Kalászos gabonák direktvevõ gépei

Agro Napló
Az energia költségek növekedése, a talaj- és környezetkímélõ eljárások, valamint a kalászos gabona vetésekor (szeptember vége-november eleje között) sokszor csapadékos õszi idõjárás miatt elõálló idõhiány a gazdálkodók nagy részét arra késztette, hogy figyelmüket a direktvetésre fordítsák. A termelõi és felhasználói igények láttán a hazai piacon is megjelentek azok a direktvetõ gépek, amelyek felépítésükbõl adódóan – a talajmûvelést mellõzve – eltérõ körülmények között is eredményesen használhatók. Ezt az eredményes használatot jelen összeállítás közreadása kívánja elõsegíteni.

A direktvetési eljárás és eszközeinek jellemzése

A direktvetés technológiailag és eszközeiben is eltér a hagyományostól. Direktvetésnek az nevezhető, amikor a talaj az előző növény betakarításától a vetésig megmunkálatlan, s ezen idő alatt a területen (legfeljebb) csak kémiai védekezést (herbicid kijuttatást) végeznek. Vetéskor speciális nyitócsoroszlyás direktvető géppel a csoroszlya által nyitott keskeny, sekély magárokba, vagy talajrésbe (hasítékba) helyezik a magvakat, s amely mûvelet során a talaj felszínének csak mintegy 10-15 %-os megbolygatására kerül sor. A vetőmagvak kivetése, talajba helyezése után, a nyitócsoroszlyák és a takarókerekek közé (soronként) nyomó-kerekek vannak beépítve, amelyek feladata a magvak kellő mértékben történő talajba nyomása, megteremtve ezzel a mag-talaj közötti jó kontaktust a biztonságos és gyors csírázás, kelés elősegítése érdekében. Ugyancsak igen fontos szerepet töltenek be a direktvető gépeknél a magtakaró-tömörítő kerekek, melyek a takaráson, talaj felszín tömörítésen kívül gyakran a vetőelemek mélységszabályozására is szolgálnak.

A direktvetési technológia jellemzése

Az ország szántóterületének jelentős részén, évente mintegy 1,0-1,3 M.ha-on folyik kalászos gabona termesztés. Ezen terület döntő többsége ősszel kerül bevetésre, zömmel őszi búza, kisebb részben őszi árpa céljára. A mintegy 1,0 millió ha terület 35-40 %-a nyári betakarítású kalászosok, valamint a borsó és a repce után, 20-25 %-a kora-őszi, őszi betakarítású ipari (burgonya, napraforgó, cukorrépa) és egyéb növények, míg a fennmaradó kb. 40% pedig az ugyancsak őszi betakarítású kukorica után kerülhet bevetésre. Az elővetemény betakarítása és az őszi vetés közötti időszakban végzett talajmûvelés is az előző hármas tagolásnak megfelelően történik meg.

A nyári betakarítású kalászosok után tárcsával, vagy ekével – sajnos, általában megkésetten és a talaj megfelelő lezárása nélkül – tarlóhántást végeznek, majd több menetben, korábban a tarlóápolásra, később pedig a vetőágy készítésre kerül sor, amelynek gépei a különböző tárcsák és a magágykészítő gépek (un. kombinátorok) lehetnek. A kora őszi-, őszi betakarítású ipari és egyéb növények után – az ekét általában mellőzve – tárcsával és kombinált magágykészítő gépekkel végzik el a talajelőkészítést. Ezek közül nehezebb a napraforgó utáni tarlóhántás, magágykészítés, míg a burgonya és cukorrépa esetében ez általában könnyebb munkamûveleteket jelent és nagyobb részt 1-2 menetben elvégzett tárcsázással megoldható. Napraforgó elővetemény esetén a nagy tömegû, erős és szívós napraforgószár jelenti a problémát, melynek felaprítása, majd talajba keverése, az ilyen területen a vetőágy elkészítése, jelentősen nehezebb feladat és költségesebb eljárás, mint a másik két növény esetében.

