2024. május 5. vasárnap Györgyi

A termelés biztonságába érdemes befektetni

Agro Napló
A Tolnai Dombság szívében, Tamási mellett egy volt Állami Gazdasági területen több új vállalkozás is telephelyet létesített. A Pajtl család is az újak közé tartozik, s mint a legtöbb új vállalkozónak, Nekik sem volt tárolójuk-, szárítójuk, így hiába dolgoztak sikerrel a szántóföldön, s hiába volt közel a bértároló és a bérszárító kapacitás, „vendégségben mindig nehezebb a saját igények és elképzelések megvalósítása”, s a Concordiának beadott terménnyel is nehezebb gazdálkodni.

Egyszerû fejszámolással is könnyen belátható volt, mondja Pajtl Úr, hogyha az állami támogatás kihasználásával az „albérlet díját”, hiteltörlesztésre fordítjuk, akkor már a magunkét fizetjük, s a hitelek visszafizetése után birtokon belül leszünk. A magunké-ban pedig korlátok nélkül, szabadabban élhetünk a piaci lehetőségekkel, sőt mi válha-tunk térségi integrátorrá, s ez gazdasági előnyt jelenthet az EU csatlakozás után is.

Bizonyára nehéz volt a döntés melyik technológiát és technikát válasszák ?

Ezt talán így nem mondhatnám, de természetesen alaposan körbejártuk a dolgot. Több referenciatelepen is megfordultunk, s végül négy ajánlattevő közül választottuk ki a nyertest. A választásban a Pannonagri és a Stela mellett szólt, hogy jó referenciái voltak, s nyolc évvel ezelőtt, már felépítettünk együtt egy kisebb, közvetett fûtésû „szalagos” Stela tökmag-szárítót, amellyel azóta is elégedettek vagyunk. Pannonag-rival akkor is, most is zavartalan és kiváló volt az együttmûködés az építkezés során.

Milyen kapacitású és mekkora területet szolgál ki ez a telep ?

Akár 1.000 ha termését, tehát 10.000 tonna kukoricát is le tudunk szárítani egy 30 napos szezonban, ha jól szervezzük a munkánkat. A saját betakarító kapacitásunk kiszolgálásán felül még bérmunkára is vállalkozhatunk, mivel a telepet úgy építettük meg, hogy a nyitott garatrédleres szabad depó mellett van egy 270 tonnás nedves-előtároló silónk is. Ezzel a pufferral egyfelől szelektálni tudjuk a bejövő anyagot, másfelől a szárító éjszakai mûszakjához is elegendő terményt tudunk fogadni nappal, s így biztosítani tudjuk a gazdaságos és folyamatos szárítóüzemet. A betároló és tisztító rendszerünk sajátosan túlméretezett, 60 tonna/óra teljesítményû, hiszen mint búza vetőmag előállítóknak gondoskodnunk kell arról, hogy a fogadórendszer ne legyen korlátja a gyors-, jó minőségû gabona betakarításnak, esetenként a termésmentésnek.

Azt mondja búza vetőmagot is előállítanak ezekkel a gépekkel ?

Igen ! A kukorica tisztítása nem terheli le őket. A két darab Marot EAC-704-es univerzális tisztítógéppel 60 tonna/órás teljesítménnyel tudjuk fogadni -elő és utótisz-títással- a beérkező, illetve kiadni utótisztítással az eladott gabonaféléket. Nagyon egyszerûek, de kiválóan szabályozhatóak az EAC tisztítógépek. A tisztítódob fordulat-száma és dőlésszöge fokozatmentesen állítható, s a négy szekció rostaelemei könnyen és gyorsan cserélhetőek, vagy variálhatóak a tisztítási feladatnak megfelelően. Ezekkel a nagy teljesítményû gépekkel azután az osztályozást is gyorsan tudjuk majd elvégezni, hiszen ekkora tömegû vetőmag feldolgozásához elég kevés az idő a gabona betakarítástól a vetésig. Ha kell sörárpát is osztályozhatunk velük, pedig az igazán precíziós feladat. Nagyon fontos elemei a rendszernek a gépekre épített légtisztítók is. A légtechnika veszi ki ugyanis a könnyû-, lebegő szennyeződéseket és a port. Ezek közül a szennyezők közül a por légzáró-cellás adagolókkal felszerelt ciklonokba kerül, míg a „nehezebb darabok” a tisztítók légkamráiban kiválnak s egy csiga adja ki azokat a gépek mellé. A tisztítógépek szekciói-, a kiadagoló csigák és a ciklonok alatt puffer tartályok találhatók, amelyekből a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásával, a gépek leállítása nélkül is ki lehet tárolni a rostafrakciókat, illetve segít-ségükkel a ciklonok által leválasztott és a cellás adagolóval kiadagolt por frakciót is.

