Ukrajnai helyzetjelentés

Agro Napló
A Mezőgazdasági Minisztérium 5,4 millió tonnára
becsüli a gabonaexportot a 2014/2015-ös
gazdasági év kezdete ótaA harmadosztályú búza legalacsonyabb hazai ára 4,6%-kal emelkedett 2300 hrivnyára tonnánként augusztus 20. és 27. közöttAz Ukrán Gabona Egyesület kérte a kabinetet, hogy alkossanak egy munkacsoportot az Ukrajna-USA Mezőgazdasági Megállapodás aláírásáraA napraforgóolaj legalacsonyabb exportára csökkent 1,3%-kal 745 USD/tonnára augusztus 20. és 27. közöttAz Ukroliaprom 4,3 millió tonnás napraforgóolaj-termelést jósol 2014/2015-reUkrajna megtiltotta a növendék- és felnőtt szarvasmarhák importját MacedóniábólAz IMF tovább rontotta Ukrajna 2014-es GDP csökkenését, 6,5%-ról 7,25%-raUkrajna EU-országokba történő exportja növekedett 1,3 milliárd dollárral, míg az Oroszországba való szállítás csökkent 2,5 milliárd dollárral, miután aláírta a társulási megállapodást az EU-val

A Mezőgazdasági Minisztérium 5,4 millió tonnára 
becsüli a gabonaexportot a 2014/2015-ös 
gazdasági év kezdete óta

(Ukrainian News, Svitlana Uhnyva, 09/04/2014)

Az Agrárpolitikai és Élelmiszerellátási Minisztérium 5,391 millió tonnára becsüli a gabonaexport mértékét a 2014/15-ös gazdasági év kezdete óta. A gazdasági év kezdete óta Ukrajna exportált 2,97 millió tonna búzát, 1,96 millió tonna árpát, 384 000 tonna kukoricát és 79 000 tonna egyéb gabonafélét. A Ukrainian News korábbi jelentése szerint a 2013/2014-es gazdasági évben Ukrajna növelte az exportját 42%-kal egy év alatt, 32,4 millió tonnára, mely 9,4 millió tonna búza, 2,5 millió tonna árpa és 20,1 millió tonna kukorica kiviteléből adódott.

  

A harmadosztályú búza legalacsonyabb hazai ára 4,6%-kal emelkedett 2300 hrivnyára tonnánként augusztus 20. és 27. között

(Ukrainian News, Oksana Tymoschuk, 09/01/2014)

Augusztus 20. és 27. között a harmadosztályú búza legalacsonyabb ára 100 hrivnyával (4,55%-kal) növekedett 2300 hrivnyára tonnánként, mondta Oleksandr Odosii. Elmondta, hogy a búzaeladások nagyon gyengék voltak a hazai piacon: a hrivnya leértékelődése után a termelők inkább megtartották a gabonát a növekvő árakkal kalkulálva. A forgóeszközök feltöltésére a mezőgazdasági termelők kukoricát és takarmánybúzát adnak el. A búzaliszt piacán szinte nem történt árváltozás: a magas minőségű liszt 3450–3900 hrivnya/tonna, az első osztályú liszt 3200–3800 hrivnya/tonna.

Az Ukrán Gabona Egyesület kérte a kabinetet, hogy alkossanak egy munkacsoportot az Ukrajna-USA Mezőgazdasági Megállapodás aláírására

(Ukrainian News, Oksana Tymoschuk, 09/01/2014)

