Hogyan csökkenthetjük a hőstressz kártételét?

Agro Napló
Minden szarvasmarha tartó tapasztalta már a nagy nyári hőség termelési mutatókra gyakorolt kedvezőtlen hatását. A szárazonállás során elszenvedett hőstressz csökkenti a megszülető borjak testtömegét és negatívan hat a következő laktációs teljesítményre is. A laktációban a nagy meleg következtében csökken a napi szárazanyag-felvétel és a termelés. Romlanak a szaporodásbiológiai mutatók, növekszik a termékenyítési index, csökken az ivarzók száma, gyakoribbá válik az embrióelhalás.

A meleg, különösen akkor, ha nedvességgel, almozási hiányosságokkal is párosul, kiváltó oka lehet a tőgygyulladásos esetek nagyobb előfordulásának, a szomatikus sejtszám állományszintű emelkedésének. Megfigyelhető, hogy melegben gyakoribbá válik a bendőacidózis és az ezzel járó sántaság. Ennek okai a kérődzési idő lerövidülésében, a váltakozó étvágyban és a tehén szervezetében működő puffer-rendszerek kapacitásának csökkenésében rejlenek. A meleg nyári hónapok idején az elsődleges cél, hogy fenntartsuk a tehén homeosztázisát, a termelését és elkerüljük a szaporodásbiológiában bekövetkező hullámvölgyet. Az alábbiakban azokat a legújabb tartási takarmányozási ajánlásokat foglaltuk össze, melyek alkalmazásával csökkenthető a hőstressz kártétele.

A hőstressz megelőzése

Hőstressz alakul ki, ha a környezeti hőmérséklet, relatív páratartalom, napsugárzás, légmozgás, együttes hatására olyan környezet alakul ki, amely meghaladja a tehén termoneutrális zónáját. A hőstressz kezelésének legkézenfekvőbb megoldása, ha kialakulását előzzük meg. A megelőzési eljárások célja, hogy csökkentsék, vagy meggátolják a szárazanyag-felvétel visszaesését és a termelési mutatók romlását.

Árnyékolás

A napsugárzás az egyik legfontosabb hőstressz tényező, mert növeli a környezet és a test hőmérsékletét. A helyesen kialakított árnyékolás hatására több kísérletben is megfigyelték, hogy nem csökkent a tehenek szárazanyag-felvétele és termelése, a napon tartott állományhoz képest. Egy floridai kísérletben a kifutót árnyékolták és megfigyelték, hogy a tehenek kevésbé melegedtek fel (testhőmérsékletük alacsonyabb volt) és kevésbé érezték a környezetet melegnek (a percenkénti légzésszámuk alacsonyabb volt), mint az árnyékolás nélküli tehenek. Ezen kívül az árnyékolt tehenek tejtermelése nagyobb, termékenyítési indexe kisebb volt, mint ahol nem árnyékoltak.

A jól felszerelt árnyékoló legalább 4.5-5.0 m2 árnyékot biztosít tehenenként és 3.5-4.0 m magasan a padozat felett van felszerelve. Az árnyékolt terület alatt tehenek szívesebben tartózkodnak, ezért a trágya és vizelet felitatására itt több almot kell biztosítani, mint másutt. A kifutón kívül hatékonynak bizonyult az etetőút és az itatók környékének árnyékolása is. Az árnyékolás kialakítására több megoldás kínálkozik, lehet állandó épületi elem, de az időszakosan kifeszített dupla rasel háló is megfelelő, 80-85%-os árnyékolást biztosít és kevésbé költséges.

Ködképzés

Általában a hazai nyarak forrók és szárazak. Az alacsony relatív páratartalom lehetőséget ad a tehenek evaporációs hőleadásának fokozására, a hőérzetének csökkentésére. A pihenőtérben vagy a jászlak fölött elhelyezett ködképző szórófejekkel végzett kísérletek minden esetben termelésnövekedésről számoltak be, ugyanakkor a tehenek szárazanyag-felvétele általában nem változott. Egy kísérletben, amikor a tehén napi vízfelvételét is mérték, megfigyelték, hogy a permetezett tehenek vízfelvétele kisebb volt, mint a nem permetezetteké. Erre magyarázatul szolgálhat, hogy a permetezett tehenek kevésbé melegedtek fel, kevesebbet kellet izzadniuk a testhőmérsékletük fenntartása érdekében. A ködképző szórófejeket a jászlak mögött, kb. a talajtól 3.0-3.5 méter magasságban javasolt beépíteni úgy, hogy a kiáramló víz a tehenekre kerüljön. A permetezés elsődleges feladata nem a környezeti hőmérséklet csökkentése, hanem a tehén szőrének nedvesítése, ahonnan a víz elpárolog, és hőt von el. A tehenek permetezése általában napközben szükséges, éjszaka kevésbé. A ködképzés hatékonysága tovább fokozható, ha azt ventillátorokkal kombináljuk, melyek eltávolítják a párával telt levegőt, ezáltal elősegítik a tehén felületén lévő víz elpárolgását.

Ventilátor

A ventilátorok alkalmazása elsősorban azokon a helyeken ajánlható, ahol a légmozgás csekély. Különösen kritikus terület a hőstressz kialakulására a fejőház előtti zsúfoló tér. A nagy zsúfoltság miatt, viszonylag alacsony környezeti hőmérséklet mellet is kialakulhat már a hőstressz. Ennek megelőzésére ezen a területen ventilátorokkal folyamatosan, még éjszaka is mozgatni kell a levegőt.

Fejőház kijárata

A tehenek számára friss ivóvizet kell biztosítani a fejőház kijáratánál, még akkor is, ha az istállóban több helyen is ihatnak, mert minél előbb jut vízhez fejés után az állat annál nagyobb az esély a hőstressz csökkentésére. A kijáratnál a tehenekre permetezett víz tovább csökkentheti a tehenek hőérzetét.

Takarmányozás nyári melegben

Adagösszeállítás

Ha a fent felsorolt stratégiák nem eléggé hatékonyak, és az állomány szárazanyag-felvétele ennek ellenére csökken, a termelési szint fenntartása érdekében újra kell számolni a takarmányadagokat. Az új takarmányadag nem védi meg a tehenet a hőstressztől, csak a tehén termelési mutatóira gyakorolt hatásait csökkenti. A hőstressz napi takarmányfelvételre gyakorolt hatására a percenkénti légzésszámból következtethetünk a legegyszerûbben, melyet az alábbi táblázatban foglalunk össze. Ha a légzésszám 75/perc fölé emelkedik, akkor a tehén hőstressz állapotába került.

Szárazanyag-felvétel csökkenés (%) 0 5 10 15 20
Légzésszám (/perc)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

A hőstressz szorításában

A hőstressz szorításában

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a globális felmelegedés kalászosokra kifejtett hatásainak kutatására. Széles fajtakört tanulmányozunk és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!