A járt utat a járatlanért néha el kell hagyni

Agro Napló
Baranya megye egyik meghatározó gazdasága a Belvárdgyulai Zrt. Nem csak a méretek, hanem a hosszú évek szakmai munkájával elért eredmények okán is. Szűcs Imrével a cég termelési igazgatójával beszélgettünk, a cégről, a szakmáról és az elért termelési színvonalról.

Hibrid búza a gazdaság egyik JGP technológiával kezelt tábláján

AN: A beszélgetés időpontjában még nincs vége az aratásnak, de úgy tűnik az idei év kiemelkedő lesz a cég történetében.

SZI: Ha valami nagyon komoly negatív hatás nem ér bennünket akkor valóban így lesz. Repcéből 150 ha átlagában 4,6 t/ha volt a termés, búzában 2500 ha átlagában 8,5 t/ha termésre van esélyünk. A kukorica és a napraforgó is nagyon jónak mutatkozik.

AN: Minek tulajdonítja ezeket az eredményeket?

SZI: A mezőgazdaság sok esélyes játszma, amiben sok az ismeretlen előre nem látható tényező. Az ország, a dolgozók és természetesen a tulajdonosok is azt várják a vezetőktől, hogy a fentiek ellenére folyamatosan növeljék a hatékonyságot és a cég stabilitását. A magam részéről arra törekszem, hogy minden, a végeredményt meghatározó technológiai részterületet, pl. vetőmag használat, gépi munka, növényvédelem és tápanyag gazdálkodás, kézben tartsak és összehangoltan működtessek. Ehhez rengetek információra, és azok gyors és pontos feldolgozására van szükség. Szerintem a mai növénytermesztési gyakorlat egyik legnagyobb problémája a korlátozott információ alapján hozott gyors döntésekben rejlik. Ezért, ha tudok, mindig elmegyek a szakmai bemutatókra, sőt magunk is tartunk ilyeneket. A kollégák közötti négyszemközti beszélgetések is sok új információval szolgálnak

AN: Van-e olyan speciális vonása a gazdálkodásuknak, ami nem jellemző másokra és magyarázatot adhat az eredményeitekre?

SZI: A tápanyag gazdálkodásban és a tőszám beállításban együttműködünk a Dr. Szabó Agrokémiai Kft-vel. Az általuk fejlesztett helyspecifikus gazdálkodási program (Jó Gazda Program®, röviden JGP®) távérzékelési módszereket is használ az információk gyűjtésére, illetve olyan mikroelemes műtrágyákat gyártanak számunkra N-micro® és Sileno® márkanéven, amelyek jól illeszthetők – a rendelkezésre álló talajvizsgálati eredményeket is felhasználva – a helyspecifikus tápanyag gazdálkodáshoz. Ezek a műtrágyák nem csak növény, hanem üzem specifikusak is. Egyedileg a felhasználó és a növény igényire gyártottak.
A tapasztalataim szerint 8–9 t/ha termésszintnél 10%-ot hozzátesznek a terméshez.

AN: Mi motiválta Önöket, hogy ilyen technológiát-technológiákat kezdjenek alkalmazni?

SZI: Ennek külön története van. Még a kilencvenes évek közepén próbálkoztunk az egyik nagy integrátorral bevezetni a precíziós műtrágyaszórást. Sajnos a határ közelsége és műszaki problémák miatt ez nem sikerült.
A kétezres évek elején, egy szakmai ebéden egy asztalhoz kerültem dr. Szabó Balázs ügyvezetővel, akivel jókat beszélgettünk arról, hogy ők foglalkoznak távérzékeléssel, de egyelőre nincsenek kijuttatás vezérlő illetve kijuttató eszközeik hozzá, és talán kereslet sincs egyelőre az ilyen jellegű munkákra. Megint elmúlt jó pár év és 2008-ban ismét találkoztunk egy szakmai ebéden, ahol elmondta, hogy most hoztak be az USA-ból egy TerraGator 9103 pneumatikus műtrágyaszórót, amit a távérzékelési módszerek alkalmazásából származó információk segítségével vezérelnek. Mivel a mi részünkről nem igényelt befektetést, 300 hektáron belevágtunk. Mára már a területünk közel 60%-án végezzük így a munkát, az utóbbi 2 évben pedig már a saját kijuttató gépeink, eszközeink segítségével.


AN: Mennyiben tudná összefoglalni az elmúlt évek tapasztalatait, ha egy kezdő fiatal kollégának tanácsot kellene adni, hogy mi fontos és mi nem?

SZI: Nem hiszem, hogy nagy újdonságokkal tudnék szolgálni. Általában a régi bevált igazságok a legjobbak. Az egyik ilyen hogy a növénytermesztésben egy év nem év. Vannak olyan igazságok, amelyek csak hosszú évek alatt válnak nyilvánvalóvá, de a megfelelő logika segít abban, hogy információ hiányos környezetben is jó döntést hozzunk. A növénytermesztés kicsit hasonlít a tűzoltáshoz. Ha a víztől a tűzig terjedő úton bármelyik szakasz gyengén teljesít a ház le fog égni. Mindig ki kell deríteni, hogy hol a gyenge láncszem és ki kell javítani. Csak akkor várhatunk jó termést.

AN: Köszönöm a beszélgetést.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?