Sikeresen lezajlott a területalapú támogatási kérelmek elektronikus úton történõ kitöltésének próbaüzeme

Agro Napló
Az Európai Unió néhány országában már évek óta lehetséges a közvetlen mezõgazdasági támogatások iránti kérelmek elektronikus kitöltése, összeállítása és a kifizetõ ügynökségekhez történõ eljuttatása.

A számítógépes adatbevitelnek és internet alapú adatkommunikációnak nem csak a hivatali eljárás egyszerûsítésében, rögzítési és feldolgozási folyamat hatékonyabbá tételében van jelentősége, hanem a szoftver a felhasználói oldalon is módot biztosít a sokszor összetett, alapos figyelmet igénylő összefüggések, szabályok, előírások ellenőrzésére, valamint a manuális kitöltéshez viszonyítva sokkal kényelmesebb és gyorsabb munkát eredményez.

Amint az az alábbi jogszabályi hivatkozásokból is látható, az EU erőteljesen szorgalmazza az elektronikus úton történő kérelemkitöltést és -benyújtást.

A Bizottság  796/2004/EK rendeletével (Hivatalos Lap L 141 , 30/04/2004 o. 0018–0058) módosította az integrált igazgatási és ellenőrzési rendszer végrehajtására vonatkozó részletes szabályokat megállapító tanácsi rendeletet (1782/2003/EK).  A módosító jogszabály preambulumának 25. pontjánál ezt olvashatjuk:

„Létre kell hozni az egyszerûsített eljárások bevezetésének keretrendszerét a mezőgazdasági termelő és a tagállamok hatóságai közötti kommunikáció tekintetében. Ennek a keretrendszernek biztosítania kell különösen az elektronikus eszközök alkalmazásának lehetőségét.”

A rendelet 18. cikkelyében tér ki részletesebben az elektronikus eljárásokra, ezen belül:

„(1) ... a tagállamok megengedhetik vagy előírhatják, hogy e rendelet szerinti bármely, mind a mezőgazdasági termelőtől a hatóságok felé irányuló, mind az ellentétes irányú közléseket elektronikus úton továbbítsák. Ebben az esetben meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket különösen annak biztosítására, hogy:
a) a mezőgazdasági termelőt egyértelmûen azonosítsák;
b) a mezőgazdasági termelő az érintett támogatási rendszer összes követelményének megfelel;
c) a továbbított adatok a szóban forgó támogatási rendszer megfelelő igazgatása tekintetében megbízhatóak...;
d) amennyiben a kísérő dokumentumok elektronikus úton nem továbbíthatók, az illetékes hatóság az ilyen dokumentumokat a nem elektronikus adattovábbításra vonatkozó határidőig megkapja;
e) a hagyományos benyújtási módot, illetve az elektronikus továbbítás lehetőségét választó mezőgazdasági termelők között semmilyen megkülönböztetés se legyen.”

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szintén kiemelkedő feladatának tekinti az eljárások egyszerûsítését és hatékonyabbá tételét, amelyet már az elmúlt év sikerei igazoltak. Az idei évben a hiánytalan és hibamentes kérelembenyújtás elősegítését szolgálta a falugazdászok közvetlen bevonása a gazdálkodókkal történő kapcsolattartásba. Az MVH azonos indokból támogatja az elektronikus kérelemkitöltésre és benyújtásra irányuló törekvést is. 

Hazánkban az elektronikus hivatali ügyintézés a Kormányzati Portál Ügyfélkapun (www.magyarorszag.hu/ugyfelkapu) keresztül valósul meg, mely által interaktív és tranzakciók lebonyolítását is lehetővé tévő elektronikus szolgáltatások hozzáférhetővé válnak az állampolgárok és a vállalkozások számára. Az Ügyfélkapu az egykapus ügyintézés elve alapján biztosítja a különböző kormányzati intézmények szolgáltatásainak igénybe vételét. Az Ügyfélkapu hitelesen azonosítja az ügyet intézni kívánó állampolgárt, aki a szükséges formanyomtatványt elektronikus úton kitöltheti, és ezzel indítani tudja az ügyet.

Tekintettel arra, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ügymenetei és eljárásai  jelenleg még nincsenek bekapcsolva a kormányzati elektronikus rendszerbe, azonban várható, hogy ez fokozatosan bekövetkezik;  az idei évben a közvetlen kifizetésû területalapú termelői támogatásokra (SAPS, Top-Up, valamint kapcsolódó KAT) irányuló kérelem ûrlapok elektronikus kitöltésének tesztelésére adódott lehetőség.