Valamennyi elővetemény közül a legnehezebb feladatot a kukorica utáni kalászos gabona (többségében őszi búza) vetése jelenti, amikor is – időben általában későn – nagy tömegû kukoricaszár marad vissza a tarlón. Ilyen területeken a tarlóhántás, magágykészítés – a kukoricaszárnak a szembetakarítással egymenetben, vagy azt követően külön menetben végzett zúzása után – ekével, majd tárcsával/magágykészítő géppel, esetleg többmenetes tárcsázással végezhető el.

Az előzőekből látható, hogy a hazai termesztés mai gyakorlatában bármely elővetemény utáni őszi búza vetésekor, a vetést megelőzően több menetben is szükséges talajelőkészítési munkálatok végzése. Ezek a mûveletek (szántás-, vagy tárcsázás, szántáselmunkálás, magágykészítés) nemcsak jelentős költséget, hanem tetemes időt is igényelnek, így egyaránt növelik a termelési költségeket, illetve a többmenetes mûveletek végrehajtása késlelteti a vetést. A fenti problémák kiküszöbölésére – az energia- és eszköztakarékosság, a talajvédelem jegyében –, a technológiai-mûszaki fejlesztések eredményeképpen kerültek kialakításra a teljes felületû talajmûvelést mellőző, közvetlen vetést megvalósító gabona-direktvető gépek. Direktvetés esetén a talaj felszínén található szármaradványokat elvágják (aprítják), keskeny, sekély vetőbarázdát (magágyat) nyitnak, – a vetőmagvak talajrésbe juttatása után – a megfelelő magtakarást biztosítják, a talajfelszínét kellően lezárják és ezen technológiai mûveletek elvégzésének feltételeit a különböző mûvelőszerszámokkal megteremtik.

A direktvetés alkalmazásának főbb előnyei a következőkben foglalhatók össze:

-        talajvédelmi szempontból előnyös, mert a talajfelszínen a szármaradványok fedettséget biztosítanak, csökkentve a felszín párolgási veszteségét (nedvesség-vesztését), valamint az eróziót és a deflációt, megakadályozva a talajszerkezet károsodását;

-        a minimális talajmozgatás következtében a humuszban, növényi gyökerekben leggazdagabb, biológiailag legaktívabb talajréteg felszínen maradása megnöveli a talaj felső rétegének szervesanyag-tartalmát;

-        az élőmunka-, energia-, idő- és költségráfordítások jelentősen csökkenthetők.

A direktvetési eljárásnak, mint sajátos termesztési rendszernek természetesen hátrányai is vannak (pl.: az elővetemény betakarításakor a szármaradványokat a területen felaprítva és egyenletesen szétterítve kell kint hagyni, alkalmazása speciális direktvető gép beszerzését igényli, a vetés előtt sokszor elmaradhatatlan a felületi vegyszeres gyomirtás és annak költségei a gazdálkodót terhelik, stb.), illetve a módszer alkalmazása előtt egyéb szempontok is megfontolandók lehetnek.

A vetőgépek jellemzése

Eltérő körülmények között a különböző termelési kultúrák (eltérő vetésforgók) más és más kialakítású gabona direktvető gépet igényelnek. Ennek figyelembe vételével kerültek kialakításra a jelenleg használatos gépek, amelyek a következő főbb csoportokra oszthatók:

-        hagyományos gabonavető gépek direktvetésre alkalmas kiegészítő berendezésekkel ellátva (pl. KÜHNE vetőgép + YETTER csoroszlyakocsi);

-        könnyebb körülmények között használható direktvető gépek (pl. TUME vetőgép gabona tarlón);

-        nehéz körülmények között is használható direktvető gépek (pl. JOHN DEERE 750A vetőgép kukorica tarlón is).

A gabona direktvető gépcsalád ismertetése

A gabona-direktvető gép-családot összefoglalva az 1. ábra szemlélteti. A gabona-direktvető gépeket félig függesztett és vontatott kivitelben gyártják. A gyakorlatban a félig függesztett változatok az elterjedtebbek, azonban 6 m-es, vagy ennél nagyobb munkaszélesség felett csak a vontatott változatok ismeretesek. A gépek soros vetési módot valósítanak meg. A gépek többségén – elöl – soronként vágótárcsák vannak elhelyezve, amelyek feladata az elővetemény tarlón maradt – vetősorra eső – melléktermékeinek átvágása, a vetőcsoroszlyák megfelelő mélységben talajba hatolásának biztosítása.

