A szõlõ levéltrágyázása és annak hatékonysága

Agro Napló

Levéltrágyázásra csak azok a készítmények az igazán megfelelőek, amelyek szerves kötésben tartalmazzák a tápanyagokat és nincs bennük a növények számára mérgező klór és nátrium.

A DAMISOL levéltrágya család már 1984 óta megtalálható a kereskedelmi forgalomban, és az azóta eltelt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az egyik legjobb eredménnyel használható levéltrágya család a piacon. A tápelemeket azonnal felvehető energiahordozó kémiai kötésben tartalmazza, így a kijuttatás után órákon belül a növény rendelkezésére áll a kijuttatott tápanyag.

A szőlő életében a legfontosabb a megfelelő bórellátottság biztosítása. A bór ugyan a mikroelemek közé tartozik, de a növény életében sok életfolyamatban nélkülözhetetlen. Hazánk talajai általában bórban szegények, és a lúgos kémhatású, kálciumban gazdag talajokon különösen nehéz a bór felvétele. A jó foszforellátottság is nehezíti a bór felvételét.

A bór szerepe a növényekben: 

  • A bór felelős a tenyészőcsúcsban az új sejtek képzéséért. Ha túl nagy a bórhiány a hajtáscsúcs képes elszáradni.
  • Felelős a virágszervek egészséges fejlődéséért és a virágok jó megtermékenyüléséért. A madárkás szőlőfürt a legtöbbször a hiányos bórellátottság tünete.
  • Fontos szerepet tölt be a növényen belüli tápanyagforgalomban, ugyanis a kész asszimilátumok, cukorborátok formájában szállítódnak a növényekben. A bórhiánytól a szőlő cukortartalma alacsony lesz. (Persze egyéb tápanyagok is kellenek a cukorképzéshez.)
  • A bór részt vesz a légzés szabályozásában és a növekedési erély szabályzásában. A növényekben a hajszálgyökerek képzik a növekedési hormonokat, és a virágrügyek az azok ellen ható növekedési erélyt csökkentő hormonokat. A metszéssel, főleg az intenzív terméskorlátozó beavatkozással, nagyon sok rügyet távolítunk el a szőlőtőkékről. Így felborítjuk a tőkék hormonegyensúlyát, és intenzív növekedésre késztetjük a szőlőt. A megfelelő bóros kezeléssel ez a növekedési ütem csökkenthető, és pótolható a metszéssel eltávolított tápanyag is.
  • A következőkben bemutatjuk azt a kísérleti eredményt, amely kiválóan bizonyítja azt, hogy a levéltrágyázás, illetve a mikroelem-pótlás, milyen fontos a szőlő életében.




    A cikk szerzője: Ladányi Péter

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    A jövő növénye lehet a cirok

    A jövő növénye lehet a cirok

    A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?
    AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03