MF 7200 Cerea kombájnsorozat

Agro Napló
Több teljesítmény + gazdaságosság = CEREA Amióta a Massey Ferguson az új MF 7200-as sorozatát bemutatta, az eladási sikerek megállíthatatlanok. A konstruktőrök joggal lehetnek büszkék munkájukra, hiszen a legnagyobb teljesítményosztály számára igazi kihívást jelent az MF 7278 CEREA kombájna, ami a korábbi MF 40 RS modellekhez képest 20% többletteljesítményt ér el.

A már meglévő 7200-as sorozatból a Cerea megtartotta az alvázra épített felépítményét, a hidrosztatikus meghajtást és az ergonómiai kívánalmaknak 100%-ban eleget tevő kabint.



Fő változást jelent a régi típusú 6,75 m „powerflow” vágóasztal kibővítve 7,70 m szélességben. Ehhez járul az anyagáramlás optimálissá tétele a behordócsigától a ferdefelhordón keresztül. Az asztal kiszélesítése folytán a bedobóújjak számát 15-ről 19-re emelték. Így a távolság a szélő újjak között 101 cm-re nőtt a korábbi 77 cm helyett. Nőtt még a csigalevél menetemelkedése 81-ről 107 cm-re. Mindezek a változtatások azt szolgálják, hogy a cséplőmű a lehető legmegfelelőbb folyamatos terhelést kapja. A változatlan felépítésű cséplőműben a kosár belső hossztartóit erősítették meg 4mm-ről 10 mm vastagságúra. Ezzel megfelelve a nagyobb megterhelésnek. A tartók számát 13-ról 12-re csökkentek, a kosárdrótok távolságát viszont 10-ről 11 mm-re növelték. Mindezek a változások az áteresztő felületet és a leválasztás teljesítményét növelik. A teljes kosárfelületet 59 600 mm2-rel növelték.



A konsturktív változások arra irányulnak, hogy a szalma és száranyag jóval intenzívebb átmozgatásra kerüljön. Ezáltal a maradék mag kiválasztása még hatékonyabbá válik. A feljesztők célja világos volt, egy optimális anyagátfolyást érjenek el a kombájn belsejében.



Az új átalakított meghajtás révén a magfelhordó elevátor akár 100 tonna/óra teljesítményt is képes elérni.



A Rekord által gyártott szalmaszecskázó a késsorok számának növelésével és egy újabb állítási lehetőséggel még finomabbá teszi a szecskázott anyagot.



De hát jogosan kérdezhetjük, hogy a 6 szalmarázó jó nekünk, de a 8 miben jobb ???



A 8 szalmarázó végül is a szalmában maradó magokat tudja intenzívebben leválasztani. Ebben a Massey Ferguson a 6,68 m2 rázófelületen kívül a megújult formára és megnövelt darabszámú szalmaemelőre épít. Megerősítésre kerültek a ládatengelyek és szalmataréjok is. A szalmarázó ládák meghajtása igazi újdonság, hiszen ékszíj helyett közvetlen láncos meghajtást alkalmaz. A növelt fordulatszámú és löketű ládák a szalmát egyenletesebben oszlatják és terítik a csatorna teljes szélességében. A nyolc szalmarázó járása egy nyugodtabb, rázkódás mentesebb járást tesz lehetővé, csökkentve a tengelyekre jutó terhelést.



Az MF a nagyobb teljesítmény érdekében még néhány megoldást alkalmazott :

  • max. 10.500 literes megnövelt magtartály
  • a magtartály fedelek a kabinból, Datavision II. képernyőn keresztül nyithatók
  • vezetőfülkéből elektromosan állítható rostalamellák
  • Dorbterheléstől függő automatikusan szabályzott menetsebesség
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Traktor vezetőfülkék világa

Traktor vezetőfülkék világa

A traktorok vezetőfülkéje az a munkahelyi környezet, ahol a jármű vezetőjének akár naponta – ha megszakításokkal is – 8-12 órát is el kell töltenie. N...

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

„Nagyigmándon és környezetében gazdálkodunk. A családomban régóta élethivatás a mezőgazdasággal való együttélés” – tudtuk meg Szentirmay Károlytól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!