2024. május 18. szombat Erik, Alexandra

A KWS repce fajtaajánlata a 2005. évi vetési szezonra

Agro Napló
A hivatalos statisztikák szerint a magyarországi repce vetésterület – némileg növekedve a tavalyi évhez képest – õsszel mintegy 125 000 ha-t tett ki.


Bár a tél vége szokatlanul kemény volt, tartósan mínusz 10 fok alatti hőmérsékletek gyakran fordultak elő, sőt mínusz 20 fok alatti hidegek is, a jó őszi kondíciónak és a hótakarónak köszönhetően nem voltak jelentősebb kifagyások, mindössze néhány ezer hektáron (2-3%) kellett kitárcsázni a repcét. Köszönhető ez az egyre jobb télállóságú új fajtáknak és hibrideknek, valamint nem utolsósorban a gondos, szakszerû repcetermesztőknek.



Vitathatatlan, hogy az elmúlt években – főleg a hibrid repcék robbanásszerû elterjedése óta – a nemesítőházak is élen jártak az intenzív repcetermesztés elterjesztésében, a termelők informálásában. Ezért a profi repcetermelő gazdaságokban a repce a megtûrt, extenzív növényből végre gondosan, odafigyeléssel mûvelt kultúrává vált. Ezt szépen mutatja a tavalyi országos rekordtermés is, amely csaknem 2,8 t/ha volt. A repcetáblák jelenlegi állapota szerint idén is jó termés ígérkezik, sajnos az átvételi árak már nem ilyen biztatóak a termelők számára, ugyanis azok a tavalyinál lényegesen alacsonyabbak.



A repcetermesztésben továbbra is a Dunántúl jár élen, a hazai vetésterület mintegy 2/3-a itt található, bár Észak-Magyarország és az Alföld is egyre jelentősebbé vált. Legnagyobb területen repcét termesztő megyék: Borsod-Abaúj-Zemplén (közel 30 000 ha vetésterület), Somogy és Zala.



Mivel sajnos a hazai olajrepce feldolgozás megszûnt, az ökológiai feltételek mellett egyre inkább a szállítási lehetőségek (közúton Bruck an der Leitha, uszállyal a Duna és a Tisza Szlovákiába és Nyugat-Európába) is megszabják a repcetermesztésre gazdaságosan hasznosítható területek elhelyezkedését.

Kívánatos lenne a hazai repcetermesztő terület jelentős növekedése (jó elővetemény, non-food felhasználás: nem növeli az élelmiszeripari árualapot) amihez remélhetőleg a megújuló energiaforrások arányának növekedését előíró EU kötelezettségeink lendületet adhatnak. A biodízel alapanyag-előállítás gyakorlatilag korlátlan piacot és biztos, kiszámítható árakat ígérne a repcetermesztők számára. Ezen kívül az alacsony glükozinolát tartalmú fajták hazai feldolgozásával jelentős mennyiségû repcedara is keletkezne, amely csökkentené a szójaimport (GMO kockázat!) nagyságát.

A következő termesztéstechnológiai elemek betartására fokozottan ügyeljünk a repce termesztése során:



A vetésváltás betartása – szárazságra hajlamos területeken legalább 4 év után vessük a repcét újra. Vegyük figyelembe, ha az elővetemény más keresztesvirágú növény (mustár olajretek) volt.



A repce mély lazítást igényel – a karógyökerek erőteljes növekedésének biztosításához legalább 20–25 cm mély lazítás vagy szántás szükséges.

A fajtákat a tervezett vetésidőnek és a termőhelynek megfelelően válasszuk meg – korai vetéshez a fajtarepcéket (ADDER, GRIZZLY, RODEO), későbbi vetésekhez hibridet válasszunk (TRIANGLE).



Nagyon fontos a megfelelő állománysûrûség biztosítása – a betakarításkori tőszám ne legyen több 40–50 növény/m2-nél.