Az elővetemény tarlómaradványainak átvágásához olyan – rugóval, vagy hidraulikusan terhelhető – vágótárcsák szükségesek, amelyek a vető-sorokban levő réteget átvágják, ugyanakkor a szárrétegen keresztülhatolást úgy oldják meg, hogy a nagy tömegû tarlómaradvány ne akadályozza a gép folyamatos munkáját, s üzem közben eltömődés ne fordulhasson elő. Ennek megfelelően a gépegységen elöl- vagy közvetlenül a vetőcsoroszlyák előtt (egy, vagy két sorban) helyezik el a vágótárcsákat, amelyek csipkés-, csipkés-profilos, hullámos-tárcsák lehetnek. A vágótárcsákat a vetősorokban minden esetben a keskeny barázdát (talajrést) megnyitó tárcsás csoroszlyák követik, amelyek egyes-, iker- vagy hajlított kivitelben, 2-, esetleg 3-sorban vannak elrendezve. A hagyományos módon végzett gabonavetéssel szemben – amikor is a vetést megelőző különböző talajmûveletek után puha, laza magágyba kerül a vetőmag –, direktvetés esetén kemény, tömörödött (egyes helyeken még a betakarító gépek és szállító jármûvek kerekei által is megnyomott, „agyontaposott”) talajba kell a vetőmagot elhelyezni. A vetőbarázdába megfelelően kiadagolt vetőmag és a kemény talaj közötti kapcsolatot – a mag-talaj kontaktust – a vetőcsoroszlyák mögött soronként elhelyezett magnyomó kerekekkel biztosítják. Ilyenkor a magárok felülről még nyitott, s a magvakat a körülötte lévő (általában) kemény földdel még be kell takarni. Erre a célra a gépeken különböző kivitelû tömörítő kerekeket építenek be, amelyek a magvak környezetében tömör, míg a magvak felett puha, morzsalékos talajréteget alakítanak ki. Egyes gépeknél – a teljes munkaszélességben – rugósfogú talajfelszín elmunkálók is megtalálhatók. A gépek magadagoló rendszere mechanikus és a magadagolás soronkénti, vagy központi, de soronkénti eloszlású lehet. A direktvető gépek magadagoló szerkezete tolóhengeres, bütykös hengeres, vagy központi adagolóelemes megoldású, ahonnan a magtovábbítás gravitációs, ill. a kialakítástól függően, pneumatikus – nyomólevegős – úton történik a soronkénti tárcsás csoroszlyákhoz. A vetőmag tartályok kialakítását és azok ûrtartalmát elsősorban a gépek munkaszélessége és a magadagolás/eloszlás módja határozza meg. A kisebb munkaszélességû gépeknél a legtöbb esetben a vetőgépek gerendelyére épített és annak teljes szélességében végighúzódó, lemezből készült, alul – az adagoló szerkezeteknél – szûkülő keresztmetszetû magtartályok találhatók meg. Ezeknél a magtartályoknál a toló-, vagy bütykös hengeres adagoló elemek a tartályok alsó részén helyezkednek el, és a vetőmagvak gravitációs úton először az adagolónyílásokon keresztül az ejtőcsövekbe, onnan pedig a csoroszlyák által nyitott barázdákba hullanak. A nagyobb munkaszélességû, központi adagolású és pneumatikus magtovábbítású vetőgépeknél a magtartályok központi, vagy központosított kialakításúak, s elhelyezésük a gép gerendelyére merőleges, vagy azzal párhuzamos lehet. Több vetőgép esetében a központi magtartályokat már egy külön kocsin helyezik el, amelyet az üzemeltető traktorhoz kapcsolva, a vetőgép elé beépítve, azzal együtt vontatnak. A különböző vetőgépek vetési mélysége mechanikus, vagy kombinált (mechanikus + hidraulikus) módon állítható be. Az egyes gépeknél a vetőmag talajba nyomása, betakarása, a vetősor tömörítése és a talajfelszín elmunkálása különböző szerkezeti egységekkel valósítható meg.

