Tovább a fejlesztés útján

Agro Napló
Az Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. 21 éve van a magyar – és egyre több külföldi – piacon. Jól ismerhetik tehát a gazdák a napraforgó és kukorica betakarításához gyártott gépeket, a békési központi cég pedig folyamatosan fejleszt, növeli kapacitását.

„Az elmúlt években több nagyobb beruházás történt az Optigép életében – számol be Patkás János ügyvezető igazgató – és szeretnénk ezeket a fejlesztéseket a következő években is folytatni.” Felépült például 600 négyzetméteres alkatrésztároló csarnokunk, illetve egy 1000 négyzetméteres összeszerelő csarnok is. Mindez természetesen Békésen, a cég telephelyén. 2012-ben – reagálva a piaci kívánalmakra – új festőműhely létesült. A nagyméretű alkatrészek porfestő technológiával való elektrosztatikus festésére alkalmas technológiai beruházásnak köszönhetően 2,5x2,5x10 méteres alkatrészeket is tudnak ebben az új műhelyben felületkezelni, festeni.


A fejlesztések azonban nem állnak meg idén év végén: a tervek szerint 2015 végén, 2016 elején újabb építkezésbe kezdenének az Optigépnél. „Szeretnénk létrehozni még egy, 3000 négyzetméter nagyságú szerelőcsarnokot. – magyarázza Patkás János. – Ehhez körülbelül 500 millió forintra lenne szükség. A csarnok megépítésére pályázni szeretnénk, ezért még nem tudjuk pontosan, mikor kezdhetjük el az építkezést.”

Nem véletlenül van szükség ekkora kapacitásnövelésre. Az Optigép itthon továbbra is piacvezető (a napraforgó adapterekkel), mindemellett pedig az export is jelentősen növekedett. Mára már 15 országban vannak jelen: Horvátországban, Ausztriában, Romániában, Ukrajnában, Oroszországban, Csehországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Németországban, Görögországban, Moldáviában, Szerbiában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kazahsztánban. „Folyamatosan bővül a célpiacunk, nem csak új országokban vagyunk jelen, de a már meglévő kapcsolatainkat is folyamatosan erősítjük. Fontos kiemelni újoncként a görög piacot, de növeljük az exportot a tengerentúlon is. Így az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is megtalálhatóak a termékeink. Fontos eredménynek tartom azt is, hogy az USA-ban már kukorica adaptereket is forgalmazunk – eddig csak a napraforgó betakarító gépeinkkel voltunk ott jelen. Továbbra is nyitunk a keleti blokk felé – beszállítunk Oroszországba és Ukrajnába is. Utóbbi ország piacán tavaly rekordot döntöttünk eladásban, év elején abban bíztunk, ezt a teljesítményt idén is hozni tudjuk. Sajnos azonban a politikai helyzet keresztülhúzta a számításainkat, viszont ami az ukrán piacon kiesett, azt a románon pótolni tudtuk.”

A külföldi jelenlét mellett a hazai is erősödött. Köszönhető ez többek között a folyamatos fejlesztéseknek. Nemzetközi Nagydíjat kapott például az idei évben a PSM típusú technológia, ami a cég forradalmi újdonságai közé tartozik. A szárzúzóval is felszerelt napraforgó adapter a betakarítás közben előkészíti a tarlót a talajműveléshez. A világon egyedülálló, szabadalmaztatott technika lehetővé teszi a magasabb és alacsonyabb adapter beállítását is, amelynek köszönhetően jelentősen csökkenthető a veszteség. „Fontos számunkra ez az újítás, hiszen egyedülálló megoldást kínálunk a vevőinknek, ilyen technológiát nem találnak máshol. Napraforgó adapterek terén már hosszú évek óta piacvezetők vagyunk, de a kukorica adapterek területén is fejlesztünk. Ilyen például az OptiCorn típusú kukorica adapterünk, amiből az elsőt 2005-ben dobtuk piacra, de azóta is folyamatosan fejlesztünk, újítunk.”

Nem panaszkodhatnak az idei évben sem az Optigépnél: mint azt Patkás Jánostól megtudtuk, második legjobb évüket zárják. „A tavalyi év minden szempontból kiemelkedő volt, az idei pedig csak pár százalékkal marad el tőle, amire szintén büszkék lehetünk.”

A napraforgón és a kukoricán kívül más növényre nem terjesztenék ki a piacukat – ahogy Patkás János mondja –, nem szeretnék elaprózni a tevékenységüket, inkább a már meglévő gépeket fejlesztenék, korszerűsítenék folyamatosan, hogy a vevőiknek a legújabb technológiát kínálhassák.

A cég mérete a fejlesztésekkel egyenes arányosságban nőtt: ma már 150 alkalmazott dolgozik az Optigépnél. A nyári időszakban ez a szám tovább növekszik – akár 180-190 főre is. „Fontosnak tartjuk a jövő generációjának oktatását, ezért minden évben alkalmazunk diákokat. Kapcsolatban vagyunk egyetemekkel (például a gödöllőivel vagy a mezőtúrival), helyi szakiskolákkal, ahonnan mezőgazdasági gépszerelő diákokat veszünk fel gyakorlatra.”

A fejlesztés, kapacitásbővítés tehát – partnereik és vásárlói igényeit szem előtt tartva – nem áll meg az év végén az Optigépnél.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?