A jövőnek szüksége van innovációra!

Agro Napló
A Dow Seeds magyar kutató és nemesítő csapata új, korszerű állomásra költözött

Mintegy 3300 négyzetméter alapterületen, összesen 600 millió forintból, közel 300 millió forintos európai uniós forrásból épített új növénynemesítő állomást a Dow Seeds Szegeden. A Dow világcég európai térhódításának ékes bizonyítéka a szegedi kutatóállomás, ahol európai színvonalon a legmodernebb nemesítési módszereket alkalmazva a kontinentális éghajlat kihívásainak megfelelően zajlik a kukorica- és napraforgóhibridek nemesítése 21 kutató munkatárs közreműködésével.


 


Endes Péter

Bár a Dow Seeds európai aktivitása mindössze 12 éve indult, világviszonylatban a legnagyobb nemesítőházak között szerepel, a világon a 4. legnagyobb nemesítő cég napraforgó és kukorica kultúrákban. Az európai térhódítás egyik bázisa éppen ez a szegedi nemesítő állomás, mely Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb létesítménye. Az utóbbi években bevezetett újgenerációs kukorica- és napraforgóhibridek nemesítése jórészt itt történik a kontinentális éghajlat kihívásainak megfelelően – hangsúlyozta előadásában Endes Péter, a Dow Seeds közép-európai regionális kereskedelmi vezetője.

 A Dow Seeds-el Európában a növénynemesítés területén egy új markanév került bevezetésre. A Dow által felvásárolt, Európában tevékenykedő nemesítő vállalatok, mint az MTI, SWS, Duo Maize nemesítési programjai 2008-tól szervesen egészítik ki a Dow saját, európai nemesítési programját és génbankját. A Dow Seeds Európában konvencionális nemesítést végez kukorica, napraforgó és repce kultúrákban. A 2007 óta sikeresen folytatott kutatásaik egyértelműen bizonyítják, hogy a Magyarországon folytatott tesztelési hálózat eredményei elengedhetetlenek az európai vetőmagpiaci igények kielégítése szempontjából. A nemesítési programok kulcsfontosságú eleme a tesztelésre használt helyszínek kiválasztása. Mind a napraforgó és mind a kukorica programok esetében sikerült felállítani egy olyan tesztelési hálózatot, mely modellezi a különböző talajtani és éghajlati viszonyokat, valamint lefedi a főbb magyarországi ter-
mesztési területeket, kiegészítve számos külföldi (Ausztria, Ukrajna, Románia, Oroszország) területtel. A Dow Agrosciences kutató állomásai világszerte hatékonyan együttműködnek a fentiekben megfogalmazott célok megvalósítása érdekében.

Külön kitért Endes Péter a helyi napraforgó-nemesítési programjukra, ahol észak-amerikai és argentín genetikai források egészülnek ki az európai portfólióval. A nemesítési program a magas termésátlag elérése mellett a megszokott vetőmag-nemesítő cégektől eltérően innovatív módon közelíti meg a növényi olajok dinamikusan változó piacát, mégpedig az olaj beltartalmának változtatásával. Ezen olajok márkaneve összefoglalóan az Omega9. Az Omega9 egy speciális olajprofil, ami a rendkívül stabil és minimális telített zsírsavtartalma miatt egészségesebb, mint más élelmiszeriparban felhasznált növényi olajok. Az Omega9-es program már rendkívül sikeres az amerikai kontinensen.


Pajti Katalin

Minden egyes hibridet egy európai hálózatban, hosszú éveken keresztül, intenzíven tesztelünk, hogy célzottan, az adott régiónak legjobban megfelelő fajtát tudjuk kiválasztani. – nyilatkozta Pajti Katalin, a szegedi nemesítő állomás vezetője. A nemesítési siker kulcsa a legmodernebb nemesítési módszerek és innovatív technológiák alkalmazása, mint például molekuláris marker használata, dupla-haploid módszer vagy az infravörös közeli spektroszkópia alkalmazása. A kezdetektől működő napraforgó és kukoricanemesítési programok mára már kiegészültek olyan részlegekkel, mint a termeltetés-kutatás és a vetőmag-felszaporítási csoportok. A szegedi bázissal működő Kontinentális hibridkukorica-nemesítési program sikeresen ötvözi a kontinentális éghajlatra már előzőekben, Európában nemesített vonalak jobb szárazságtűrését, az anyacég által előállított stabilabb és nagyobb hozampotenciáljú vonalakkal. 

  


Dr. Erdei Imre

A Dow élen jár az innovációban, amit mi sem bizonyít jobban, mint az évek során bevezetett új genetikák, hatóanyagok, formulációk és felhasználási lehetőségek. Ennek az alapját a kutatásba, fejlesztésbe invesztált anyagi és szellemi tőke adja. Csak hazánkat tekintve, a Dow Agrosciences 50 alkalmazottjából 27 a kutatás-fejlesztés területén dolgozik, a szolnoki és szegedi kutatóközpontok stratégiai jelentőségűek, melyek a növényvédőszer-fejlesztés és növénynemesítés fontos bázisai európai viszonylatban is – hangzott el Dr. Erdei Imre, a DowAgroSciences hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatójának előadásában. Szenvedélyesen fejlesztenek fenntartható kémiai és biológiai megoldásokat, melyek a veszélyeket csökkentik és a termelőket segítik, hogy minden hektár termőföldről a legjobb eredményt tudják elérni.

Mi a termesztett növények teljesítményének növelésére koncentrálunk a növények genetikai tulajdonságainak javításával, valamint a kártevők elleni hatékony megoldásokkal. A Dow AgroSciences Hungary Kft. növényvédő szer üzletága már több mint 40 éve megvetette a lábát Magyarországon, az ismerősen csengő márkanevek – a COLOMBUS EC, GALERA, IKARUS, MUSTANG, MUSTANG FORTE, GENIUS, GOAL DUPLO, PYTHON, TALTOS gyomirtó szerek, vagy a DITHANE, Systhane Duplo, Karathane Star gombaölő szerek, illetve NURELLE D, RELDAN 22 EC, RUNNER 2F rovarölő készítmények által a hazai növényvédő szer piacon meghatározó szerepet tölt be.

  

A Dow AgroSciences-ről

A Dow a világban jelenleg 53 ezer főt foglalkoztat, 160 országban látja el partnereit több mint 5000 féle termékével és 188 termelőhelyen működteti üzemeit Európában. A Dow Chemical a vegyipar számos területén a világ élvonalához tartozik. Ezen belül is kiemelt terület a dinamikusan fejlődő Dow AgroSciences növényvédő szer üzletág, mely a világ 4. legnagyobb, illetve a Dow Seeds vetőmag üzletág, amely a világ 5. legnagyobb volumenű gyártója. Szeged mellett a dániai Abdenben, a franciaországi Chateau Renault-ban és Carcares-ben, a németországi Grevenben és Lichtenauban, valamint az oroszországi Belgorodban találhatóak a nemesítéssel és kísérletekkel foglalkozó állomások.

 

Tekintsék meg a szegedi nemesítő állomásról készített kisfilmet!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?