HORSCH Terrano FG és FX szántóföldi kultivátorok. Hatékony lazítási technika nagy alkalmazási spektrummal

Agro Napló
HORSCH Terrano kultivátor, különféle kapákkal felszerelve a talaj sekély vagy mélymûvelésre szolgálnak Alkalmazható mind a sík és teljes felületû tarlómûveléshez, mind pedig az intenzív lazításhoz és a szármaradványok bekeveréséhez, 30 cm-es mélységig. Így hoz létre a Terrano kész magágyat egy munkamenetben.

Vontatott, függesztett vagy félig függesztett kivitelû gépek legfőbb jellemzője a robosztus építési mód, a kitûnő munkaminőség és nagy áteresztőképesség.

                                                              

A Terrano FG alkalmazható talaj sekély mûvelésére 3-20 cm-ig, fogásszélessége 6 m-től 10 m-ig terjed.

A Terrano FX 5-30 cm munkamélységben és a tarló és szármaradványok talajba való egyenletes bekeverésére, illetve magágykészítésre szolgál,  munkaszélessége pedig 3 m-től 6 m-ig terjed.

Mindkét gépen a tekercsrugós terhelésû „TerraGrip” kapák 4 illetve 3 sorban helyezkednek el. A kapák magas felfüggesztése, illetve a magas keretállás a szármaradványok akadálytalan áthaladását, ezzel a gép eltömődésmentes üzemeltetését biztosítja. A kapák 30 cm osztástávolsága pedig lehetővé teszi a jó keverőhatást és az egyenletes a talajfelszín kialakítását a gép teljes munkaszélességében.

A kapák által megmûvelt talaj lezárása – a mindenkori talajviszonyoknak és a mûvelés módjának megfelelően – különbözőképpen történhet. A Terrano FG -nél a kapasort követő talajlezáró egység fésûs borona, vagy fúvott gumiabroncsozású keréksor az ún. „Optipack”, vagy bármilyen más típusú henger. A Terrano FX esetén a kapák után először ékben álló, állítható szögû csipkés tárcsapárok szolgálnak a talaj egyengetésére, amelyeket pálcás-, vagy ívelt-laprugós ún „Rollflex” henger - vagy Poiflex az Terrano Fx-en - követ. Mindkét gépen alkalmazott talajlezáró, tömörítő egységek – a kapákra ható erők geometriai úton való átszármaztatása révén – egyenletesen és kímélő módon tömörítik és zárják a talajt. A Terrano FX nehéz agyagos, illetve nedves talajon is nagyon jól dolgozik.

A HORSCH Terrano FG és FX gépekre különféle formájú és rendeltetésû kapák szerelhetők. A MulchMix kapák különösen alkalmasak mélymûvelésre. Készülnek szárnyas, szárny nélküli, széles, vagy keskeny kivitelben. Ezekkel a mûvelő szerszámokkal a tarlómaradványok, a gyomnövény magvak 25 cm mélységig nagyon jól bekeverhetők a talajba.

 Az úgynevezett „ClipOn” kapák inkább sekély tarlóhántásra szolgálnak. A különböző kapaformák közül erre különösen a 22,5-37,0 cm szárnyszélességû lúdtalp alakú kapák alkalmasak, azonban a keskeny kialakításúak (7,5 cm széles) mélymûvelésre is használhatók. Sekély mûveléskor a kapák által elvágott kapilláris csövek meggátolják a talaj nedvességvesztését. Ezekkel a kapákkal a gép akár 15 km/óra munkasebességre is képes. Vonóerő igényük a tárcsával szemben kisebb.

A HORSCH Terrano kultivátorokon felszerelt TerraGrip kapák rendkívül hosszú élettartamuk és minőségük révén, nem igényelnek semmiféle karbantartást.

A Raiffeisen Agrárház Kft. mint a HORSCH gépek importőre,  kedvező finanszírozási feltételekkel és szervízhálózattal gondoskodik vevői teljes körû kiszolgálásáról.

Raiffeisen Agrárház Kft. Technika üzletág Székesfehérvár, Ikrény, Szekszárd és Nagykanizsa-Sormás

Szász Zoltán termékmenedzser 30/9020-471; e-mail:  z.szasz@horsch.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!