Aktuális támogatások májusban

Agro Napló
Május hónapban, az egységes kérelemben feltüntetett támogatási formákat, a különleges tejtámogatást, valamint a szőlő-, gyümölcsültetvényekben felhasznált gázolaj jövedéki adó visszatérítést kell igényelniük a gazdáknak.
Az elmaradt őstermelői igazolvány érvényesítést még az agrár kamarai tanácsadóknál májusban szintén megtehetik a termelők.

Az MVH 66/2014. (IV. 17.) számú közleménye – A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatások keretében a támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről

A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatáshoz kapcsolódó, a támogatási összeg fennmaradó 10%-ának igénylésére vonatkozó kifizetési kérelmet az MVH által rendszeresített nyomtatványokon, az ügyfél lakóhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez postai úton kell benyújtani egy példányban. A kifizetési kérelmet 2014. május 1. és 31. közötti időszakban kell benyújtani az MVH-hoz.

Az MVH 68/2014. (IV. 18.) számú közleménye – A cukorrépa-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról

Támogatást igényelhet az a cukorrépa-termelő, aki a 2014/2015-ös gazdasági évre vonatkozóan – akár saját jogán, integrátoron vagy termelői csoporton keresztül vagy egyéb jogcímen – szállítási szerződéssel és szállítási joggal rendelkezik. Felhívom a figyelmét, hogy a támogatást a VM rendelet 1.§ 1. pontja értelmében integrátori/termelői csoporti minőségben nem lehet igényelni.

A VM-rendelet 2. § (2) bekezdése alapján a cukorrépa-termelőknek – kérelmük benyújtása esetén – a 2014/2015. gazdasági évre vonatkozóan a kvótacukor előállításához szükséges 16%-os cukortartalomra átszámított, leszerződött cukorrépa-tonnánként 3 eurónak megfelelő forintösszegű támogatás ítélhető meg.

A támogatás összegét a 2014. április 1-jén érvényes, az Európai Központi Bank által megállapított devizaárfolyam alapján, 307,18 HUF/EUR árfolyamon kell forintban meghatározni a VM-rendelet 6.§ (4) bekezdésnek megfelelően.

A mezőgazdasági csekély összegű támogatás mértéke kérelmezőnként nem lépheti túl a 15 000 euró/3 évet; a mezőgazdasági-, halászati csekély összegű támogatások összértéke a 30 000 euró/3 évet, valamint a támogatást igénylő által igénybe vett általános-, halászati-, és mezőgazdasági csekély összegű támogatások összértéke nem haladhatja meg a 200 000 euró/3 évet.

A kérelmet a jelen közlemény 1. számú melléklete szerinti nyomtatványon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Intervenciós Intézkedések Igazgatósága (1476 Budapest, Pf. 407.) részére kell benyújtani postai úton. Benyújtási időszak: 2014. május 1–31.

Az MVH 59/2014. (IV. 11.) számú közleménye – A 2012. évre vonatkozóan a jövedéki adó visszatérítést gyakorított bevallás formájában igénylő mezőgazdasági termelők részére szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű támogatásról

A támogatási kérelmet jelen közlemény 1. számú melléklete szerinti, N0391 számú „Támogatási kérelem” nyomtatványon 2014. április 14.–május 31. közötti időszakban az MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatóságához postai úton az alábbi címre kell benyújtani: Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága (1476 Budapest Pf. 407.)

Az MVH 53/2014. (IV. 08. ) számú közleménye – A 2014. évi egységes kérelem benyújtásáról

Az egységes kérelem kizárólag a www.mvh.gov.hu honlapon található elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki, és kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül nyújtható be, ami azt jelenti, hogy az egységes kérelem keretében igényelhető támogatások tekintetében nincsenek papír alapon rendszeresített nyomtatványok.