Az Ukrán Gabona Egyesület megkérte a kormányt, hogy kezdeményezzenek egy munkacsoport alakítását, amely létrehozna és aláírna egy nemzetközi mezőgazdasági megállapodást Ukrajna és az Egyesült Államok között 2030-ig, hangzik az Egyesület Petro Poroshenko elnöknek írt nyílt levelében. A megállapodás ösztönzi majd az ukrán mezőgazdasági beruházásokat, korszerű hitelezési és biztosítási technológiákat nyújt, segíti a hazai mezőgazdasági termékeket a tőzsdén és a bioüzemanyag-ipar létrehozását is. „Az Amerikai vállalatok érdeklődnek a hatékony üzleti környezet iránt Ukrajnában, ami garantálni fogja a beruházások és vállalatok magántulajdonának sérthetetlenségét”, tették hozzá a levélben.
A levélben hangsúlyozták az ukrán-amerikai együttműködést a genetikában és a műholdas technológiák mezőgazdasági hasznosításában. Nagyrészt a magánszektor erőfeszítéseinek köszönhető, hogy Ukrajnának sikerült a gabonatermelésben második, illetve harmadik helyre kerülnie a világ gabonaexportjában és első helyre a napraforgóolaj exportban az elmúlt 10 évben. „Az elkövetkezendő 10 évben Ukrajna ténylegesen meg fogja duplázni a gabonatermelését és -exportját, valamint az ebből előállított termékek mennyiségét”, tették hozzá. A célok elérhetők összehangolt kormányzati és üzleti erőfeszítésekkel és a fejlett államokban használt gabonapiaci szabványok használatával. Az Ukrainian News jelentése szerint Arsenii Yatseniuk miniszterelnök rávilágított az ukrán mezőgazdaság és ipar magas potenciáljára és a lehetőségre, amely háromszoros mezőgazdasági terméknövekedést adhat az elkövetkező 10 évben.

A napraforgóolaj legalacsonyabb exportára csökkent 1,3%-kal 745 USD/tonnára augusztus 20. és 27. között

(Ukrainian News, Oksana Tymoschuk, 09/01/2014)

  • Augusztus 20. és 27. között a legalacsonyabb napraforgóolaj exportárak visszaestek 10 USD/t-val (1,3%-kal) 745 USD/t-ra – mondta Oleksandr Odosii.
  • A hozzávetőlegesen az újonnan aratott ukrán napraforgómag exportárai 358–370 USD/t, FOB Fekete-tenger, szeptemberi és októberi szállításra.
  • A most betakarított szójabab exportára 400–410 USD/t volt, (FOB, Fekete-tenger), októberi szállításra.
  • Az újonnan aratott ukrán repce exportára körülbelül 415–430 USD/t, FOB, Fekete-tenger.

  

Az Ukroliaprom 4,3 millió tonnás napraforgóolaj-termelést jósol 2014/2015-re

(Ukrainian News, Oksana Tymoschuk, 09/01/2014)

Az Ukroliaprom, az olajgyártók társulása 4,3 millió tonnás napraforgóolaj-előállítást jósol a 2014/2015-ös gazdasági évben, mondta Stepan Kapshuk, az Ukroliaprom főigazgatója. „Ebben az idényben a napraforgóolaj előállításának mennyisége elérheti a 4,3 millió tonnát, az export pedig a 4 millió tonnát. Ezek az előzetes adatok… Tavaly rekordmennyiségű napraforgót arattunk és 4,5 millió tonna napraforgóolajat állítottunk elő. Ez kevesebb lesz idén”, mondta. A szakember szerint ebben az évben a learatott napraforgó mennyisége nem fogja elérni a 10 millió tonnát az időjárási viszontagságok és az ország keleti részén fennálló helyzet miatt. Kapshuk megjegyezte, hogy a napraforgó vetésterületből 800 000 hektár a Luhansk és Donetsk régiókban vannak (a harcokkal sújtott területek), az összes terület 5 millió hektár. Ugyanakkor a learatott termény egy része (körülbelül 1 millió tonna) valószínűleg máshol kerül feldolgozásra a régióban uralkodó bizonytalan helyzet miatt. Megjegyezte, hogy az olajfeldolgozó üzemek egésze nehéz helyzetben lehet ebben az idényben az áramszolgáltatás korlátozásai miatt.

Ugyanakkor azt mondják a szakértők, hogy a repcefeldolgozás 250 000–300 000 tonnára, a szójabab-feldolgozás pedig 1–1,2 millió tonnára növekedhet a 3,5 millió tonna learatott mennyiségből.
A Társulás előzetes adatai alapján a vállalatok 800 000 tonna szóját dolgoztak fel a 2013/2014-es gazdasági évben. A Ukrainian News korábbi jelentése szerint az Agrár Minisztérium a napraforgó-feldolgozást 9,33 millió tonnára becsüli.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának augusztusi előrejelzése szerint a napraforgó mennyisége Ukrajnában a 2014/2015-ös gazdasági évben várhatóan eléri a 10 millió tonnát, a feldolgozott napraforgóolaj mennyisége pedig a 4,259 millió tonnát, exportja a 3,7 millió tonnát.

