2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

Bejött a stratégiánk!

Agro Napló
Június első kereskedési napján 175 euró alá esett a novemberi kukorica ára a Matif határidős piacán. Míg a május napról napra folyamatosan lemorzsolódó árakat hozott, a nyár első havának eddig eltelt időszakában egy 4 eurós szűk sávban 174,25 és 178,25 között mozgott a kurzus. Az a korábbi várakozásunk, hogy a 175 eurós árfolyam erős támaszként szolgálhat, beigazolódott. Az eladói nyomás, amely májusban 20 dollárral vitte lejjebb az árakat, nem volt képes ezt a szintet átütni. Negyedik alkalommal lépett be erős vevői kör a 175-ös szinten, így ez várhatóan meghatározó lesz az előttünk álló hónapokban is.

Matif kukorica 2014 november (EUR/mt)


 Nézzük, hogy áll a pozíciónk!

Az általunk választott stratégia alapján 176,25 eurón kizártuk a 192,5 eurós átlagáron eladott 40 kontraktusunkat. Az árkülönbözet 16,25 euró kontraktusonként, azaz összesen a lefedezett 2000 tonnára vetítve 32 500 euró nyereségünk keletkezett. Jól kihasználtuk a piac tavaszi ijedtségét, bármilyen áron is adjuk el végül a tengerit, ezt a 16,25 eurót szépen
hozzáadhatjuk.

Már jobban állunk, mintha nem használtuk volna a határidős tőzsde által kínált lehetőségeket, de ismét fedezeti pozíció nélkül várjuk a piaci eseményeket. Ismét több stratégia közül választhatunk:

  • Nem kötünk több ügyletet, megelégszünk az elért nyereséggel és azzal, hogy közel 10 százalékkal megnöveltük a fizikai piacon a jövőben kialakuló eladási árunkat.
  • Hosszú még a nyár, bármikor borúsabbá válhatnak a terménykilátások. Ha az árfolyam ismét a 190 eurós szintig emelkedne ott ismét eladási pozíciót lehetne felvenni. Ez az az árszint, ahol már elégedetten tudjuk zárni az idei évet, ráadásul a 16,25 euró már zsebben van. Az áprilisi csúcsok most nagyon messzinek tűnnek, ezért a kitűzött árszint 189 euró lenne, itt állunk be a 40 kontraktus eladással.
  • Elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, amikor az egyre jobb kilátások zuhanó árakat hoznak a tőzsdéken is. Elérheti az árfolyam a tavalyi 160 eurót, sőt extrém esetben ez alá is beeshet. Ha ettől tartunk, vagy ennek a bekövetkezését most nagyobb eséllyel el tudjuk képzelni, mint amikor kiraktuk a 176,25 eurós vételi megbízásunkat, akkor azonnal újból eladhatjuk a teljes mennyiséget a jelenlegi 177 eurós árfolyamon. Van egy másik lehetőség is áresés esetére. Az úgynevezett stop megbízás speciális változata. Ezt abban az esetben érdemes alkalmazni, ha attól tartunk, hogy elesik a 175 euró körüli támasz. Ha ez megtörténik, sokan azonnal eladásokkal jelennek meg a piacon és az árak várhatóan hirtelen akár nagyot is eshetnek.
A stop megbízást az idei év legalacsonyabb ára alatt érdemes kirakni, mivel ez a szint a 174, 25 euró, a megbízásunk lehet mondjuk 173 eurón. Mit jelent ez? Mindaddig nem nyitjuk meg a pozíciót, amíg kitart a már négyszer megerősített támaszszint. Ha a szint elesik és eléri az árfolyam a 173 eurót, azonnal automatikusan eladásra kerül a mi 40 kontraktusunk is. Ha a tőzsdei pánikban tovább esnek az árak, akkor már megint fedezve leszünk erről a szintről.
  • A fenti lehetőségek közül az elsőt elvetettük, de a második kettőből egyszerre is alkalmazhatunk elemeket minden eshetőségre felkészülve: megbízást adunk 40 kontraktus eladására 189 eurón és a stop eladási megbízást is berakatjuk 173 eurón.

    Szűcs Örkény

    A cikk szerzője: Szűcs Örkény

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?