2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem jut banki forráshoz? Segítünk!

Agro Napló
Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány évek óta fontos szereplője az agrárium és a vidék finanszírozásának. A hitelfelvételnél az alapítványi kezesség bevonása számos kézzelfogható előnyt jelenthet a vállalkozások számára. Dr. Herczegh Andrást, az alapítvány ügyvezető igazgatóját kérdeztük.


Mit jelent az intézményi kezesség? Milyen előnyökkel jár?

A kezesség egy hitelfedezet, amely a vállalkozások hitelei mögé kerülhet kiegészítésképpen bevonásra. Kezes lehet bármelyik rokon, barát, de egy erre a célra létrehozott garancia intézmény is elláthatja a kezes szerepét. Így olyan vállalkozások is hitelhez juthatnak, akik nem rendelkeznek elegendő fedezettel. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása számos előnnyel jár a vállalkozások számára, kevesebb saját ingatlant vagy ingóságot kell bevonni a hitelek mögé, sőt, akár nagyobb hitelösszegekhez, hosszabb futamidőhöz is hozzásegítheti őket az intézményi kezesség. Mindezt azért, mert a bankok, takarékszövetkezetek kockázatát nagymértékben csökkenti az alapítvány készfizető kezességvállalása.

Kiknek nyújt segítséget az alapítvány készfizető kezessége?

Az alapítvány hagyományosan arra törekszik, hogy kezességvállalása az agrárágazaton belül elsősorban a mikrovállalkozások és a speciális jogi formában működő, kisebb vállalkozások – őstermelők, családi gazdálkodók - forráshoz jutását segítse elő. Mindemellett természetesen nyitottak vagyunk a nagyobb agrárcégek felé is. Az ő hitelhez jutásukhoz kevésbé volt szükség készfizető kezességre, de ha a területalapú támogatások rendszerének módosítása miatt ez szükségessé válik, a nagyobb cégek is számíthatnak ránk. Az alapítvány kezességvállalása az agrárvállalkozásokon kívül a vidéki gazdasági térben tevékenykedő, mezőgazdasághoz nem közvetlenül kötődő vállalkozásokra is kiterjed, hiszen a munkahelyek teremtése, a területi felzárkóztatás elősegítése, a vidéki térségek versenyképességének javítása szintén céljaink közé tartozik.

A mezőgazdasági ágazat speciális finanszírozási igényeihez hogyan tud az alapítvány alkalmazkodni?

Az agrárágazat más ágazatoktól eltér. Több bankot óvatosságra int a szezonalitásból, az időjárásnak való kitettségből és a más ágazatoknál hosszabb termelési ciklustól, illetve a termelési volumen kiszámíthatatlanságából fakadó kockázat. Épp ezért a kezességvállalás kulcsszerepet játszik a közvetlen és közvetett banki finanszírozásban. Fontosnak tartjuk, hogy a kormányzati célkitűzésekkel összhangban elősegítsük az állattartók, a zöldség- és gyümölcstermesztők, illetve a fiatal gazdák fejlődését is. Célunk az, hogy az agrár- és a vidéki vállalkozások minél szélesebb köre ismerje a finanszírozási lehetőségeket, és hozzájusson a megfelelő banki forrásokhoz.

Hogyan tudja az alapítvány támogatni a vállalkozásokat?

A vállalkozások forráshoz jutását az alapítvány kedvező kezességi díjak biztosításával tudja széles körben támogatni. A kedvezményes készfizető kezesség azonban az uniós szabályok szerint állami támogatásnak minősül, ezért a finanszírozást abban az esetben lehet alacsony díjon biztosítani, ha létezik olyan jogcím, amely alapján a vállalkozás jogosult támogatást igénybe venni. Az agráriumra szigorúbb uniós állami támogatási jogszabályok vonatkoznak, mint a többi ágazatra. Gondolok például a csekély összegű támogatásra, amelynek három éves kerete más szektorhoz képest lényegesen alacsonyabb, mindössze 15 ezer euró. A korlátok kiküszöbölése érdekében az AVHGA folyamatosan keresi a lehetőségeket a támogatási mozgástér bővítésére. Ennek egyik módja, hogy a pénzügyi intézmények között egyedülálló módon alapítványi támogatásként is tud kedvező díjat biztosítani, amely az MNB Növekedési Hitelprogram keretében felvett hitelekre is igényelhető.

Mennyibe kerül a kezesség?

Egy példán keresztül érzékeltetném a kedvezményes kezességi díjat: egy 3 éves futamidejű, 10 millió forint összegű agrár beruházási hitelhez kapcsolódó kezesség díja évente csupán 30 000 forint, 80 százalékos kezesség esetén.

Hogyan lehet kezességhez jutni?

Több mint 150 pénzügyi intézménynél – bankoknál és takarékszövetkezeteknél – lehet igényelni a kezességet, gyakorlatilag bármely vállalkozói hitelügylethez, valamint garancia, lízing és faktoring ügyletek mögé. Sok esetben a bank saját döntése nyomán, de természetesen a vállalkozás beleegyezésével von be minket kiegészítő fedezetként.

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

telefon: (06 1) 474 5070

e-mail: office@avhga.hu

honlap: www.avhga.hu

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

Komoly kihívások az agráriumban

Komoly kihívások az agráriumban

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezesség nyújtásával segíti a mikro-, kis- és közepes vállalkozók hitelfelvételét. A...

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!