2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Permetezes.hu hírlevél- A növényvédelmi gépek karbantartása és téli felkészítése (x)

Agro Napló
A vegyszeres növényvédelemben pontosan meghatározott növényvédő szer mennyiségek kijuttatásával akadályozzuk meg a különféle kártevők elterjedését. Ennek végrehajtásához kifogástalan állapotú permetezőgépekre van szükségünk. Az alábbiakban sorra vesszük a permetező azon alkatrészeit, amelyek gyakori ellenőrzést és karbantartást igényelnek, illetve ismertetjük a téli tárolásra való felkészítés menetét.


Elsőként a permetező szűrőinek tisztántartására hívjuk fel a figyelmet, ezek eltömődésekor jelentősen csökkenhet az átáramló folyadék mennyisége, ami helytelen kijuttatási értékeket eredményez. A betöltő szűrő a durvább szennyeződések tartályba kerülését akadályozza meg a feltöltés során, ezért figyeljünk ennek épségére. A szivattyú előtt található szívószűrő feladata a szivattyú védelme, emiatt fordítsunk kiemelt figyelmet ennek tisztántartására és épségére, mert a károsodott szivattyú javításának költsége jelentős. A nyomóági folyadékrendszer védelmét a vonalszűrők biztosítják, amelyek finomsága a fúvókák felé haladva növekszik, tehát egyre finomabb szennyeződések kiszűrésére alkalmasak. Ezek feladata a tömők belső faláról leváló szilárd vegyszermaradványok kiszűrése. Végül a szórófejekben találhatók afúvókaszűrők, amelyek feladata a fúvókák védelme, ezek használata javasolt a fúvókák hosszabb élettartamának megőrzésére.



Megfelelően működő szűrési rendszer mellett is ügyeljünk apermetezőfúvókák tisztaságára, ugyanis a kilépőnyílás eltömődése adódhat az ott kikristályosodó vegyszermaradványoktól. A karbantartás helyes módja a fúvókák szórófejből való kiszerelése utáni tisztavizes mosás, a durvább szennyeződéseket fúvókatisztító keféveltávolíthatjuk el. Kerüljük a késsel, dróttal és ezekhez hasonló eszközökkel való tisztítást, mert ezek visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak a fúvóka kilépőnyílásán. A rendszeres és helyes karbantartás a határértéken belüli kereszteloszlás biztosítása miatt kulcsfontosságú. Egyenletes mennyiségű növényvédő szert kizárólag ép és szennyeződésektől mentes fúvókákkal permetezhetünk ki.

 




A növényvédelmi tevékenységről szóló FVM rendelet szerint „a növényvédő szeres kezelés befejezése után a növényvédelmi gépben maradt permetlé legalább tízszeres, gyomirtó szer esetén legalább húszszoros hígításban - az adott készítmény engedélyokiratában javasolt vízmennyiség betartásával - a kezelt felületre egyenletesen kijuttatható.” A permetező folyadékrendszerének tisztítását az erre a célra kialakított tisztavizes tartállyal végezzük el, amely nem azonos a gépkezelő számára biztosított kisebb űrtartalmú frissvíz-tartállyal. A permetező folyadékrendszerének tisztítása mellett távolítsuk el a gép külsején lerakódó vegyszermaradványokat is.

.A téli tárolásra való felkészítést a fent leírt karbantartási munkálatok elvégzésével kezdjük, majd ezeket követően megfelelő koncentrációban keverjünk fagyállót a permetezőben maradó folyadékmennyiséghez. A fagyálló egyenletes eloszlását a szivattyú működtetésével érhetjük el. A Permetezes.hu kínálatában megvásárolható CMP-A fagyálló készítmény kifejezetten alkalmas erre a feladatra, ugyanis nem károsítja a permetező alkatrészeit, illetve szezonkezdetkor a gépből történő kiürítésekor nincs környezetterhelő hatása, nem károsítja az élő környezetet.

 

 


 

A permetező tisztítása és fagyállóval való feltöltése során szemrevételezéssel győződjünk meg arról, hogy a folyadékrendszerben lévő csapok,tömlőcsatlakozókhollanderek megfelelően zárnak-e. Amennyiben szivárgást tapasztalunk cseréljük ki a hibás alkatrészt. Szabadtéri tárolás esetén fordítsunk kiemelt figyelmet olyan alkatrészekre, amelyekben csapadékvíz állhat meg - például tartályfedél levegőző nyílása, fedetlen hollanderek, átfolyásmérő kábelcsatlakozása - akadályozzuk meg ezek károsodását. Ha gépünk vezérlőegységében manométer található, ezt távolítsuk el és helyére tekerjünk vakdugót. A csapadékvíz beszivárgását a permetező letakarásával akadályozhatjuk meg, azonban figyeljünk a megfelelő szellőzésre.

Amennyiben a téli felkészítés során elvégeztük a permetező tisztítását és kicseréltük a hibás alkatrészeket, tavasszal a fagyálló eltávolítása után azonnal, biztonsággal kezdhetjük újra a munkát. Az alkatrészekkel kapcsolatos kérdései esetén keresse szakértő kollégáinkat.

 

Cím:

Telefon:

E-mail:

2213 Monorierdő, Barátság u. 16. +36 29 419 690 info@permetezes.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?