2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Honnan kerülnek elő a bogarak?

Agro Napló
Fogalmazódik meg a kérdés a gabona betárolását követően. Bosznay Péter terményszárító, üzemeltetési tanácsadó szerint a betakarítási láncban is lehet a hiba forrása. 

Megkezdődött az aratás és a gazdák mindent megtesznek annak érdekében, hogy terményüket a legnagyobb biztonságban, azaz a tárolóhelyeiken tudják. Az aratást megelőző időszakban a figyelem az aratáshoz használt gépek karbantartására, a tárházak megfelelő előkészítésére koncentrálódott. A jól felkészített tárházakat tisztítani és fertőtleníteni szokták, hogy ne maradjanak kártevők, fertőzések a helyiségben, hiszen az a termény károsodását okozza.

Az aratás a kalászos növényekkel kezdődik, melyek sok esetben már a szántóföldön elérik a tárolási nedvességtartalmat.
A gazdák a terményüket ideális esetben egy terményszárító vagy -tisztító technológiára juttatják, ahol a terményből az aratás során benne maradt szennyeződések (por, szárdarabok, gyommagok stb.) eltávolítása történik. Ez azért fontos, mert az ilyen szennyeződések a fajsúlykülönbség miatt gócokban összpontosulnak és huzamosabb idejű tárolás esetén a kártevők fészkéül szolgálnak.

A gyenge láncszem

Bosznay Péter elmondása szerint sok esetben a tárházak megfelelően fel vannak készítve a termények fogadására, de a szárító/tisztító technológia többnyire mostoha gyerek. 8 éve tanulmányozza és segíti szárítóüzemek működését és rendszerint azzal a ténnyel szembesül, hogy a szezon az utolsó szem kukorica tárházba helyezésével ér véget, míg tavasszal az aratás megkezdése előtt épp csak arra van idő, hogy a lyukadásokat befoltozzák és a csapágyakat megkenjék.

Fontos tudni, hogy ősztől a technológiai gépekben keletkezett lerakódások tavaszra berothadt terménnyé változnak, valamint különböző kártevők kolóniáit tartalmazzák. A szakember álláspontja szerint a szárítási szezont a gépek megfelelő és szakszerű tisztításával kellene befejezni, ezzel elkerülhetőek a kártevők szaporodásai, valamint a gépek élettartama is jelentősen megnövelhető.

Miért iktassuk ki
a gyenge láncszemet?

Tavasszal, többnyire a környezeti levegővel történik a termények szellőztetése és ilyenkor a technológiában megbúvó rovarok képesek a friss terményen a tárházba jutni.
A szárítók szakszerű tisztítása azért is fontos, mert a lerakódások egész évben keletkeznek. Az így létrejövő szivacsos anyag tartalmazza a különböző termények, köztük az olajos magok porait, szennyeződéseit. Ez azért nagyon veszélyes, mert a kukorica szárítási időszakban a forró levegő képes begyújtani ezeket a lerakódásokat és egy kisebb szárító tűz is 2-3 millió forintos kárt okozhat.

Hogyan erősítsük betakarítási láncunkat?

Amennyiben az aratási lánc minden láncszemére, így a tárolást előkészítő technológiára is kellő figyelem kerül, akkor hosszú távon jelentős költségmegtakarítás érhető el.
A technológiák szakszerű tisztítása évente két alkalommal javasolt, a kukorica szárítás előtt az olajos magok lerakódásainak eltávolítása miatt és kukorica szárítás után a kártevők elszaporodása és a berothadások megelőzése érdekében. A szárító tisztításban piacvezető Remode21 Kft. biztosítani tudja a zavartalan működést azáltal, hogy ismerik a gyenge pontokat és szakmai szemmel végzik a tisztítást.

  

Bosznay Péter

Remode21 Kft.

www.remode.hu

A cikk szerzője: Bosznay Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!