Elõttem az utódom

Agro Napló
Az álló kultúrák lemosó kezelésében igen jó hírnevet megért Novenda a 2004-es évben befejezi több évtizedes pályafutását. Az Európai Unio Bizottsága a DNOC hatóanyag felhasználást környezetvédelmi okokra hivatkozva betiltotta. Az FVM határozata értelmében a Novenda forgalmazása 2004. május 1. után megszûnik, míg a felhasználóknál megmaradt készletek a következõ növényvédelmi szezonban, legkésõbb 2005. szeptember 30-ig használhatók fel.

A Nitrokémia 2000 Rt tapasztalt fejlesztői az elmúlt években egy olyan korszerû lemosó készítmény kifejlesztésén dolgoztak, amely az integrált termesztésben is alkalmazható. Az új készítmény Olajos Rézkén néven került engedélyezésre.



Az új készítmény három hatóanyagot, rézoxikloridot, elemi kenet és ásványolajat tartalmaz, ami lehetővé teszi elődjéhez hasonló hatás kifejtését környezetkímélő módon. A kén hatóanyag lisztharmat ellen nyújt védelmet és atka-gyérítő hatású, a rézoxiklorid gombás- és baktériumos betegségek ellen hatékony, az ásványolaj a levéltetvek az atkák áttelelő alakjai ellen hatásos, illetve gyérítő hatású a pajzstetvekre.

Almatermésûekben az alkalmazott dózis 3%, az ültetvény típusától és állapotától a kijuttatás technikai lehetőségeitől függően. Ajánlott lémennyiség 1000-1200 l/ha fagymentes időben kijuttatva.



Szőlőben az alkalmazott dózis 4%, a kijuttatott vízmennyiség a kultúra típusától és állapotától a kijuttatás technikai lehetőségeitől függően 800-1000 liter hektáronként.

Almatermésûekben a készítményt a rügypattanáshoz a lehető legközelebbi időpontban javasolt kijuttatni. A levéltetvek és takácsatkák áttelelő tojásai ugyanis ebben az időszakban, az embrionális fejlődés utolsó szakaszában a legérzékenyebbek.



Szőlőben gyapjas stádiumig alkalmazható, így a lemosó kezelés időpontja a legoptimálisabb időpontig kitolható, hatékonyabb védekezés érhető el a rügypikkely alatt telelő kártevőkkel szemben.

Az Olajos Rézkén integrált termesztésben is felhasználható, sárga minősítésû készítmény. Az ásványolaj komponens biológiailag teljes mértékben lebomló anyagokat tartalmaz, így nem terheli a környezetet. Az olajos gyári kombináció nagy előnye, hogy nem kell keverési próbát végezni az olaj- és egyéb hatóanyag-tartalmú készítmények együttes kijuttatásakor.

A Nitrokémia 2000 Rt. új és korszerû lemosó készítménye az Olajos Rézkén egymagában hármas védelmet biztosít almatermésû- ill. szőlő kultúrákban a kártevők és kórokozók induló populációjának jelentős csökkentésével. Ezzel a vegetációs időszak permetezéseinek száma is csökkenthető, a későbbi védekezés sikere és a termés biztonsága pedig növekszik.



A termékfejlesztés folyamán már körvonalazódott, hogy az Olajos Rézkén a Novenda méltó utóda lehet a szélesebb felhasználási területtel és kijuttatási időtartammal.



Lakatos András

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!