És milyenek a Stela szárítóval kapcsolatos tapasztalatai ?

Hát a telep épp-hogy elkészült, de a szárításra -sajnos- ebben az évben nem igazán volt szükség a rendkívül száraz időjárás, a lábon elszáradt kukorica miatt. A Stela szárító egyszerûen kezelhető, s nagyon megbízható, hiszen állandóan fejlesztik, többek között a magyarországi tapasztalatok alapján is. Különlegességként az új FRA-450-es vezérlő automatikát kell kiemelnem, amely +/- 0,5%-os nedvesség eltéréssel teszi lehetővé a szárított anyag kitárolását. Az új mûszer ugyanis mind a bemenő-, mind a hûtőzónához érkező termény nedvességtartalmát közvetlenül méri, s ezek összevetésével egyedülálló pontossággal tudja vezérelni a kitároló és a fûtőrendszert.

S mi a helyzet a környezetvédelmi paraméterekkel ?

Tudom mire céloz ! A Stela rendelkezik extra kivitelû aktív porszûrő rendszerrel is, de itt a lakott területektől távol ez a szárító alapfelszerelésben is kielégíti az általános zaj és porkibocsátási előírásokat. Ennek a szárítónak a zaját például a telephely végében már inkább csak sejteni lehet, mint hallani, a por és léha kiválasztását pedig hatéko-nyan oldja meg a ventillátorra épített ürítéskori légáramlás elzáró zsaluzat.

Látom megoldódott a bér tárolási, illetve kényszerû közraktározási probléma is !

Igen ! Négy darab 1.000 tonnás, sík fenekû szellőztethető Symaga tárolósilót lát itt, amelyeknek a töltése-, ürítése gépesített és automatizált, - központi vezérlésû. Ez az anyagkezelési és tárolási mód megfelel a legfejlettebb EU elvárásoknak is és nem csak arra ad lehetőséget, hogy kíméletesen és szakszerûen tároljuk benne a terményeket, de lehetővé teszi a termények átszellőztetését, s ha szükséges rovarvédelmi gázosítását is. A tornyokban lehetővé válik a termények minőség szerinti elkülönítése és ezzel a hatékonyabb, s talán eredményesebb értékesítés is. Például egységes minőséggel tölt-hetek meg belőlük egy komplett uszályt !

Irigylésre méltóan komplett és szép ez a telep !

Azt hiszem, hogy az ország egyik legkorszerûbb szárító-tároló telepével büszkélked-hetek, amely több ország kiváló termékeinek reprezentánsa. A szállítóeszközök svédek; a szárító német; a vezérlése holland; a Marot tisztítógépek franciák; a tranzit és a tároló silók spanyolok. A lakatos gyártmányok, az emberi tervező- és szerelő-munka pedig, -amely életet lehelt mindenbe- az természetesen magyar. A telep kialakítása Pannonagri és partnercégei jó munkáját, nagyfokú tapasztalatát dícséri. Nem véletlen, hogy a közvetlen szomszédságban és a környékünkben több helyen is Őket választották partnerüknek.

Köszönöm a kalauzolást, s kívánom, hogy a hiteleket visszafizetve, mielőbb véglegesen birtokába vehesse ezt az impozáns telepet !

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!