2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Geofizikus, energia kereskedő, neurobiológus és köztisztviselő városi fiatal az AGRYA 2014-es Vidék Kaland Programjában! (x)

Agro Napló
Az idén negyedik alkalommal megszervezett Vidék Kaland Programban június közepétől 44 városi fiatal ismerkedhet meg a vidéki és gazdálkodói élet szépségeivel és nehézségeivel. A 137 pályázóból kiválasztott 35 év alatti fiatalok 5 napot tölthetnek fizikai munkával magyarországi, vagy székelyföldi - Maros és Hargita megyei- családi gazdaságokban. Dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható a fogadó helyszínek között. A program 2014. június 6-án a kiválasztott fiatalok „traktoros tréningjével” indul.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot. 2012 decemberében a Programot az Európai Bizottság pályázatán a legjobb EU-társfinanszírozású agrár-vidékfejlesztési témájú kommunikációs programnak választották.

A Vidék Kaland Program megfogalmazott célja, hogy a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül mutassa be a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintés engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába.

A Program részeként ez évben is utazhatnak székelyföldi családi gazdaságokba a magyarországi fiatalokat.

Az idei évben a múlt évihez hasonló számú, 137 jelentkezőt hallgathattak meg személyesen az AGRYA, annak székelyföldi partnere, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, valamint a program támogatóinak képviselői. A jelentkezők között örvendetesen nagyobb számban voltak a vidéki nagyvárosokból, városokból érkező fiatalok. Így a korábbi Budapest dominancia megszűnt a jelentkezők között. Hasonlóan az eddigiekhez, a jelentkezők több mint kétharmada az idei évben is hölgy volt.

A meghallgatásokon jelentkezők elmondták, hogy egyre fontosabbnak érzik azt, hogy megismerjék a mezőgazdaságban élők munkáját, motivációik között a saját gazdaság indítása mellett a jó minőségű élelmiszert előállító, emberléptékű vidéki gazdaságok életének megismerése szerepelt leggyakrabban.

A Vidékfejlesztési Minisztérium számára kiemelt fontosságú, hogy a vidék és mezőgazdaság ügyében közvetlenül érintetteken túl az átlag ember is világos képet kapjon napjaink mezőgazdaságáról. A Minisztérium emiatt is támogatja a programot, elsősorban annak határon túli lebonyolítási költségeihez nyújtva segítséget.

A kiválasztott résztvevők közül 2013. július 28–augusztus között 6 fő utazik Székelyföldre, Maros megyébe, majd 10 fő Hargita megyébe az ottani fogadó gazdákhoz.

Az idei év újdonsága volt a mezőgépészet iránt érdeklődők számára az Axiál Kft-vel közösen meghirdetett Vidék Kaland Speciál. A kiválasztott 6 fiatal 2014. július 7-13. között kalandozik a mezőgépészet világában az Axiál Kft szervezésében.

A kiválasztott fiatalok Magyarországon június közepe és augusztus eleje között utaznak a programban résztvevő fiatal gazdákhoz. Ez idő alatt minden héten lesz valahol az országban egy-két lelkes „kalandor”.

A program a résztvevők számára ingyenes, ellátásukat, a foglalkoztatással kapcsolatban felmerülő járulékokat a fogadó gazdák vállalták magukra.

A gazdák és a városi fiatalok 2014. június 6-án felkészítő napon vesznek részt. Itt a városi fiatalok elsajátíthatják a mezőgazdasági gépek vezetésének alapjait, emellett megszerezhetik a mezőgazdasági munkavégzéshez szükséges alapismereteket, valamint megkapják a kötelező munkavédelmi és balesetvédelmi oktatást. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!