2024. április 27. szombat Zita

Az Antonius őszi búza termesztési igényei, tápanyagellátása (x)

Agro Napló
Előző alkalommal az ANTONIUS őszi búza minőségét és értékesíthetőségét vizsgáltuk. Jelen cikkünkben termesztési igényeire és tápanyagellátására térünk ki.

Az Antonius a hűvösebb, csapadékosabb és kiegyenlítettebb időjárást kedveli. Éves csapadékigénye a tenyészidőszakban 400–500 mm. A legjobb talajok számára a mezőségi-, öntés-, és barna erdőtalajok.  Az elővetemény jelentősen befolyásolhatja az Antonius termésének mennyiségét, minőségét.

  • Jó elővetemények: repce, lucerna, vöröshere, mustár, takarmánykeverékek.
  • Közepes elővetemények: őszi és tavaszi gabonák, napraforgó, silókukorica
  • Rossz elővetemények: kukorica

Lehet korán, szeptember 20.–október 10. között vetni, de ilyenkor feltétlenül védekezni kell a levéltetvek ellen. Az ideális vetésidő október 10–30. között van. Vethető ezután is, de ilyenkor hetente növelni kell 20 kg/ha-ral a vetőmag mennyiségét.

  • Vetőmagmennyiség: 180 kg/ha (október 10–30. között)
  • Tőszám: 350–400 mag/m2
  • Vetés mélysége: 3–5 cm

Az ANTONIUS tápanyagigényes búzafajta. 
A magágy-előkészítés során ajánlott kiadagolni 10 l/haNatur Micro-t. Ez elősegíti az elővetemény tápanyag-feltáródását, valamint a gombakomponense gátolja a Fusarium fajok felszaporodását a talajban. Mivel a búza foszforigényes, ezért külön foszfor kiadagolásra van szüksége, 50–60 kg/ha hatóanyagokban. Ősszel még kicsi a növény, így a N-műtrágyát csak maximum 30–50 kg/ha mennyiségben érdemes kijuttatni. Annál fontosabb tavasszal, először a bokrosodáskor 60–70 kg/ha, azután szárbaszökéskor 60–70 kg/ha nitrogén hatóanyag kijuttatása.

Bokrosodás után lombtrágya formájában adagoljunk 3–5 l/ha ként (Fitohorm Turbo Kén, Jello, Natur Plasma Réz és Kén, Plantal Kén). 
A szárba szökkenéskor eső után néhány nap kivárással 200 l/haNitrosolra van szüksége a levélen keresztül.

Ezután adhatunk ki réztartalmú levéltrágyát (Natur Active Réz, Plantal Réz, Sergomil, Wuxal Réz Top)vagy Natur Active Magnéziumot. A zászlós levél kiterülésének időszakában is alkalmazhatók ezek a lombtrágyák. 20 liter/ha Azospeed folyékony nitrogén fejtrágya, magnéziummal és kénnel dúsítva kalászhányásig kijuttatva 110–140 kg szilárd nitrogén fejtrágya mennyiségét tudja kiváltani.

A minőség biztosítása érdekében kalászhányáskor lehet még N-t adni a növénynek. Nitrátérzékeny területen a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat kötelező előírásai szellemében a kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket!

Az Antoniust a tejes érés kezdetén kell aratni. Ha beérett, akkor viszont azonnal aratni kell, mert azután 3 nap múlva beindulnak a csíraenzimek és leronthatják az esésszámot.

A Saatbau Linz Hungária Kft. és a Lajtamag Kft. közös kínálatában az Antonius mellett több hasonló paraméterekkel bíró fajtával találkozhatnak a termelők. A már szélesebb körben ismert VULCANUS és a STEFANUS mellett egyre többen keresik a „tar” AMICUS-t is.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!