Kötelező zöldtrágyázás?
Végezze költségtakarékosan!

Agro Napló
A változó szabályozási háttér értelmében a gazdálkodóknak hamarosan fel kell készülniük, hogy az improduktív időszakokban is a területük jelentős részén zöldtrágya növényeket kell termeszteni.

Elsőre ez így újabb felmerülő problémának tűnhet, ami a gazdálkodókat sújtja, viszont ha megismerjük a zöldtrágya növények hasznosságát, hamar rájövünk, hogy nem is olyan felesleges ezeknek a növényeknek a termesztése. Ezek a növények látszólag nem hoznak semmilyen pénzben mérhető hozamot.

Mi akkor a zöldtrágya növények hasznossága?

A különböző fajok jellemzően a gyökereik talajszerkezet alakításával, a talaj lazításával, a tápanyagok feltárásával javítják a következő növény gyökérképződési feltételeit. Meg kell említenünk a levélzet talajtakaró hatását is, ami védi a napfénytől, a kiszáradástól, az eróziótól is a talajfelszínt. A zöldtrágya növények mindezeken túl még csökkentik a talajok tápanyag-kimosódását, valamint gyomelnyomó és talajfertőtlenítő hatással is bírnak, különösen a fonálférgek esetén. A zöldtrágyanövények leforgatásával javul a talajok szerkezete és vízgazdálkodása is.

Technológia

A zöldtrágya növények általában nem támasztanak nagy igényeket a magágy és a vetés minőségét illetően, ezért terjedt el a szórt vetéses technológia. Költség szempontból az a legkedvezőbb, ha valamelyik művelethez (pl. tarlóhántás) kapcsoljuk a vetést egy egyszerű, a legtöbb munkagépre felszerelhető szórva-vetőgép formájában, így nem kell külön műveletet (a vele járó üzemanyag költséggel, plusz munkaidővel és talajtaposással együtt) beilleszteni a technológiába. A Güttler kínálatában is szerepel ilyen vetőgép 190, 410 és 660 literes magtartállyal.

A maximalistáknak ajánljuk a Güttler GreenMaster kombinációt, amellyel a zöldtrágya növények vetése professzionálisan megoldható, viszont ez a gépkombináció nem csak erre alkalmas. Így a Güttler GreenMaster egy olyan sokoldalú munkagép, amelyet egész évben, több növénykultúrában is használhat a magágykészítéstől kezdve a vetésen át a növényápolásig, sőt még gyepek gondozására is.

Páska Norbert

agrármérnök-tanár

 

Tudjon meg többet a Güttler GreenMasterről, fedezze fel, hogy a zöldtrágya növények professzionális vetésén túl még milyen egyéb műveletekre alkalmas ez a gép!

Hívja kollégánkat +36-30/456-84-39-es számon, egy személyre szabott szakmai tanácsadásért!

A Güttler Kft.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket
és Boldog ÚJ Évet Kíván
minden kedves Olvasónak!

Találkozzunk január 28-án
az AgromashExpo 111/B standján!

A cikk szerzője: Páska Norbert

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!