HORSCH Terrano FX

Agro Napló
Robusztus, univerzális szántóföldi kultivátor már 120 LE-től

A Terrano FX egy univerzális szántóföldi kultivátor. A MulchMix kaparendszerrel a sekély tarlóhántástól az intenzív mélyművelésig lehet használni. A repce- vagy gabonatarlók esetében a tarlóhántás után azt látjuk, hogy nemcsak a sekély teljes keresztmetszetű átművelés történt meg, hanem a szalma még jobb terítése és a talajfelszín egyengetése is. A következő munkamenet a tarlóápolás. Ezt ajánlott akkor elvégezni, amikor az árvakelés nem nagyobb, mint 10 cm. Abban az esetben, ha zöldtrágyázunk is, akkor a zöldtrágya vetőmagot is a tarlóápolással egy időben juttassuk ki, mert ekkor lesz a legjobb a kelés.


A zöldtrágyázást Magyarországon ajánlott a tavaszi vetésű növények elé végezni, mert igen kiszívják a talaj nedvességét, és egy őszi vetés csak sínylődne az ilyen földben.

A Terrano FX-el igen jó magágyat lehet előállítani akár a repce számára is. A kapákkal 25 cm mélyen lazítjuk a földet, intenzíven bekeverjük a szármaradványokat, az egyengető tárcsák rendezik, és elegyengetik a talajfelszínt. Az FX-et különböző hengerekkel szerelhetjük, azért hogy mindenféle talajtípusra megfelelő megoldást találjunk. A futóhomokra lehet gumikerekes henger, az igen kötöttre az SD-henger, a lazább földekre vagy tavasszal a RollFlex vagy a csőpálcás henger.

Sokan félnek a kukoricatarló szántóföldi kultivátorral való megművelésétől. Ebben van is némi igazság. Hogyan lehet mégis a kukoricatarlót Terranóval jó minőségben elművelni, és a nagy mennyiségű szármaradványt bekeverni? A kultivátor nem szereti a hosszú szárú szalmát – nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel van a gond.

Mit kell csinálni, hol a hiba? Sokan ott hibáznak, hogy a kombájnhoz nem a megfelelő asztalt választják. Hallani lehet, hogy a kombájn olyan jó, akkora, hogy akár 12–14 km/h sebességgel is tud a 10 tonnás kukoricában menni! – itt van a hiba! Ez azt jelenti, hogy a kombájn mérete és az asztal mérete nincs szinkronban.

Mi történik a kukoricaszárral, ha túl gyorsan megy a kombájn? A csövek, termés bekerülnek a tartályba, viszont még a legjobb, legprofibb kukoricaasztal sem képes nagy sebességnél tökéletes munkát végezni. Vagy igen hosszú lesz a szecskázott anyag, vagy rosszabb esetben még el sem bírja vágni a kés a kukoricaszárat (40–70 cm hosszú szárakkal találkozunk), és nagy sebességnél a tarlót sem tudjuk alacsonyra vágni. Ezek mind olyan dolgok, amelyek nemcsak a kultivátoros talajművelés ellenfelei, hanem az ekéé is. Ellenben, ha elég nagy kukoricaasztalt választottunk a kombájnunkhoz, akkor lassan kell menni, 3–4 km/h sebességgel, és így is meg lesz a beszállítandó mennyiség, viszont alacsony, max. 10 cm magas tarlót tudunk vágni, és a szecskázás hossza sem haladja meg az 5 cm-t. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a Terrano FX jó munkát tud végezni még kukoricában is.

A Terrano FX egy univerzális, megbízható partnere a termelőnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!