2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Aktuális támogatások

Agro Napló
A 2011 szeptember 1-től 2012. augusztus 31-ig tartó gazdálkodási év gazdálkodási naplójának beküldési határideje 2012. november 30. A NÉBIH honlapján letölthető a gazdálkodási napló és a nitrátjelentés kitöltendő formátuma. Az ÁNYK (általános nyomtatványkitöltő program) keretprogram, amellyel a gazdálkodási napló beküldhető, az apeh.hu oldalán letölthető. Az agrártevékenységet folytatók 2012. november 30-ig regisztrálhatják magukat az agrárkamara honlapján. Az agrárkamarai regisztráció kötelező díját, ami 5000 forint, a fent jelzett időpontig kell utalni vagy csekken november 30. napja előtt egy héttel befizetni.  

Az Agrár-környezetgazdálkodási támogatásban részesülők kötelező képzéséről

 

A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet tájékoztatja az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetések jogcím keretében támogatásban részesülő gazdálkodókat, hogy a jogcímhez kapcsolódó 2. kötelező képzések szervezése 2012. október hónap folyamán megkezdődik. A képzésre kötelezetteket a Képző Szervezetek ajánlott levélben értesítik a képzés helyszínéről, valamint időpontjáról!

A képzés hossza összesen 7 óra, melyet egy, az oktatóval közösen megbeszélésre és kitöltésre kerülő tudásellenőrző teszt zár. A képzés 100%-ig támogatott, a díja a képzés sikeres elvégzését követően visszaigényelhető. Az AKG-támogatás elnyerésével az ügyfelek többek között a kötelező képzésen való részvételt is vállalták. Ennek elmulasztása esetén szankció kerül alkalmazásra, melynek mértékét a vonatkozó jogszabály határozza meg.

 

A húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program kötelező képzéseire való jelentkezésről

A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet honlapján (www.vkszi.hu) lehet megtalálni a kötelező képzés jelentkezési lapjait és képzési helyeket is, amelyeket postán kell elküldeni. A kitöltött és aláírt jelentkezési lapot a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (1223 Budapest, Park u. 2.) címére kell visszaküldeni. Kérjük, hogy a borítékon tüntesse fel „Kérődző szerkezetátalakítás képzés”.

Két szakmai képzés közül lehet választani:

1. Ökológiai és természetközeli gazdálkodás (32 óra);

2. Gazdálkodási és vállalkozási ismeretek (32 óra).

Részletek a választott képzés jelentkezési lapján találhatók.

A 143/2011. (XII. 23.) VM rendelet tartalmazza a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás igénybevételi feltételeit.

A 2012. július 30-áig megküldött mezőgazdasági biztosítási szerződések után támogatás csak abban az esetben vehető igénybe, amennyiben a szerződő fél a biztosítási díjat teljes körûen megfizeti a biztosító részére, amelyről a biztosító tárgyév november 15-éig – ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton az MVH honlapján elérhető elektronikus ûrlapkitöltő szolgáltatás segítségével hozzáférhető felületen − díjfizetésről szóló igazolást állít ki. Amennyiben a szerződő fél nem a mezőgazdasági termelő, abban az esetben a termelő a biztosítási díjat a szerződő félnek fizeti meg, és ebben az esetben a szerződő fél állítja ki a díjfizetésről szóló igazolást, tehát a termelőknek a díj befizetésének igazolásával kapcsolatos teendője nincs. A díjfizetésről szóló igazolás elektronikus úton történő kiállítására csak abban az esetben van lehetősége a szerződő félnek, amennyiben meghatalmazottja rendelkezik érvényes meghatalmazással az „Egységes kérelem” jogcímre vonatkozóan „adatszolgáltatásra”, mint eljárási cselekményre. Az igazolás kiállítására nyitva álló időszak 2012. november 1–15.

 

 

Az MVH 159/2012. (X. 12.) számú közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez a 2011. évtől igényelhető támogatásról szóló 83/2011. (VIII. 31.) VM rendeletben előírt, a 2012/2013. borpiaci évben alkalmazandó nyomtatványok közzétételéről.

A támogatási kérelmet az MVH honlapján közzétett nyomtatványon kell benyújtani. A jelen közlemény 1-2. számú mellékletei szerinti, B0604-12 és B0605-12 kódszámú támogatási kérelmet (Főlap és Betétlap) az előírt mellékletek csatolásával együtt 2012. november 5. és 2012. december 14. között kell benyújtani kizárólag postai úton az MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága (a továbbiakban: MVH PKI) részére.

