A Väderstad Kft. szezonnyitó partnertalálkozója

Agro Napló
A Väderstad Kft. idén 8. értékesítési szezonját kezdte meg. Az elmúlt évek munkáját már több, mint 800 hazánkban dolgozó talajmûvelõ és vetõgép fémjelzi.

Legfőbb törekvésük, hogy igazolják magas szintû technológiájuk létjogosultságát. A cég sikerének alapja a partnerekkel való szoros kapcsolattartás, melynek egyik bizonyítéka az idei szezonnyitó partnertalálkozó.

„Tizenkét éve töretlen a Väderstad csoport sikere”– kezdte előadását Kalmár Tibor, a cég ügyvezetője. Ehhez a sikerhez egyre többet tesznek hozzá az importőrök, leányvállalatok, köztük a magyarországi is. Ezt számadatok is bizonyítják, a Väderstad Kft. vállalatcsoporton belüli értékesítése jelenleg 6%.

Tavalyi évben a német mezőgazdasági társaság 7 országra kiterjedő felmérést készített, melyben a gépgyártó cégek népszerûségét tesztelték. Összesen ötezer gazdálkodót kérdeztek meg, ebből 400 magyar gazda véleményére voltak kíváncsiak. Az európai ranglistán 11. helyen végzett a Väderstad, míg Nagy-Britanniában, Németországban és Magyarországon az első tíz vállalat közé rangsorolták a céget.



A 2002–2003-as évet beruházási láz jellemezte, ekkor a Väderstad Kft. piacvezető lett országunk gabonavetőgép-piacán. 2004 a visszafogottság éve volt, új feltételekhez kellett alkalmazkodni mind az értékesítés területén, mind a termelői szférában a pályázatok elkészítésében.



Gépcsoportonként nézve a talajmûvelő gépek, a mechanikus és pneumatikus vetőgépek alkotják a termékkínálatot. A termékek népszerûségi megoszlása megyénként eltérő: Tolna és Baranya megyékben a REXIUS hengersimító kombinációnak;  Fejér és Bács-Kiskun megyékben a CARRIER tárcsás hengereknek; Szolnok, Békés megyékben a magágykészítőknek; Békés, Fejér és Bács-Kiskun megyékben a mechanikus vetőgépeknek; Baranya és Bács-Kiskun megyékben a 6-M-es pneumatikus vetőgépeknek volt átlagon felüli a népszerûségi mutatója.



Az ügyvezető kihangsúlyozta, hogy számos globális probléma – úgymint a talajerózió, a szén-dioxid-kibocsátás mértéke – megoldásában mind a mezőgépgyártók, mind pedig a gazdálkodók sokat tehetnek. A  talajmûvelés és vetés korszerû technológiája kevesebb menetszámra és a szántás jelentőségének csökkentésére épül. Az erőgépek kevesebb hajtóanyagot égetnek el, így csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást, míg a talajaink kevésbé intenzív bolygatásával kevesebb szerves anyag bomlik el. A Väderstad fejlesztési irányelvei ezen problémák megoldására irányulnak.



Az elmúlt évtizedekben a talajmûvelés iránya nem vette figyelembe az ország aszályra hajló időjárási viszonyait, nem mindig a megfelelő eszközökkel, módon és időben nyúltak a talajhoz. Talajaink szerkezete nagy-mértékben leromlott, a szervesanyag-tartalmuk folyamatosan csökken, és nem képes enyhíteni az időjárás szélsőségeit.

A gépek ismertetésére ezt követően került sor.

Talajmûvelők:

    • Rollex, Rexius henger, simító/henger kombináció klasszikus kettő az egyben eszköz, amely a háromféle gyûrûtípusnak és a Crossboard hidraulikus simítónak köszönhetően szántáselmunkálásra, magágykészítésre és hengerezésre egyaránt kiválóan használható.
    • Front Tillerrel a magágykészítés és a vetés egy menetben történik, jól illeszthető a Rapid vetőgépekhez.
    • Rexius Twin nehéz szántáselmunkáló, magágykészítő.
    • Carrier a szántáselmunkálás, magágykészítés, tarlóhántás, normál hengerezés munkaeszköze, mely sekély mûvelésnél az egyik legjobban használható eszköz.
  • Top Down multikultivátor, a 2005. év újdonsága, mely 2004 nyarán a betakarítást követő szezonban látható volt. Minden egysége külön állítható, ezért különböző talajtípusoknál is alkalmazható, többféle kivitelben. A Top Down 4 lépésben dolgozik. A tárcsasor felaprítja, bekeveri a szálmaradványokat, a kések elvégzik az akár 35 cm-es mélységû lazítást, majd a rögrendező tárcsasor teszi tökéletessé az előző munkákat, és végül a bolygatott felszínt acélhenger zárja.

Vetőgépek:

    • Rapid mechanikus, és pneumatikus vetőgépek nagy menetsebességnél is pontos mélységtartás jellemzi.
  • Bio Drill aprómagvető, amely alkalmas zöldtrágya nitrogénmegkötő és szerkezetjavító növények vetésére.

Dr. Birkás Márta egyetemi tanár előadásában a nedvesség és szerves-anyag-kímélő talajmûvelésről beszélt. Dr. Lucskai Attila az Agrár-környezetgazdálkodási intézkedés lehetősége a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben címmel tartott előadást. Hegedûs József a Väderstad munkagépekről szerzett tapasztalatait osztotta meg a meghívottakkal.



Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük nyílt a Väderstad termékeinek megtekintésére, az előadókkal és az értékesítési körzetek vezetőivel folytatott konzultációra.



A nagy létszám ellenére is családias hangulatú rendezvényt szakmai eszmecsere és szórakoztató mûsor zárta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: facélia

A hónap takarónövénye: facélia

A mézontófű vagy facélia (latinul Phacelia tanacetifolia) Európa új kultúrnövénye. Méhlegelőként, takarmányként, dísznövényként és zöldtrágyaként egya...

A hónap takarónövénye: sziki kender

A hónap takarónövénye: sziki kender

A sziki kender (Crotalaria juncea) indiai származású, a trópusi és szubtrópusi területeken gazdasági jelentősége elsősorban rost- és takarmánynövényké...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?