2024. május 21. kedd Konstantin

A külföldiek termõföld tulajdonszerzésének lehetõségei, korlátjai és feltételei

Agro Napló
Az Országgyûlés módosította a termõföldrõl szóló 1994. évi LV. törvényt. Az újszerû feltételeket, kötelezettségeket a 2004. évi XXXVI. törvény tartalmazza.

A változás értelmében az Uniós csatlakozást követő 7+3 évben – néhány kivételtől eltekintve – fennmarad a külföldiek magyarországi földvásárlásának tilalma.

A belföldi magánszemélyre vonatkozó szabályok irányadók azon tagállam állampolgárára, aki Magyarországon termőföld tulajdont kíván szerezni, önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni, és legalább 3 éve folyamatosan, jogszerûen Magyarországon lakik és folytat mezőgazdasági tevékenységet.

Tagállami állampolgár: az Európai Unió tagállamának állampolgára, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgára, valamint a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső állam állampolgára.

Önálló vállalkozó: az egyéni vállalkozó, az egyéni cég vagy az önfoglalkoztató.

Önfoglalkoztató: az a magánszemély, aki bármely jogszabály szerint önállóan végezhető, és az egyéni vállalkozásról szóló törvény hatálya alá nem tartozó gazdasági tevékenységet végez, ha az egészségbiztosítási, illetőleg a nyugdíjbiztosítási szolgáltatások fedezetéről a jogszabályok rendelkezései szerint maga gondoskodik.

A tagállami állampolgárnak a termőföld tulajdonszerzési feltételeket egyrészt
60 napnál nem régebbi hatósági igazolásokkal kell bizonyítania, másrészt – a jövőre nézve vállalt kötelezettségeket – teljes bizonyító erejû magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozattal kell vállalnia.

A tulajdonszerzési képességet bizonyítani kell:

  • Lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerint illetékes Területi Idegenrendészeti Hatóság által kiállított hatósági bizonyítvánnyal, amely tanúsítja, hogy legalább 3 éve folyamatosan és jogszerûen Magyarországon lakik.
  • A letelepedési engedéllyel nem rendelkező tagállami állampolgárnak érvényes tartózkodási engedélyt, illetőleg az ez iránti kérelem benyújtását tanúsító igazolást kell bemutatni.
  • Tevékenység végzésének helye szerint illetékes Megyei Földmûvelésügyi Hivatal (továbbiakban: FM Hivatal) igazolásával bizonyítania kell, hogy a tulajdonszerzést megelőző 3 évben saját nevében, saját kockázatára folyamatosan mezőgazdasági tevékenységet folytatott Magyarországon.

Az FM Hivatalnak az igazolását környezettanulmány alapján kell kiállítania. A környezettanulmány során az FM Hivatal a mezőgazdasági tevékenység folytatását vizsgálja. Nem tagadható meg az igazolás kiadása:

  • ha a tagállami állampolgárnak a tulajdonszerzést megelőző mindhárom évben mezőgazdasági tevékenységből volt bevétele, és ezt az adóhatóság igazolásával bizonyítja,
  • ha a tagállami állampolgárnak a 3 év alatt azért nem volt bevétele, mert mezőgazdasági célú beruházása (pl. ültetvénytelepítés) még nem hasznosult, és a beruházás megtörténtét bizonyítja.

A tagállami állampolgárnak teljes bizonyító erejû magánokiratba, vagy közokiratba foglalt nyilatkozatot kell tennie a következőkről:

  • Magyarországon önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként letelepszik;
  • kötelezi magát, hogy a termőföldet más célra nem hasznosítja a mezőgazdasági termeléshez szükséges lakó- és gazdasági épületek létesítésén kívül, továbbá hogy a termőföld használatát másnak csak olyan mértékben engedi át, hogy az ebből származó bevétele nem haladja meg a mezőgazdasági tevékenységből származó bevétele 25%-át.

A termőföld tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése iránti kérelemhez mellékelni kell a szükséges igazolásokat és nyilatkozatokat. A tulajdonjog bejegyzéséről szóló határozatot és a bejegyzés alapját képező okirat másolatát a Földhivatal megküldi a termőföld fekvése szerinti illetékes FM Hivatalnak.

A meghatározott feltételek betartását a helyi birtokhasznosítási bizottság, ennek hiányában a települési önkormányzat jegyzője és a földhivatal bevonásával a termőföld fekvése szerint illetékes FM Hivatal ellenőrizheti. Az FM Hivatal megkeresheti adatszolgáltatás kérése céljából a termőfölddel összefüggő nyilvántartásokat vezető hatóságokat, és az adóhatóságot.

Ha az FM hivatal az ellenőrzés során az összes körülmény alapos mérlegelése alapján megállapítja, hogy a tulajdonos

·         nem tartotta be a vállalt kötelezettségeket,

·         vállalkozói igazolvány iránti kérelmét elutasították, vagy az egyéni vállalkozói tevékenysége gyakorlásának joga, vagy az önfoglalkoztatói minősége megszûnt,

·         jogszerû és folyamatos Magyarországon való tartózkodása bármely okból megszûnt,

a tulajdonost írásban felszólítja a jogszerû állapot helyreállítására.

Ha a felszólítás az adott határidő elteltével eredménytelen, az FM Hivatal a tulajdonosra bírságot szab ki, amely a termőföld szerzéskori aranykorona-értéke húszezerszeres szorzatának megfelelő forintösszeg.

(Nem állapítható meg a tulajdonos kötelezettségszegése, ha bizonyítja, hogy Magyarországon végzett tevékenységi körei között csak mezőgazdasági tevékenység szerepel, vagy bevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységéből származik, vagy személyes közremûködést magában foglaló egyéb jogviszonyt nem tart fenn.)

A bírság ismételten kiszabható mindaddig, amíg a jogsértő állapot fennáll, illetve amíg a tulajdonos a termőföldet el nem idegeníti. A bírság megfizetésére a földvédelmi járulék befizetésére vonatkozó szabályok irányadók. Nem szabható ki a bírság, ha a tulajdonos a termőföldet elidegenítette.

A bírságról szóló jogerős határozatot az FM Hivatal nyilvántartásba vétel céljából megküldi a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak.

A bírságolásra okot adó körülmény fennállásáig, de legkésőbb a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz való csatlakozása tárgyában kötött nemzetközi szerződésben meghatározott mentességi idő végéig, a tulajdonosra a tagállami állampolgárnak nem minősülő külföldi magánszemélyre irányadó rendelkezéseket kell alkalmazni.

A cikk szerzője: Varga Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06