A jelen Közleménnyel rendszeresített, az V. pont szerinti nyomtatványon, papír alapon kell benyújtani az alábbi kérelmeket:

  • a hasznosító személyében bekövetkező változás,
  • a kérődző szerkezetátalakítás nemzeti programban vállalt feltételek megváltoztatása,
  • az elkülönített zöldség-gyümölcs támogatási jogosultság jogosultjának személyében bekövetkező változás nyilvántartásban való átvezetése iránti kérelem.

Az egységes kérelem benyújtási határideje: 2014. május 15. Az egységes kérelem a fenti határidőt követően további 25 naptári napig (2014. június 9.) benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül. Mivel 2014-ben június 9. munkaszüneti napra esik, ezért még 2014. június 10-én 24 óráig benyújtható az egységes kérelem.

Nem termelő mezőgazdasági beruházások, ültetvénykorszerűsítés, lágy- és fás szárú energiaültetvények, kertészeti ültetvények korszerűsítése, valamint a gyümölcs- és kertészeti ültetvények korszerűsítése intézkedések esetén a kifizetési kérelem 2014. június 9-ig szankciómentesen benyújtható. Egységes kérelmet az a mezőgazdasági termelő nyújthat be, aki a támogatás alapjául szolgáló terület vonatkozásában jogszerű földhasználónak minősül.

Az MVH 49/2014. (IV. 03.) számú közleménye – A tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó, 2014. évi különleges támogatás igénybevételének feltételeiről

A kérelmező abban az esetben jogosult a támogatásra, ha:

  • a kérelmében szereplő értékesített tej vonatkozásában az állatok tenyészetének állattartójaként – a szarvasmarha-fajok egyedeinek jelöléséről, valamint Egységes
Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 99/2002. (XI. 5.) FVM-rendelet 2. § 9. pontja szerinti magyar ENAR-szám feltüntetésével – szerepel a szarvasmarha ENAR-rendelet szerinti nyilvántartásban;
  • tejtermelési tevékenysége helyszíneként szolgáló gazdaságának helyrajzi szám szerint megjelölt helye gazdasági szempontból sérülékeny területen vagy környezeti szempontból érzékeny területen van;
  • a kérelem benyújtásának időpontjában megfelel a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerről szóló 14/2010. (II. 23.) FVM-rendelet (továbbiakban: tejkvótarendelet) szerinti tejtermelő fogalmának*, és
  • egységes területalapú támogatási kérelmet nyújt be, és rendelkezik minimum 1 ha SAPS-támogatásra jogosult területtel.
  • A támogatási kérelmet 2014. május 15-i, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján (www.mvh.gov.hu) – a jelen közlemény mellékleteként – közzétett nyomtatványon kell benyújtani a területileg illetékes MVH kirendeltséghez.

    A támogatási kérelem a fenti határidőt követően még 25 naptári napig (2014. június 9-ig) benyújtható, de ebben az esetben a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökkentésre kerül.

    A kérelemhez mellékelni kell:

  • a tejnek felvásárló részére történő értékesítése esetén a felvásárló által a tejtermelőre vonatkozóan, tejkvóta-rendelet szerinti, a 2013/2014. kvótaévre vonatkozó éves jelentés adattartalmának megfelelően kiállított igazolást a beszállított tej mennyiségéről és annak valódi zsírtartalmáról;
  • a tejnek Magyarország területéről értékesítés céljából történő kiszállítása esetén a kiszállított tej mennyiségének és minőségének (zsírtartalmának) megállapítására alkalmas számlákon alapuló nyilatkozatot.
  • A különleges támogatás alapjául szolgáló tejmennyiség a 2013/2014. kvótaévben a felvásárló által jelentett, a közvetlenül értékesített, ill. a Magyarország területéről értékesítés céljából kiszállított tej mennyisége. Az értékesített mennyiséget a tejkvóta-rendelet 2. melléklete alapján kell megállapítani.

    Hegedűs Szilvia

    Forrás: www.mvh.gov.hu, www.nak.hu

    A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Hódít a szermaradvány mentes jelölés

    Hódít a szermaradvány mentes jelölés

    Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?