A benyújtás helye:

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága, 1385 Budapest, 62., Pf. 867.

A 2012. november 5-e előtt, vagy a 2012. december 14-ét követően benyújtott (postára adott) támogatási kérelmet az MVH PKI érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Az üzemeltetési hely megváltozását a bekövetkezés előtt, valamint az esetleges gépcserét az azt követő 5 napon belül jelenteni kell a közlemény megadott számú mellékletein. Az adott mellékletet faxon a telefax: 06-1/219-4511 vagy 06-1/219-4512 számon, vagy postai úton a fent említett címre kell elküldeni.

 

 

Az MVH 158/2012. (X. 11.) számú közleménye az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatás igényléséről szóló 150/2012. (IX. 21.) MVH közlemény módosításáról.

Módosuló rendelkezések:

1. A 150/2012. (IX. 21.) MVH közleménynek az ügyfél kötelezettségeiről rendelkező VI. pontjának az alábbiak szerinti szövegrésze:

„Az ügyfél a támogatott tevékenység végrehajtása során köteles továbbá: a vágástéri hulladék kivételével a támogatási időszak alatt folyamatosan gondoskodni a támogatott területen található hulladék eltávolításáról” az alábbiak szerint módosul:

„Az ügyfél a támogatott tevékenység végrehajtása során köteles továbbá: a termelési apadék kivételével a támogatási időszak alatt folyamatosan gondoskodni a támogatott területen található hulladék eltávolításáról”.

2. A 150/2012. (IX. 21.) MVH közleménynek a támogatás igénybevételének további feltételeiről rendelkező V. pontjának az alábbiak szerinti szövegrésze:

„A célprogramok során – a közjóléti célú erdők fenntartása célprogram kivételével − csak a támogatási rendelet 1. mellékletében meghatározott, az adott erdészeti tájban kiemelten támogatható vagy támogathatóként feltüntetett célállományok kialakítása, illetve fenntartása érdekében végzett erdőgazdálkodási tevékenység támogatható.” az alábbiak szerint módosul:

„A célprogramok során – a közjóléti célú erdők fenntartása célprogram kivételével − csak a támogatási rendelet 1. mellékletében meghatározott, az adott erdészeti tájban kiemelten támogatható vagy támogathatóként feltüntetett faállománytípusok kialakítása, illetve fenntartása érdekében végzett erdőgazdálkodási tevékenység támogatható.”

3. A 150/2012. (IX. 21.) MVH közleménynek az ügyfél kötelezettségeiről rendelkező VI. pontja az alábbi, a szálaló erdőgazdálkodás célprogramban teljesítendő kötelezettséggel egészül ki:

Amennyiben az ügyfél szálaló erdőgazdálkodás célprogram esetében a mikroélőhelyek kialakítása, fenntartása célprogramra is rendelkezik jóváhagyó, illetve részben jóváhagyó támogatási határozattal, abban az esetben a kérelmezett erdőrészlet vonatkozásában összesen 10 m3/ha mennyiségû holtfa jelenlétét kell biztosítani.”

4. A 150/2012. (IX. 21.) MVH közleménynek az ügyfél kötelezettségeiről rendelkező VI. pontja az alábbi, a természetkímélő anyagmozgatási módszerek alkalmazása célprogramban teljesítendő kötelezettséggel egészül ki:

A fakitermelés és anyagmozgatás megkezdését és várható befejezését, az alkalmazott fakitermelés eszközét és módját 15 nappal korábban be kell jelenteni az erre rendszeresített nyomtatványon az erdészeti hatóságnak. A bejelentést jelen közlemény 6. számú melléklete szerinti nyomtatványon kell megtenni.

5. A 150/2012. (IX. 21.) MVH közlemény X. pontja a 6. számú melléklettel egészül ki: Bejelentési adatlap (6. számú melléklet).

 

Berta Dávid

Hegedûs Szilvia

Dömötör Károly

MVH FÖPEKI

Forrás:

www.mvh.gov.hu

www.nebih.gov.hu

www.agrarkamara.hu

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zöldségtermesztés: hogyan tovább?

Zöldségtermesztés: hogyan tovább?

A magas energia- és inputanyagárak átrendeződést hozhatnak a hazai mezőgazdasági termelésben. A gabonatermesztők számára kedvező a helyzet, a kertésze...

A fóliasátrak is drágulnak

A fóliasátrak is drágulnak

Tavaly 60-80 százalékkal drágultak a mezőgazdasági fóliasátrak főbb alapanyagai, az acél ára pedig több mint 100 százalékkal emelkedett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?