A lehető legkevesebb gyomirtószert használjuk fel – a kezelések stresszt jelentenek a repce számára. Azonban kiemelt jelentőségû a galaj, az ebszékfû és a gabona árvakelés elleni védekezés.



Ügyeljünk a rovarkártevők (repcebolha, repcedarázs, ormányosbogarak, repcefénybogár, bundásbogár) elleni védekezésre.



A repce a tél előtt nem éhezhet! – növekedésének 40%-át az őszi időszak teszi ki. Az őszi foszfor és kálium ellátás alapvető, az őszi nitrogén-ellátásnak biztosítani kell a gyors tavaszi fejlődést is. A repce meghálálja a nitrogén adagolását, magas termésekhez tavasszal akár 100–120 kg hatóanyag kijuttatása is szükséges lehet.



A télállóság biztosítása – a megfelelő fajta kiválasztása mellett ne vessünk túl korán és túl nagy vetőmag mennyiséggel. Ha szükséges, használjunk regulátort (metkonazol vagy tebukonazol hatóanyagú fungicideket). A 4–6 leveles korig végzett bór, réz és mangán trágyázás javítja a télállóságot.



A tavaszi túlzott nitrogén ellátás nyújtja a tenyészidőt és késlelteti a becők kifejlődését. Tavasszal a károsítók ellen a lehető legkorábban védekezzünk.

A repcetermesztés további fejlődéséhez a KWS RAGT Hybrid Kft. versenyképes, korszerû fajtakínálata által is szeretne hozzájárulni.



A KWS vezér repcéje a TRIANGLE, a közismert és méltán elismert középérésû hibrid repce. A TRIANGLE a 2002. évi állami elismerése után 2004-re a 2. legnagyobb területen vetett hibrid repcévé vált Magyarországon. Ez a hihetetlenül gyors karrier nem véletlen: az állami elismeréshez szükséges OMMI kísérletekben 3 év átlagában (2000–2001–2002) magtermésben 111,2%-ot ért el, 2002-ben éréscsoportjában az első helyen végzett (a fajtarepce standardokhoz képest 133,1%-kal). A TRIANGLE a télállóság bajnoka: amikor a 2002/2003-as télen igen jelentős fagykárok jelentkeztek, a TRIANGLE messze a legjobb télállóságú repcének bizonyult Magyarországon: az OMMI értékelésében a max. 9 fokozatú skálán 8,3 értéket kapott, amivel a hazai fajtarepce- és hibridkínálat legjobb télállóságú fajtája lett. Mindezt partnereink nagyüzemi termesztésében is bizonyította, így aki a biztos sikerre törekszik, nem hagyhatja figyelmen kívül fajtaválasztásában. Bár az elmúlt télen nem voltak jelentősebb fagyállósági problémák, a KWS kisparcellás kísérleteiben a TRIANGLE idén is szépen szerepelt: a kipusztulási arány általában 5% alatt volt (a fajták átlaga: 10–20%).



A TRIANGLE hibrid repcékre jellemző közepes olajtartalma a kimagasló magterméssel párosulva magas olajtermést ad. A TRIANGLE-t a magas fehérjetermés mellett az alacsony erukasav-tartalom és az ogu-INRA típusú hibridek átlaga körüli, határérték alatti glükozinolát-tartalom jellemzi. A TRIANGLE középmagas, robusztus szára jó állóképességet biztosít, betakarításkori magpergésre nem hajlamos. Kiemelkedő termésstabilitása miatt minden repcetermő helyre javasoljuk. A TRIANGLE az IKR és a KITE nagyüzemi kísérleteiben 2004-ben is (4 tonnát jóval meghaladó termésekkel) a legjobb fajták között végzett. Számos komoly repcetermesztő gazdaságban üzemi szinten is 3,5–4 t/ha, sőt 4 t feletti termést is adott az elmúlt évben.



