A helyspecifikus tápanyag-utánpótlás megvalósítása az Eurofins Agroscience Services megoldásaival

Agro Napló
Az Eurofins Agroscience Services Kft. 2007-ben alakult Magyarországon a világ 33 országában jelenlevõ, mintegy 12 500 alkalmazottat foglalkoztató Eurofins Scientific csoport magyarországi leányvállalataként.  

Az Eurofins Scientific immár 25 éve kínál világszerte szántóföldi és analitikai szolgáltatásokat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára, melyek között több szegmensben globális piacvezető szerepet tölt be társaságunk.

Magyarországi leányvállalatunk kínálatában 2009 óta talajtani szolgáltatások is megtalálhatók, melynek szakmai koordinációját évtizedes szakmai múlttal rendelkező szakértő csapat végzi. Szolgáltatásaink keretében a legmodernebb technikai és informatikai eszközök bevonásával és folyamatos szakmai fejlesztésekkel igyekszünk a legszínvonalasabb szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleink számára a talajvizsgálatok, a helyspecifikus (precíziós) tápanyag-utánpótlás és a talajtani szakvéleményezés szakterületén.

Az elmúlt években a táblán belüli, GPS helymeghatározásra alapozott, talajról és a növényállományról végzett adatgyûjtési és adaptációs technológiák jelentős fejlődésen mentek keresztül. Az új tapasztalatok felhasználásával szakmai csapatunk szolgáltatásszerûen alkalmazható talaj-mintavételi technológiát, talaj-térképezési és tápanyag-kijuttatási metodikát dolgozott ki, amely a helyspecifikus tápanyag-utánpótlási rendszerek azon „gyengének ítélt” pontjain kívánt javítani, amelyek eddig a technológia széles körû gyakorlati elterjedésének korlátait jelentették.

 

 

Együttmûködő partnereinkkel megvalósított szoftveres fejlesztések révén a technológia informatikai háttere jelentősen egyszerûsödött, a precíziós mûtrágya-kijuttatás gyakorlati megvalósítására pedig egy kedvezőbb bekerülési költségû – a professzionális szintig fejleszthető, mindemellett a helyspecifikus mûtrágya-kijuttatás vezérlésére alkalmas − fedélzeti számítógépet alkalmazunk.

Technológiánkkal a precíziós tápanyag-utánpótlás megvalósítása informatikai szempontból jelentősen egyszerûsödik, illetve lecsökken az ökonómiai szempontból gazdaságos üzemméret is, amelytől úgymond „már megéri” a helyspecifikus tápanyag-utánpótlási technológiába befektetni. Mindezt a következő technológiai elemekkel valósítjuk meg:

Gépi talaj-mintavételezés GPS és GIS (térinformatikai) támogatás mellett helyszíni felmérés, légifotók segítségével meghatározott mintagyakoriság mellett (ami az előírások miatt legfeljebb 5 ha vagy gyakoribb) és akkreditált talajvizsgálatok elvégzésével.

Mûtrágyázási javaslat készítése talajtérképekkel és mûtrágyázási térképekkel. Javaslatunk a gazdaság egészére előre elkészített talajvizsgálati adatbázist tartalmaz, amelyet az AgroGIS Kft.-vel közösen kifejlesztett Eurofins Mapper térképkezelő alkalmazásban adunk át gazdasági évenként az üzem (minden vizsgálati paraméterre kiterjedő) talajtérképeivel, annak minden tábláján minden növénykultúra kijuttatási térképét tartalmazó adatbázissal. Szoftverünkben a térképek megtekintésén, azok le- és feltöltésén felül a teljes térképi funkciók elérhetők, így lehetőség van a tápanyag-ellátottság figyelembevételével történő vetésterv térképes elkészítésére, annak mentésére, sőt az új vetésterv térképi anyagának az MVH egységes kérelem oldalának térképnézetébe történő feltöltésére is, továbbá az egyes táblák mûveleti adatainak nyilvántartására irodában számítógépen vagy a területen mobiltelefonos (Android OS) alkalmazáson keresztül. A nyilvántartott adatok bármikor MS Excel táblázatba menthetők. A mûtrágyázási térkép adatbázis a talajvizsgálatok elvégzése után az egyes növények betakarítása után, a mûtrágya megrendelés előtt e-mailen, vagy szerveres hozzáféréssel letölthetően kerül átadásra az egyeztetett technológiának megfelelően alap-, starter- és fejtrágyázás vonatkozásában.

 


 

MAP kijuttatási térkép

 

Technológiánkban megoldást kínálunk a precíziós mûtrágya-kijuttatás gyakorlati megvalósítására is, az Agrárin Kft. által forgalmazott Müller Track Guide II. vezérlőeszközzel, amely alkalmas az általunk elkészített térképi anyag fogadására, és ISOBUS kapcsolaton keresztül – az arra alkalmas mûtrágyaszórók vezérlésére. Ez a vezérlőeszköz sok gazdaságban már rendelkezésre áll újabb permetezők szakaszoló elektronikájaként, vagy sorvezetőként, így előfordulhat, hogy már csak szoftveresen kell alkalmassá tenni a mûtrágya-kijuttatási térképek fogadására. Az eszköz a térképkezelő funkció (VRC Variable Rate Control) mellett modulárisan fejleszthető az EGNOS (20–30 cm) pontosságtól egészen RTK jelek (1–2 cm) vételéig, a manuális kormányzástól, dörzskerekes- vagy a hidraulikus automatikus megoldásig. Tehát a Müller Track Guide II. eszköz a VRC modullal már az ún. „belépő” szinttől kezdve alkalmas alkalmazási térképek kezelésére, így a helyspecifikus tápanyag-utánpótlás megvalósítására, az Eurofins Agroscience Services Kft. talajvizsgálati-, szaktanácsadási- és térképezési szolgáltatása pedig szakmai hátteret biztosít az optimális tápanyag-felhasználás megvalósításához.

 

 


 

 

Amennyiben gazdaságában tervezi a helyspecifikus kijuttatási technológia megvalósítását, költséghatékony alternatívát kínálunk, amely kedvező bekerülési költségek és szakmai támogatás mellett hatékony és környezetkímélő mûtrágya-felhasználást eredményez.

További információért hívja Bónus Krisztián kollégánkat a 06-20/9986-483-as telefonon, vagy látogasson el weboldalunkra, a www.eurofins.hu címen.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?