  

Ukrajna megtiltotta a növendék- és felnőtt szarvasmarhák importját Macedóniából

(Ukrainian News, Oksana Tymoschuk, 09/04/2014)

Ukrajna megtiltotta a növendék és kifejlett szarvasmarhák importálását Macedóniából, mondta az infrastruktúráért felelős minisztérium. Az Állami Állat és Növény Egészségügyi Szolgálat hozta ezt a döntést augusztus 12-én, a Macedóniából származó szarvasmarhákban talált Bluetongue (Kéknyelv) betegség miatt.
A tiltás érvényben marad addig, amíg a helyzet stabilizálódik. Eközben, az adott országból érkező következő szállítmányok az Állatorvosi Szolgálat megfigyelése alatt lesznek, így azok összhangban lesznek az ukrán egészségügyi felügyeleti és ellenőrzési szabályokkal.

Az infrastruktúráért felelős minisztérium javasolja a fuvarozóknak, hogy vegyék ezt figyelembe, amikor szállítást terveznek Macedóniából. A Bluetongue (sheep fever) egy veszélyes betegség a szarvasmarhákra, melynek tünetei: remegés, az emésztőrendszer nyálkahártyájának nekrózisa és a vázizmok disztrófiája. A Ukrainian News korábbi jelentése szerint Ukrajna megszüntette a sertésimportot Lengyelországból, miután az afrikai sertéspestis felbukkant azon a területen.

Az IMF tovább rontotta Ukrajna 2014-es GDP csökkenését, 6,5%-ról 7,25%-ra

(Ukrainian News, Ivan Serhiyenko, 09/02/2014)

A Nemzetközi Valutaalap megváltoztatta az ukrán GDP csökkenésének előrejelzését 6,5%-ról 7,25%-ra. A Ukrainian News a Nemzetközi Valutaalap adataiból tudta ezt meg. Az IMF további 4,25%-os GDP-csökkenést jósol Ukrajnának 2015-ben, ellentétben a korábban várt 1%-os növekedéssel. Ez a Kelet-Ukrajnában egyre romló helyzet miatt történt.

Ahogy a Ukrainian News korábban jelentette, augusztus 29-én a Nemzetközi Valutaalap úgy döntött, hogy kifizet 1,4 milliárd dollárt Ukrajnának, a Készenléti Megállapodási hitel második részleteként. A pénz feltehetően szeptember 3-án érkezett meg; 400 millió dollárt devizatartaléknak használnak fel, míg a fennmaradó 1 milliárd dollárból a költségvetési hiányt próbálják fedezni. Április végén, az IMF jóváhagyott egy hitelprogramot Ukrajnának, melynek értéke 17,01 milliárd dollár, és május elején kapták az első részletet, amely 3,19 milliárd dollár volt.

Ukrajna EU-országokba történő exportja növekedett 1,3 milliárd dollárral, míg az Oroszországba való szállítás csökkent 2,5 milliárd dollárral, miután aláírta a társulási megállapodást az EU-val

(Ukrainian News, Vitalii Kryzhevskyi, 09/03/2014)

Ukrajna növelte termékeinek exportját az európai uniós országokba 1,3 milliárd dollárral és ezzel egyidejűleg visszaesett az Oroszországba történő export 2,5 milliárd dollárral az EU-val kötött társulási megállapodás aláírását követően, mondta Arsenii Yatseniuk miniszterelnök. „Az export kezd változatossá válni, hála az Európai Uniónak, aki megnyitotta a piacát anélkül, hogy Ukrajna ugyanezt tette volna”, mondta Yatseniuk. „Hozzátette, hogy az Oroszországtól való függés gyengült és a jelenlegi helyzet egy lehetőség arra, hogy a nemzetgazdaság új irányt vegyen.”               

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A ragadó idő foglyai

A ragadó idő foglyai

Becsapja magát az, aki nem veszi tudomásul a változást, aki megszokásból cselekszik. Az elmúlt év árnyékából értékelve 2023 egy igazán nehéz év lesz....

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!