2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

A SAVABÓR EXTRA kísérleti eredményei repcében, két év adatai alapján

Agro Napló
A Savabór Extra a Péti Nitrokomplex Kft. nagy hatékonyságú, folyékony bórműtrágyája, 135 g/l bórt tartalmaz. Segítségével megvalósítható a bórigényes kultúrák megfelelő ellátása, Savabór Extra alkalmazásával látványos eredményeket érhetünk el.

Használatának előnyei:



-Nagy hatékonysága miatt már igen kis mennyiségben is hatásos.



-A lombozaton jól tapad



-A növényvédelmi permetezésekkel egy menetben, költségkímélő módon kijuttatható.



-Használatával csökkenthető az estleges aszály okozta terméscsökkenés mértéke is.



-A vegetációs időszakokban, a bórhiány okozta rendellenességek gyorsan megszüntethetők.



-A termés mennyisége nő, minősége, javul.



A REPCE TÁPANYAGFELVÉTELÉNEK LEGKRITIKUSABB SZAKASZA A ZÖLDBIMBÓS ÁLLAPOTTÓL, A VIRÁGZÁSIG TART. Ilyenkor tudjuk a mikroelemeket könnyen egyszerűen pótolni! Többéves bór lombtrágyázási kísérlet bizonyította, hogy a kezelések minden esetben hatékonyak voltak. Jelentősen növelték a termés mennyiségét, javították minőségét. A bór fokozza a másodlagos hajtások képződését és ezeken a hajtásokon a virágrügyek kialakulását, és a megtermékenyülést. A Savabór Extra kijuttatásának időpontja, a hajtásképződéstől a virágzásig terjed. Dózisa 2-4l/ha, egy vagy két alkalommal. Az első kezelést ősszel a vagy kora tavasszal, a másodikat még a virágzás előtt, a növényvédelmi kezelésekkel együtt javasoljuk. Cégünk felkérésére Dr Eőri Teréz a 2000/2001-es, illetve a 2001/2002-es évben beállította kísérleteibe Savabór Extra bórműtrágyánkat, az ő eredményeit szeretnénk közreadni.



A kísérletek két területen folytak, az egyik nagyparcellás, ahol a termésátlagot vizsgálták, a másik kisparcellás, ahol részletesebb elemzést végeztek. A két területen a talajtípus is eltérő volt. Az adott időszakokban (vetéstől aratásig) mindkét évben rendkívül kevés csapadék hullott , ez országos szinten ugyanúgy jelentkezett. A Savabór Extra levéltrágyaként, virágzás előtt egy hónappal került kijuttatásra, szántóföldi permetezőgéppel, a növényvédőszerekkel együtt, 4 l/ha mennyiségben 200 l vízzel. A kontrollparcellákon bór mûtrágyát nem használtak. A kísérlet folyamán a növényállomány egészséges volt. A szárazság hatásán kívül más negatív tényező nem jelentkezett.



A nagyparcellás kísérletekben a termésátlagot vizsgálva 2001-ben 2,77q/ha ( 11,9 % ) növekedés mutatkozott a kontrollhoz képest. 2002-ben 3,7 q/ha ( 16,6 % )



A kisparcellán, a termésátlagokat vizsgálva a termésnövekedés 2001-ben 11.14 %, 2002-ben 15,4 % volt, ami megmutatta, hogy a szárazság ellenére a bórtrágyázás segítette a repce fejlődését.



A növényenkénti becőszám is pozitív eredményű, 2001-ben +14,65%, 2002-ben +17,85%.



A legnagyobb eltérést a becőnkénti magszám növekedés adta 2001-ben 4,45 db maggal,



2002-ben 3,7 db maggal több termékenyült meg becőnként átlagosan,( ami 28,58% illetve



22,16%) a nagy szárazság ellenére a Savabór Extrával kezelt parcellákon.



A szárazság azonban mindkét évben módosította a várható eredményeket, ezt az ezermagtömeg mutatta meg. A kezelt parcellák alacsonyabb értéke a magasabb becőszámból és magszámból eredt, hiszen a kevés csapadék miatt, a kialakult magok nem tudtak nagy tömeget produkálni. A két elmúlt aszályos évben ezek a pozitív eredmények jelentősek, hiszen csupán 4l/ha mennyiségű Savabór Extra hatására jöttek létre.



,,A csupán négy liter kijuttatása környezetkímélő technológiát eredményez”



Grozdits Réka

Termékmenedzser

Péti Nitrokomplex KFT.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?