2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Újszerû malactakarmányozási technológia

Agro Napló
A Pro-Feed Kft-nél fontosnak tartjuk a meglévõ termékpalettánk folyamatos fejlesztését, valamint új, innovatív termékek létrehozását. Ennek megfelelõen cégünk egy újszerû malacnevelési technológiát fejlesztett ki.

A malacnevelést a koca felkészítésével indítjuk. Az indítás a KocaSerkentővel kezdődik, melynek összeállításánál kettős hatás elérését céloztuk meg.

1. A KocaSerkentő etetésének következtében megemelkedik kocatej mennyisége és minősége, ennek köszönhetően a malacok egészségesebbek, jobban fejlődnek és magasabb választási tömeg érhető el. A termék használata során, két fialás között eltelt idő  csökkentésével javul a kocaforgó és jelentős költségek takaríthatóak meg. Ugyancsak jelentős költségmegtakarítást eredményez a kocák hasznos élettartalmának növelése, ami egyben lehetőséget nyit a kocák szelekciójára és ezáltal az állomány genetikai javulása érhető el.
A termék rendkívül gazdag energiában, fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban és tartalmaz aromát is. A kedvező összetételnek köszönhetően a KocaSerkentő etetésének előnyei: javítja a kocák takarmányfelvételét, ellensúlyozza az ellés körüli energiahiányt, javítja az alom kocatej ellátottságát, gyorsan regenerálja a koca szervezetét, lerövidíti az ellés és megtermékenyülés közötti időszakot, növeli a kocák hasznos élettartalmát.

Javasolt adagolás:

  • 21 napos választás: ellést követően 3–5 naptól választásig 0,5 kg/koca/nap
  • 28 napos választás: ellést követően 3–5 naptól választásig 0,3 kg/koca/nap

2. A malacnevelési technológia következő eleme a Malac müzli. A müzli feltárt gabonamagvakat és fehérjehordozókat tartalmaz, valamint magas ásványianyag és vitaminszintekkel segíti elő a malacok egészséges fejlődését. A feltárt gabonamagvaknak nagy szerepük van, hogy a malacok megszokják a száraz takarmányt. A malacok szívesen kóstolgatják és játszanak a takarmánnyal, ezért, a starter takarmányból később többet tudnak felvenni. A takarmányváltás okozta stresszt csökkentendő a Malac müzlinkben és a Starter Malac Tápszerünkben ugyanazt az aromát alkalmazzuk.
Mind a Malac Müzli, mind a Starter Malac Tápszer speciális aminosavakat, rövidláncú peptideket tartalmaz, amelyek kiválóan emészthetőek, elősegítik a bélbolyhok fejlődését, erősítik az immunrendszert és a malacok antioxidáns rendszerét. Kiváló étvágygerjesztő hatásuk miatt igen korai takarmányfelvételt eredményeznek. A peptidek alacsony molekulasúlya következtében metabolizálásuk minimális mennyiségû emésztőenzimet és energiát igényel, ezáltal a takarmány többi tápanyaga jobban hasznosul. A jól indult, egészségesebb malac, fejlettebb mikrobélbolyhokkal, a hízlalási fázis alatt jobb takarmányfajlagot képes elérni, csökken a hizlalási napok száma melynek következtében a hizlalás folyamán jelentős költségcsökkenés érhető el.

3. Az ellést követően, a malacnevelés kezdetén, ajánljuk az ivóvíz folyékony aromával történő kiegészítését, mely ugyanazt az ízanyagot tartalmazza, mint a száraz takarmányaink. Ezáltal a malac, nem csak korábban kezd el inni, és így elkerülhető az esetleges kiszáradás, hanem a száraztakarmányt is hamarabb és szívesebben kezdi el fogyasztani, jobb választási alomtömeget eredményez és jobb napi testsúlygyarapodást a nevelés során.

E három – igen fontos – tényező egybeeső alkalmazása lényegesen javítja az ellés és malacnevelés valamint a termelés biztonságát.
Dániel István–Sándor Zsombor–Sándor Gergő


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02