A TRIANGLE-t maximum 600 000 növény/ha tőszámmal ajánljuk elvetni (ez 5–6 g ezermagtömeggel számolva 3–3,6 kg/ha), a megkésett vetést is kiválóan tûri. Akár szeptember közepén is vethető. Mivel az ilyen alacsony vetőmag mennyiségek kivetése – főleg régebbi vetőgépekkel – nem egyszerû feladat, egy megoldásnak a sortávolság növelése tûnik. 60 növény/m2 tőszámnál, 12 cm sortávolság esetében a tőtávolság 13,8 cm (ez gyakorlatilag már szemenkénti vetést jelent), 15,2 cm sortávolságnál 11 cm, 24 cm sortávolságnál a tőtávolság csak 6,9 cm, ami már könnyebben elvethető. Természetesen ekkor a sorok záródásáig a gyomosodás jelentősebb lehet. Erőteljes vegetatív fejlődésnél őszi regulátoros kezelés javasolt, ami a télállóságot tovább fokozza, a tavaszi kezelés pedig az elágazások számát, ezzel a termést növeli.



Ha repcetermesztését nem akarja egy kemény tél miatt kockáztatni, vessen TRIANGLE-t!



A korai ADDER a KWS fajtarepce kínálatában már évek óta bizonyított. Ma, amikor a korai éréscsoportban már csak néhány fajta áll rendelkezésre a korai hibridek mellett, az ADDER-t azoknak a termelőknek ajánljuk, akiknek fontos a korai betakarítás. Figyelemre méltó az ADDER erőteljes kezdeti fejlődése, a középmagas, erős szárú növények, amelyek magas olajtartalom mellett megbízható termést nyújtanak.



Jó évjáratban a fajtarepcék termése megközelítheti a hibridekét, amelyek előnye elsősorban a szélsőségesebb körülmények, megkésett vetésidő és agrotechnikai hibák mellett emelkedik ki. Aki valamivel több termesztési kockázatot vállal, kedvező években az olcsóbb fajtarepcékkel is jó eredményt érhet el.



A KWS kínálatában idén két új fajtarepce is megtalálható, amelyeket ez évben EU fajtalistáról kínálunk az újra fogékony repcetermesztőknek.



A középérésû RODEO (1085-1A) az OMMI kísérletek első évében messze kitûnt versenytársai közül. Számos tulajdonságát tekintve a hibrid repcékkel vetekedik: kezdeti fejlődése éréscsoportjában a legjobb volt, jó télállóság, kiváló állóképesség, alacsony pergési hajlam, alacsony glükozinolát és magas fehérjetartalom jellemzi, mag- (106,8%) és olajtermése (107%) kiemelkedően magas. Várhatóan ez év végén kerül állami elismerésre. A KWS üzemi és kisparcellás kísérleteiben idén is biztató képet mutat.



A RODEO egy kiemelkedő teljesítményû fajtarepce, próbálja ki, vesse el Ön is!

A francia RAGT első repce fajtája, a középérésû GRIZZLY a másik újdonság az idei kínálatunkban. A Grizzly Franciaországban kiválóan teljesített, a hivatalos fajtakísérletek egyik vezető fajtarepcéje volt 2002–2004 között. A GRIZZLY kifejezetten alacsony, robusztus szárú, sötétzöld, erősen hamvas levelû fajta. Magas termőképesség, jó télálló képesség és szárszilárdság jellemzi. Állami elismerésére várhatóan 2006-ban kerül sor.



Eddigi hazai kisparcellás, OMMI és nagyüzemi tapasztalataink kedvezőek. Növénykórtani tulajdonságai rendkívül ígéretesek, a legfontosabb betegségekkel szemben (Sclerotinia, Phoma) átlagon felüli toleranciát mutat.

Vessen idén GRIZZLY-t és győződjön meg a fajta teljesítményéről Ön is!

A repcetermesztéshez sok sikert, biztos piacot és a jelenleginél vonzóbb árakat kíván:



Dr. Nagy Sándor

Agroszerviz vezető

KWS RAGT Hybrid Kft.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?