Bemutatták a MOZSÁK mobil zsákolómérleget

Agro Napló
A METRIPOND Plus Mérlegtechnika Kft. 2012. október 4-én Hódmezővásárhelyre hívta partnereit és az érdeklődőket, ahol bemutatták a cég által kifejlesztett MP-MZ típusú zsákolómérleget.

A cég központjában megtartott bevezető előadás után a résztvevők együttesen átvonultak a Kéktói Ménes bemutatóterére, ahol a gyakorlatban is bemutatásra került a MOZSÁK márkanevű berendezés. Legfontosabb jellemzője, hogy egy önjáró, önfelszedő, mobil zsákolómérlegről van szó, amelyet az alábbi technikai tulajdonságok jellemeznek:

- gravitációs adagolóval szerelt bruttó zsákolómérleg;

- seprűs csigával szerelt felszedő, felhordó;

- alacsony anyagfogadási garat;

- állítható magasságú zsáktovábbító szalag;

- függesztett kézi varrógép;

- hajtóműves motor a berendezés mozgatásához.


  

Molnár Sándor, a METRIPOND Plus Kft. ügyvezetője sikeresnek értékelte a MOZSÁK bemutatkozóját, ahol különböző szemes terményekkel (búza, rozs, tritikálé) végeztek kiszerelési próbákat. A berendezést egy kutatás-fejlesztési projekt keretében fejlesztette ki a cég, elsődlegesen a gabonaipar számára. A MOZSÁK kombinált mérlegként a zsákolási feladaton kívül több egyedi tulajdonsággal is rendelkezik, melyekkel az eddig ismert hasonló feladatra alkalmas gépek nem rendelkeztek. Ilyenek az önjárásra, önfelszedésre és mobilitásra való alkalmassága. A mobil zsákoló berendezés, amely szemes termények 10−50 kg-os kiszerelésére alkalmas, képes arra, hogy a garmadában leömlesztett gabonát felszedje, felhordja, majd zsákokba töltse és pontosan megmérje. A megtöltött zsákokat a géphez szerelt és szintén mobil szállítószalag szállítja a varrógéphez lezárásra. A berendezés újdonsága elsősorban az, hogy önjáró és így könnyen áttelepíthető, illetve nem kell a terményt a géphez, illetve gépre juttatni, mivel töltés közben is tud előre haladni a termény irányába, olyan mértékben, ahogy a felhordás megkívánja.

 


 Molnár Sándor ügyvezető az érdeklődőknek 

magyarázza a berendezés mûködését

 

További előnye a berendezésnek, hogy az alacsony magasságban (pl. 1 méter) megjelenő terményt is tudja fogadni. A vetőmagüzemi feldolgozásban jellemzően a csávázókból kikerülő gabona is ilyen magasságon jelenik meg a gépből kilépve. A berendezés óránkénti teljesítménye eléri az 5–7 tonnát 30–40 kg-os zsákok kiszerelésekor. Ez a teljesítmény szinkronban van a gyakorlatban elterjedt magtisztító berendezések teljesítményével, így azokhoz harmonikusan kapcsolható a MOZSÁK üzemeltetése. A mérlegelő gépet szemestakarmányok, ill. vetőmag előállításával foglalkozó cégeknek ajánlja a gyártó, eredményesen hasznosítható minden olyan esetben, amikor szemes termények kerülnek zsákolásra. Molnár Sándor zárásképpen úgy fogalmazott, „bízik abban, hogy a cég meglévő és jövőbeli ügyfelei, felismerve a berendezés komplettségét és mobilitását, megelégedéssel fogják azt használni”.

 


 Munkában a MOZSÁK

 

A METRIPOND Plus Mérlegtechnika Kft. 1989-ben alakult Hódmezővásárhelyen az egykori Metripond Mérleggyárban, több évtizedes tapasztalatot és szakértelmet szerző szakemberek közreműködésével. A cég jelenlegi árbevétele éves szinten meghaladja a fél milliárd forintot és országosan közel 2000 partnert tartanak nyilván, akik a vásárláson túl a mérlegtechnikai szolgáltatásokon (szerviz, kalibrálás) keresztül is kötődnek a METRIPOND Plus Kft.-hez. A cég emellett olyan kiegészítő tevékenységeket is folytat, mint a zsákszájvarrógépek, szállítószalagok és varrócérnák gyártása, ill. forgalmazása.

Benedek Szilveszter

A cikk szerzője: Benedek Szilveszter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!