A legtöbb gabona-direktvető gép alkalmas a vetéssel egymenetben a tápanyag visszapótlására, a különböző szilárd mûtrágyák kijuttatására.

Gabona direktvető gépek alkalmazási területei

Az összeállításban tárgyalt gabona-direktvető gépek alapvető feladata különböző – akár -szélsőséges – körülmények, talajállapotok mellett a gabona vetőmagvak talajmûvelés nélküli pontos kiadagolása és egyenletes mélységben azok talajba juttatása. A gépek kiválasztásánál, alkalmazásánál a bevetendő terület nagysága, a vetésre rendelkezésre álló idő, a meglévő géppark és a gazdaságossági szempontok mellett alapvetően döntő fontosságú, hogy a vetőgép az adott területen funkció-képes legyen, azaz várhatóan komolyabb technológiai és mûszaki üzemzavarok nélkül tudjon üzemelni. Ezek, valamint a direktvető gépek jellemzésénél leírtak figyelembevételével a gépek alkalmazhatóságánál a következőkre kell ügyelni:

-        időszûke esetén, a talajmûvelés kényszerû elmaradásakor a hagyományos gabona vetőgépek kiegészítő (direktvető) berendezésekkel (elsősorban szárvágó tárcsákkal) felszerelve alkalmazhatók;

-        a könnyû építésû direktvető gépek gabona – elsősorban tavaszi vetésû gabona – , borsó és szója elővetemények után használhatók eredményesen;

-        a nehéz direktvető gépek minden körülmények között használhatók, de napraforgó és kukorica elővetemények esetén az ilyen gépek alkalmazása célszerû.

A gabona direktvető gépek többségének munkaszélessége 3-6 m közötti és ezen gépek üzemeltetéséhez – munkaszélességük és tömegük függvényében – 90-130 kW motorteljesítményû erőgépek szükségesek. Átlagos körülmények között a gépek mûszakonként 25-30 ha területteljesítményekre képesek.

Az elmúlt évtizedekben széleskörben elterjedt mûvelőnyomos termesztéstechnológia megvalósítására a gépek alkalmasak. Így mechanikusan, vagy automatikusan egyes vető-sorok elzárhatók, a kihagyott sorok „nyom-párt” képeznek és a vetést követő további mûveleteknél (tápanyag visszapótlás; növényvédelem) a munkát végző gépek kerekei ezeken a nyompárokon haladnak.

Néhány gabona-direktvető gép főbb mûszaki jellemzői az 1. táblázatban találhatók meg.

1. ábra

 

Gabona direktvető gépek főbb mûszaki jellemzői

1. táblázat



A direktvető gép



típusa



Gyártó



ország



Munka-



szélesség



Sortávolság



Vetősorok



száma



A gép



telj. igénye



A gép



tömege



(m)



(cm)



(db)



(kW)



(kg)



AMAZONE DMC 601 Primera



Németország



6,00



18,7



32



130



5500



GASPARDO Directa 400



Olaszország



4,00



18,0



22



110



3200



HORSCH DS/D6



Németország



6,00



14,4



42



110



6200



JOHN DEERE 750A



Németország



6,00



16,6



36



110



6300



KONGSKILDE MS 4000C



Dánia



4,00



12,5



32



90



3900



KUHN SD 4000



Németország



4,00



18,2



22



130



3800



KÜHNE-V-6210 + YETTER



Magyarország



4,30



15,4



28



70



4570



SULKY Unidrill 400



Franciaország



4,00



16,6



24



110



2670



TUME HKK 4501



Finnország



4,50



12,5



36



90



3900



TYE 2015



USA



4,50



15,4



30



120



3650

A cikk szerzője: Komlódi István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precíziós gabonavetés

Precíziós gabonavetés

Napjainkban a termesztéstechnológia átalakulóban van, és a fejlesztéseknek a gyakorlatban mérhető hasznot kell eredményezniük. Ezt szem előtt tartva a...

Dobogós helyen a KWS kalászosok

Dobogós helyen a KWS kalászosok

A KWS által nemesített őszi búza és őszi árpa fajták a tavalyi évtől közös portfólióból érhetőek el Magyarországon, így termelőink ezentúl egy helyen...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?