Agrárhitel-állomány alakulása 2014. június végén

Agro Napló
Az MNB legfrissebb adatai alapján megállapítható, hogy a teljes 6 685,1 Mrd Ft-os vállalkozói hitelállományban a mezőgazdaság 376,6 Mrd Ft (5,6%), az élelmiszeripar 347,6 Mrd Ft (5,2%), így az agrárium 724,2 mrd Ft-ot (10,8%) tett ki 2014. június végén.  

Az előző negyedévhez viszonyítva a mezőgazdaság hitelállománya (10,7%), és az élelmiszeriparé is (6,0%) jelentős növekedést mutat. Ugyanez mondható el az egy évvel korábbi szinthez képest, ebben az esetben a mezőgazdaság hitelállománya 20,2%-os, az élelmiszeriparé 11,5%-os növekedést mutat. A teljes pénzintézeti hitelállomány 1,3%-os csökkenésével szemben a teljes agrárhitel-állomány 15,9%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az agrárhitel állományban a növekedési tendencia 2013 március–június óta folyamatos, amely elsősorban a Növekedési Hitelprogram által nyújtott kedvező kamatozású forrásnak köszönhető. Az MNB legfrissebb jelentése szerint a Növekedési Hitelprogram keretében biztosított kedvezményes hitel jelentős része a mezőgazdasági ágazatba irányul. Sokakat foglalkoztat azonban az, hogy milyen hatással lesz az agrárhitelezésre a kormány azon döntése, amely szerint a területalapú támogatások 1200 hektár feletti része 100%-ban elvonásra kerül az érintett gazdálkodóktól. Tekintettel arra, hogy a területalapú támogatás előfinanszírozása 1 éves lejáratú forgóeszközhitel konstrukcióban történik és az említett intézkedés 2015-től lép életbe, ezért vélhetően a bankok rövid távú hitelezési politikáját ezen döntés nem befolyásolja. Hosszú távon azonban már merülhetnek fel problémák, elsősorban a beruházási hiteleknél. Itt a kiesés mindenképpen problémát okozhat az adósságszolgálatot illetően. Ezentúl az várható, hogy a támogatás elvonás hatása a vállalkozások termelési szerkezete alapján differenciált lesz. A kizárólag szántóföldi növénytermesztést végző gazdálkodóknál a támogatások megvonása nem fog olyan lényegi zavart okozni, mint a vegyes gazdálkodású és az állattenyésztő cégeknél. Ebben az üzemkörben hangsúlyos kérdésként merül fel, hogy a kormány által tervezett kompenzáció a kieső támogatásokat mennyire lesz képes ellentételezni.       


    

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Búzatanácskozás Debrecenben

Búzatanácskozás Debrecenben

A tápanyagellátás állt a középpontban a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet idei Búzatanácskozásán. A szakmai fórumon részt vevő több mint 2...

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!