Hogy a repce is bírja...

Agro Napló
Az elmúlt télen az elvetett repceterület csaknem fele kipusztult Magyarországon. A repce télállóságának lehetséges javításáról a Bayer CropScience két nagyszabású repcetanácskozást rendezett Egerben illetve Alsópáhokon.

A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumból Oravetz Sándor vezető főtanácsos ill. Lőrincz Vilmos főtanácsos a repcetermesztés magyarországi szerepéről és jövőjéről tájékoztattak. Mennyire lesz versenyképes a magyar repce az Európai Unióban, milyen támogatási rendszerre számíthatnak a termelők.



A cég európai központjából és a németországi vállalattól is érkeztek külföldi előadók. Uwe Pluschkell és Joerg-Martin Hecht arról számoltak be, hogy mi a jelenlegi helyzet az Európai Unióban, melyik ország milyen vetésterülettel és milyen terméseredményekkel vesz részt a repce piacon és hogyan szabályozza az EU a repcetermesztést.



A további előadások már a Bayer CropScience repce növényvédelmi ajánlatát mutatták be, különös hangsúlyt fektetve a Folicur Solo alkalmazására, s annak télállóság javításában betöltött szerepére. A külföldi eredmények mellett a magyarországi tapasztalatok is bemutatásra kerültek 2002-2003 teléről.



FOLICUR SOLO LOGO



Kettős hatás a biztosabb és több termésért



A Folicur Solo kétféle módon fejti ki hatását: egyrészt, mint gombaölő szer, másrészt, mint növekedésszabályozó készítmény. E kettős hatás előnyei miatt vált a Folicur egész Nyugat-Európában a repce termesztéstechnológiák alapelemévé. A Folicur Solo (= Folicur 250 EW) lassan másfél évtizede engedélyezett készítmény a repce kezelésére Németországban. Ezalatt az idő alatt rengeteg eredmény bizonyította kiváló hatékonyságát.



Gombaölő hatás



A Folicur Solo mint fungicid a repcében rendkívül széles hatásspektrummal rendelkezik. Eredményesen alkalmazható a legfontosabb repce betegségek leküzdésére, pl. a gyökérnyak- és szárrothadás (Phoma lingam), a fehérszárúság (Sclerotinia sclerotiorum), a repcebecőrontó (Alternaria brassicae) vagy a cilindrospóriumos levélfoltosság (Cylindrosporium concentricum), stb. kórokozója ellen.





Növekedésszabályozó hatás



Hazánkban gyakori a repce őszi szárba indulása és ebből adódó téli kifagyása. Az elmúlt tél keserû tapasztalatai rávilágítanak arra, hogy megbízhatóbbá kell tenni a repce termesztését, biztosabb körülményeket teremtve az átteleléséhez. A Folicur Solo regulátor hatásának nagy szerepe lehet a magas repcetermés biztonságos elérésében. A Folicur Solo regulátorként történő alkalmazása hazánkban egy új repcetermesztési eszköz, amely mind az intenzív, mind a kevésbé intenzív technológiákba beépíthető.





Őszi kezelés



Az őszi 4-8 leveles állapotban történő kezelés javítja a télállóságot és megakadályozza az állomány kiritkulását.



Fejletlen, egyenetlen növényállomány megerősítésére 4 leveles állapottól: 0,5 l/ha. Az erőteljes növekedés blokkolására, a szárbaindulás megelőzésére 6-8 leveles fejlettségnél: 0,5-0,75 l/ha.



A Folicur Solo őszi alkalmazásának előnyei:

  • megakadályozza az őszi szárbaindulást
  • növeli a gyökértömeget
  • segíti az erős tőlevélrózsa kialakulását
  • csökkenti a fagyérzékenységet
  • erőteljesebbé teszi az oldalhajtás differenciálódást
  • tavasszal segíti a gyorsabb regenerálódást



Tavaszi kezelés



Kitavaszodáskor, különösen fejtrágyázás után a repce robbanásszerû fejlődésnek indul. A Folicur Solo a repce növekedését kedvezően szabályozza. Korai alkalmazásánál (15-20 cm-es hajtáshossznál) az oldalhajtások mélyebbről indulnak és erőteljesebben fejlődnek. Ezáltal a ritka és/vagy késői vetésû állományokban az elágazások száma megnő, jobb lesz a becőberakódás, mindezek növelik a terméspotenciált. Később, 40 cm-es állapottól a virágzás kezdetéig, a megdőlés mérséklésére, a virágzás szinkronizálására és a gombabetegségek ellen: 0,75-1l/ha.



A Folicur Solo tavaszi alkalmazásának előnyei:

  • csökkenti a növénymagasságot
  • növeli a szárszilárdságot, csökkenti a megdőlést
  • serkenti a becővel rakott oldalhajtások képződését
  • segíti az egyöntetû virágzást és az egyenletes érést
  • csökkenti a pergési veszteséget
  • könnyíti a betakarítást
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!