazása is megviseli a kultúrnövényt. A növények energiaszintje sérül, plusz energiát kell mozgósítaniuk a regenerációhoz, ahelyett hogy a vegetatív, generatív szervek képzésére fordítanák azt. A gyomirtással együtt kijuttatott Megafol-lal (1,5-2 l/ha) mérsékelhetőek a stresszhatások, míg a kuratív kijuttatással (3 l/ha) felgyorsítható a regeneráció.

Természetesen vannak a növénynek tűréshatárai, amin túl semmilyen készítmény nem képes megóvni, életre kelteni azokat. Ezen készítmények sikeres alkalmazásához szükség van egy szerviz szolgáltatásra, ahol a képzett szaktanácsadók a felgyülemlett sok éves hazai tapasztalat alapján tudnak megalapozott tanácsot adni, hogy a veszteségek mérsékelhetőek legyenek és ne a költségek szaporodjanak!


Nagyításhoz katt a képre
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

Atonik 60 éve

Atonik 60 éve

Az Atonik a UPL egyik zászlósterméke. Honnan az erő, ami révén napjainkban is a biostimulátor-piac egyik meghatározó terméke tud lenni?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!