2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A minõségi almatermesztés kulcsa

Agro Napló
Intenzív tápanyag-visszapótlás a KASZ-COOP Kft. almaültetvényeiben, Derecskén








A rendszerváltással egyre nagyobb kihívások elé áll a mezőgazdaság és a termelő. A piaci igények folyamatosan nőnek, a „multik” reklámáron hirdetik termékeiket, leszorítva ezzel a piaci árakat. Ugyanakkor az ismétlődő élelmiszerbotrányok elbizonytalanítják a vásárlókat. Ezen hatások egyre inkább kiélezik a piaci versenyt. Nincs ez másként a gyümölcstermesztésben sem. A problémák megoldása csak a hatékonyság és a minőség növelése lehet. Ezért vállaltuk az ISO 9002, HACCP és EUREPGAP nemzetközi minőségbiztosítási rendszerek kiépítését. Feladatunk a fajtákban rejlő lehetőségek minél jobb kihasználása, a termesztés technológiai elemek és ökológiai adottságok gazdaságos összehangolása.



Egy ilyen fokozott versenyhelyzetben minden technológiai lépés nagy jelentőséggel bír.



A minőséget meghatározó technológiai elemek közül az egyik legfontosabb a tápanyag-utánpótlás, ill. a lombtrágyázás. Az almatermesztésben a lombtrágyázás különösen fontos lépés, ugyanis környezetbarát módon minimális tápanyag célirányos kijuttatásával a mezo- és mikroelemekre visszavezethető hiánybetegségek kialakulása megelőzhető. Az íz-, aromaanyagok markánsabbá válnak, javul a gyümölcsök beltartalma, nő a vitamintartalmuk, jobb a színeződés és a tápanyag-ellátottság.



A tápanyagproblémák megoldására és a minőség javítására használjuk a DAMISOL levél- és talajtrágyákat. Az alaptrágyázást a Damisol Kft. lassanható szuszpenziós N–P–K mûtrágyáival végezzük. Ezekben a folyékony mûtrágyákban lassan ható és nem lekötődő, elásványosodó módon található a nitrogén, a foszfor és a kálium. A folyékony forma könnyebb és pontosabb kijuttatást biztosít, mint a szilárd mûtrágyák adta lehetőség.



Almatermesztési technológiánk szerves része a rendszeres kalcium-utánpótlás, ami elengedhetetlen a savanyú talajokra telepített, nagy teljesítményû M-9 alany esetében. A kontinentális hatás miatt ennél az alanynál nyári aszályban, magas talajhőmérséklet esetén előfordulnak tápanyagfelvételi problémák a rendszeres öntözés ellenére is. A kalciumfeltöltés hatására nő a gyümölcs húskeménysége, segít elkerülni a húsbarnulást, és alapvetően meghatározza a tárolhatóságot és a minőséget. Használata az intenzív hajtásnövekedés kezdetétől egészen a betakarításig tart. Fontos a rendszeres, egyenletes utánpótlása.



A megfelelő bórellátottság segíti a virágok megtermékenyülését, nagymértékben hozzájárul a sejtfal erősítéséhez, a színeződéshez, befolyásolja a növekedést, javítja a húskeménységet, ill. a tárolhatóságot. Kötődés fokozására a bórt először pirosbimbós állapotban használjuk DAMISOL Bór Extra vagy BB Gyümölcs formában.



Vegetációs időszakban a termőrügy-differenciálódás elősegítésére használjuk a Damisol BB Gabona készítményt.

Az előforduló jelentősebb tápanyagproblémák megoldását segíti a komplex  összetételû lombtrágyák használata, úgymint: a Kondi és a  Zöldség-Gyümölcs.



Kritikus helyzetekben fagysérülés enyhítésére eredményesen használtuk a MAGNUS-t.



A fentieken kívül még több, egy-egy mikroelemet tartalmazó Damisol levéltrágyát is használunk, de azokat mindig a vizsgálatok és a szaktanács alapján.



A megtermett kiváló minőségû almát a HAVITA TÉSZ-en keresztül értékesítjük. Jelenleg is Nyugat-Európába történik a kiszállítás.

A cikk szerzője: Lőrinczy Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!