Ennek megfelelően április 15 és május 15. között, a hagyományos „papír alapú” ûrlapkitöltéssel párhuzamosan az MVH, a Szent István Egyetem, és annak többségi tulajdonában lévő Gödöllői Agrárközpont (GAK) Kht projekt együttmûködése alapján, részben az EU eContent projektjének (eFarmer) hátterével, kísérleti jelleggel, előre meghatározott felhasználói körben zajlott le a program.

Ennek eredményei és tapasztalatai előzetesen az alábbiak szerint foglalhatók össze:

a pilot programba bevont 110 gazdálkodó 50%-a nyújtotta be elektronikusan kitöltött ûrlapjait a Hivatalhoz. Az ilymódon benyújtott támogatási igény számításaink szerint a SAPS nemzeti bázisterület 1,5%-át teszi ki. Az EU-ban országosan mûködő hasonló rendszereknél a bevezetés évében a 3–5%-nál nem sikerült magasabb elektronikus felhasználási részarányt elérni, amelynek tükrében kezdeti eredményeink igazán jónak mondhatók. A magas aktivitási arány nagyrészt a kitöltési programhoz kapcsolt személyre szóló szaktanácsadási tevékenységnek volt köszönhető, amelyről az Euro-Öko Farm Projekt munkatársai gondoskodtak.

A résztvevő gazdálkodók egyöntetûen örömmel és érdeklődéssel fogadták a programot; hasznos, jó ügynek tekintették a kezdeményezést: különösen értékes funkciónak bizonyult, hogy még a beadás előtt meggyőződhettek kérelmük formai helyességéről. Az előző évi „megszemélyesített” adataik elektronikus elérését önmagában is praktikus szolgáltatásként értékelték. Tetszést aratott a szoftver kliens oldalon rugalmasan mûködtethető felhasználói felülete. Az állomány Excelbe való kiíratásának lehetőségét mindenki hasznosnak találta. A kitöltő szoftver által generált hibaüzenetek a gazdálkodókat interaktív módon vezette el a jogszabályokban rögzített szakmai előírásokhoz; a rendszer súlyozottan és tömör megjegyzésekkel jelezte az elhárítandó akadályokat, hibákat.  

A webportál fejlesztői az eFarmer projekt keretében kialakított tartalomszolgáltatással a jövőben is igyekeznek minél értékesebb tanácsadási funkciókat hozzárendelni a kérelmezés folyamatához. Az egyes hiba- és figyelmeztető üzenetekhez például részletes magyarázó panelek készültek, amelyek a hivatkozott - gyakran igen terjedelmes – dokumentumoknak csak a releváns részeit jelenítik meg. Blokkazonosító, parcellaméret és hasznosítás alapján lehet egyénre szabottan lekérni az elérhető támogatások körét,  a program a jogosultsági előírások megadása mellett a támogatási összegeket kiszámolja és összesíti. Távoktatási portál is kialakításra került, amelyen a felhasználók tesztekkel ellenőrizhetik szabályozási és eljárásrendi ismereteiket. Természetesen teljes körûen megtalálhatóak a Közös Agrárpolitikára vonatkozó jogszabályok, tájékoztatók, közlemények, útmutatók, hírek, amelyek közötti kapcsolatok is nyomonkövethetők. Az EU rendeleteket szakértők kivonatolják, konszolidálják és alakítják át közérhetőbb formába. A tervek szerint a KAP információs pilléreinek numerikus tartalma (FADN, MPIS, STAT, IIER) egységes felületen lesz rövidesen elérhető. Kialakítás alatt vannak intelligens keresők, szemantikus értelmezők.

Az eTartalom rendszer tervezésénel a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a globális és ágazatai információszervezési szabványoknak való megfelelésre, ezért jelenleg a FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) által felügyelt és koordinált AgMES mezőgazdasági metaadat rendszer, az AGRIS alkalmazási profil, illetve a GAK Kht által honosított FAO AGROVOC tezaurusz szolgálja elsősorban a szakmai interoperabilitást. A magyar - és az eContent projekt kapcsán a cseh, lengyel és szlovák – nyelvek támogatásához szükséges tudást a Morphologic megoldásai biztosítják.

A szolgáltatás elérhető: www.efarmer.net
(a projekt későbbi hiatalos elérhetősége: www.efarmer.hu).

A cikk szerzője: Papócsi László Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMKENs solid track record

LEMKEN's solid track record

LEMKEN, the specialist for professional crop production, ended the past financial year with sales at an almost unchanged high level of EUR365 million....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?