A +1 tonna programot elismerték Amerikában (x)

Agro Napló
A magyar kezdeményezésű + 1 tonna program közép-európai projektként elismerésben részesült az USA-ban. Erről kérdeztük Szanyi Istvánt, a Monsanto közép-kelet európai vezetőjét:

A Monsanto minden esztendőben pályázatot hirdet a fenntartható mezőgazdaságot támogató kezdeményezések elismerésére. A SYPA (Sustainable Yield Pledge Award) egy globális díj, mely azokat a projekteket díjazza, amelyek hozzájárulnak a világ növekvő népességének élelmiszer, takarmány, bioüzemanyag és rost igényének kielégítésére. Fontos kritérium a magasabb termésszint mellett a rendelkezésre álló erőforrások ésszerű felhasználása és a világ mezőgazdasági termelőinek életszínvonalának javítása.

A világ minden tájáról több mint 130 nevezés érkezett, amelyből 8 kategóriában hirdettek győztest. A Monsanto Hungária Kft. + 1 t/ha kezdeményezése a „Termeljünk többet” kategóriában nyerte el a független, külső bírálókból álló bizottság elismerését.

A +1 t/ha programban részt vevő 239 termelő (a pár hektárostól egészen a 4000 ha-ig) közel 100 000 hektárt képvisel a magyarországi kukorica vetésterületből. A programban részt vevő gazdák a Monsanto, BASF, Timac Agro, Amazone szakértői csoportjának tanácsadása révén közel 1 tonna (910 kg) termésnövekedést értek el hektáronként a nagyüzemi kísérleti parcellákon.

A program jelentős hatással bír a magyar kukorica termesztés színvonalának és a gazdák eredményességének növelésében.


A díjat a Monsanto elnök vezérigazgatója Hugh Grant adta át a cég St. Louis-i központjában a magyar leányvállalat vezetőinek (A fotón: Fehérvári Sándor – fejlesztési vezető Könczöl Péter – nemesítő, Szanyi István – ügyvezető, Kökény Benő – marketing menedzser, Hugh Grant- Monsanto elnök-vezérigazgató).

A szakmai elismerés mellett a +1 t/ha program 10 000 USD (2,4 millió Ft) pénzjutalomban is részesült, amelyet karitatív célra a Magyar Élelmiszerbank Egyesület részére adományoztunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!