Vártnál kedvezőbb növekedés az Eurózónában, ellentétes Fed-üzenetek

Agro Napló
2011 eleje óta a legjobb növekedést produkálta az eurózóna tavaly év végén. Ehhez hozzátéve a gyengülő eurót, az EKB márciusban induló eszközvásárlási programját és az energiaárak alakulásához kapcsolódó pozitív keresleti sokkot, javultak az idei évre vonatkozó várakozások, ráadásul úgy tűnik, Görögországgal is sikerül megállapodni egy reformtervezetről.

A február 13-án megjelent előzetes negyedik negyedéves GDP-adatok a várakozásoknál kedvezőbb képet festettek az eurózónáról: a német gazdaság 0,7%-kal (várt: +0,3%), egy korábbi publikáció alapján a spanyol ugyanennyivel bővült, és bár Franciaországban minimális volt az expanzió (0,1%), Olaszországban elmaradt a várt visszaesés és stagnált a GDP. Az unió egésze negyedéves bázison 0,4%-kal, az eurózóna 0,3%-kal növekedett, utóbbi 2011. első negyedéve óta a legkedvezőbb érték. A már ismert adatok szerint az EU tagországai közül három, Görögország, Finnország és a nagyon nehéz helyzetben lévő Ciprus GDP-je csökkent a harmadik negyedévhez képest.


 

A GDP-adatok alapján úgy tűnik, az elmúlt év végén az eurózóna gazdasága jobb helyzetben volt, mint ahogy korábban gondoltuk. Ehhez hozzátéve a gyengülő eurót, a márciusban beinduló európai pénzpumpát és az olcsóbb energiának köszönhető keresletnövekedést, javultak az idei évre vonatkozó növekedési várakozások. Ráadásul úgy tűnik, Görögországgal kapcsolatban is sikerült megállapodásra jutni, a reformtervezetért cserébe négy hónappal meghosszabbíthatják az országnak nyújtott segélyt.


Eközben az amerikai adatok továbbra is robusztus növekedésről és kedvező munkapiaci folyamatokról árulkodnak, így majdnem minden adott a Fed kamatemelési ciklusának megkezdéséhez. A bérdinamika azonban továbbra is elmarad a várttól, és az olajársokk következtében a januári infláció is a negatív tartományban lehetett.


Fokozta a bizonytalanságot a Fed januári ülésének jegyzőkönyve, ahol a szöveges várakozás nehezen volt összeegyeztethető a tagok számszerű alapkamat-előrejelzésével, ezért is volt különösen fontos Janet Yellen-nek, a Fed elnökének a Kongresszus előtti beszámolója, ahol irányt mutathatott a jövőbeli kamatpályával kapcsolatban. Azonban az itt elhangzottakat is többféleképpen lehet értelmezni, a legvalószínűbb forgatókönyv mégis az, hogy a márciusi ülést követően elhagyják a közleményből a további fél évig változatlan alapkamatra vonatkozó kitételt, így már júniusban megtörténhet az első kamatemelés.


 

Idén mérsékelt hatása lehet a várhatóan 50 bázisponttal emelkedő, 0,5–0,75% közé érő alapkamatnak, piaci átrendeződést inkább jövőre hozhat a Fed változó politikája. Mindenesetre egy enyhe korrekciót követve tovább csökkenhet az EUR/USD, ha visszafogottabb tempóban is, mint 2014. második felében.

Megállt az olajár esése, 60 dollárig kapaszkodott vissza a fekete arany árfolyama, ami a rubel leértékelődésével együtt azt eredményezte, hogy február közepére az olaj rubelben kifejezett hordónkénti ára új csúcsra került.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó állapotban az idei költségvetés

Jó állapotban az idei költségvetés

Az államháztartás nemzeti számlák szerinti hiánya a GDP 1%-ra csökkent 2019 második negyedévére. Mindez elsősorban a 2018 közepe óta GDP-arányosan mér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!