Ajánlások és tanácsok a szemenkénti vetõgépek üzemeltetéséhez

Agro Napló
Az AGRO-NAPLÓ elõzõ (2004/1-2.) számában a széles (45-76 cm) sortávolságú szántóföldi kultúrnövények - a köznyelvben: kapásnövények - magvainak vetésére használt különbözõ szemenkéntvetõ gépek jellemzõ technikai-mûszaki megoldásai, fõbb szerkezeti elemei, illetve alkalmazási területeik kerültek ismertetésre. A következõkben a vetõmagvak és a vetõszerkezetek kapcsolata mellett, a kapásnövények (pl. cukorrépa, kukoricák, napraforgó, stb.) magvainak vetésére alkalmazott szemenkénti vetõgépek felkészítésére, üzemeltetés elõtti ellenõrzéseikre, beállításukra, valamint üzemeltetésükre kívánunk tanácsokat, ajánlásokat adni.
A vetőszerkezetek és a vetőmag kapcsolata



A kapásnövények sikeres termesztése megalapozásának döntő munkamûvelete a vetés. Az optimális időben, megfelelő magágykészítés után, jó termesztési értékû és tulajdonságú vetőmaggal, megfelelő munkaminőséggel elvégzett vetést szokták a termesztés leginkább fontos tényezőjeként megjelölni. A vetés az egyik olyan munkamûvelet, amelynek hibáit a termesztés-technológia további beavatkozásai során kompenzálni már nem lehet, így ezt a technológiai munkamûveletet már előretekintve, megfelelő időben és módon, a korszerû vetés-technikákat előtérbe helyezve kell elvégezni.



A gyakorlatban mind a sorba-, mind a szemenkéntvető gépekkel végzett vetési munkamûveletnek termésmeghatározó hatása van. A vetés munkaminősége közvetlenül befolyásolja a kelést, a növények fejlődését, az állomány kiegyenlítettségét, valamint mindezeken keresztül a termés mennyiségét és minőségét is. Ennek megfelelően a vetőgépgyártók mûszaki fejlesztéseik során a gépek területteljesítményének növelése mellett természetesen elsősorban a vetés munkaminőségének javítását helyezik előtérbe.



A vetőgépek munkaminősége szoros összefüggéseket mutat a vetés, a vetőgép kialakítása, illetve a különböző vetőmag-frakciók kapcsolatában. A vetőmagvaktól függően jelentős mértékben mutathatók ki a növények közötti anatómiai, morfológiai és agronómiai különbségek, melyek befolyásolják a vetést és ezáltal a növényi fejlődést. A növények egyes tulajdonságainak variációs lehetőségei - mint pl. a tenyészidő, a növényi méretek, formák; ezermagtömeg - fontos adatokat szolgáltatnak a kiválasztható vetőgép-konstrukciókhoz.



A vetőgépek esetén a vetőmag minőségét meghatározó tényezők is jelentős problémakört határoznak meg. Ezek elsősorban a vetőgép legfontosabb szerkezeti egységére - a vetőszerkezetre - gyakorolnak jelentős hatást. A vetőmagvak tulajdonságai közül a nagyság, az alak és az ezermagtömeg hat a vetőszerkezeti egységre, mivel a magvak térbeli kiterjedése és tömege a vetés pontosságának egyik fontos feltételét képezi.



Az egyes vetőgépek - főleg a vetőelemeken belüli - kialakítására is a kivetendő magvak alakja, nagysága, térbeli kiterjedése, valamint azok ezermagtömege alapján került sor. Mind a mechanikus, mind a pneumatikus rendszerû vetőszerkezetek esetén ezek a jellemzők határozzák meg a pontos vetést, ezáltal megteremtik a termelés biztonságának egyik fontos feltételét. A gépfejlesztéseknél - természetesen - a sokoldalú alkalmazhatóság (különböző növények magvainak kivetése) is érvényesül, amely nem egy esetben magával hordozza a kompromisszumos megoldásokat is.



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: a lóbab

A hónap takarónövénye: a lóbab

A Mediterráneumból származó lóbab (Vicia faba) az egyik kedvenc pillangós takarónövénye a nyugat-európai gazdáknak, és népszerűsége hazánkban is növek...

Leggyakoribb vetési hibák kukoricában

Leggyakoribb vetési hibák kukoricában

A növénytermesztés során rendkívül fontos a technológiai elemek precizitása, hiszen a legkiválóbb genetika sem képes kompenzálni a termesztés-technoló...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!