A fejlődés indikátora a tudatosság

Agro Napló
A magyar gazdák egyre gyakrabban találkozhatnak az Altherm Kft. biomassza alapú fűtőberendezéseket gyártó és forgalmazó cég, és az Alternconsult energetikai Tanácsadó és Kutatás-fejlesztési Kft. nevével.
A hódmezővásárhelyi székhelyű cégcsoport rendszeres résztvevője a jelentős hazai rendezvényeknek, így a lokális Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításnak is, ahol újonnan bevezetett Vyncke termékük mellett bemutatták teljes kínálatukat.

Az április 25–27. között megrendezett kiállítás jó alkalmat adott, hogy a cégcsoport tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgetve az Agro Napló közelebbről is megismertesse olvasóival az energetikára, valamint komplett könnyűszerkezetes, energiatakarékos épületek tervezésére és kivitelezésére specializálódott magyar vállalkozás tevékenységét, termékkínálatát.

A cégek hátterét megismerve Sarusi-Kiss József feleségével, Sarusi-Molnár Andreával közösen vezeti családi vállalkozásukat. A kezdetekben még alacsony árbevételű, kis személyi állománnyal bíró cég mára több százmilliós forgalmat bonyolít cégcsoportként éves szinten és munkatársaik száma is 24 főre duzzadt. A fejlődés ellenére továbbra is meg kívánják őrizni a családias hangulatú munkahelyi légkört, hiszen ahogy a cégvezető hangsúlyozta, felelősséggel tartoznak kollégáikért és azok családjaiért. A cégcsoport sikerének kulcsának a multik világában szerzett kereskedelmi tapasztalatot, a jól megválasztott termékeket és az üzleti eredményességet tekinti. Utóbbi a legkisebb energia- és időráfordítással értékesített legmagasabb számban eladott termékeket jelenti, azonos piacra és partneri körbe. Nem véletlen, hogy tudatosan megtervezett és folyamatos termékpaletta-fejlesztés és az új utak keresése jellemzi mindkét céget.


A hódmezővásárhelyi kiállítás így jó alkalmat adott legújabb termékük, a belga Vyncke cég speciális tüzelőanyagokra specializálódott villamos energia, gőz és meleg víz előállításra alkalmas kazánjainak bemutatására. Az újonnan piacra hozott technológia két fontos dolog miatt került az Altherm Kft. látókörébe: bálatüzelésű rendszerük – amivel nem mellesleg piacvezetők – nem minden esetben alkalmazható, bálahiány vagy környezeti alkalmatlanság, valamint a meglévő rendszerek teljesítménykorlátja (800 kW) miatt. Azonban a belga rendszerrel 4 MW feletti teljesítmény tartományban bármilyen melléktermék elégethető. Magyarországon három referenciával is rendelkezik a belga gyártó. Tüzelési megoldásukat alkalmazzák vetőmagszárításban (Monsanto Hungária Kft., Nagyigmánd) és két esetben speciális gőzellátási feladatban napraforgóhéj égetésnél (Glencore Grain Hungary Kft., Foktő; Bünge Zrt., Martfű). Mindezek mellett a magyar bevezetés új piaci lehetőségeket is teremt a szárítóüzemek biomassza alapú fűtésére. Ahogyan az ügyvezető-tulajdonos fogalmazott, a Vyncke tervezési, engedélyeztetési, gyártási- és a garancián belüli, valamint azon túli szervizfeladatokkal ruházta fel az Altherm Kft. csapatát.

Mondhatjuk, hogy eddig az energetika területén az Altherm teljes, dán licenc alapján gyártott bálás kazán választékkal rendelkezik. Kivétel ez alól a saját gyártású 200 kW teljesítményig gyártott durva apríték tüzelésű rendszer. A 200 kW feletti vegyes biomassza alapú kazánok megoldásán is dolgoznak már – közte a magyar gazdák számára fontos biomassza alapú szárító fűtésen is –, amire a nagynevű belga gyártóval együttműködve jó esélyük van belátható időn belül.

Fontos kiemelni, hogy a tulajdonosokra jellemző a több lábon állás. Visszatekintve 2004-re, az Alternconsult kezdetekben egy energetikai tervezővállalatként tevékenykedett az Altherm Kft. mellett. Számos sikeres KEOP-pályázattal a hátuk mögött partnereik részéről igény mutatkozott a tervezésre és a kivitelezésre. Ezzel egy időben az értékesített bálás kazánok mellett megjelent tüzelőanyag tárolóépületek igénye is. Hosszas kutatás után sikeres együttműködésbe kezdtek a francia Filclair céggel, amelynek hatására egy gyors, egyszerű és olcsón kivitelezhető épületrendszerrel tudnak szolgálni partneri körüknek.
A tároló épületek mellett megjelentek a baromfi-, sertés-, szarvasmarhatartó és fóliaház épületekkel is. A Filclair márkanév nem ismeretlen a hazai piacon. Magyarországon több mint 20 éves múltra tekint vissza a növényházi piacon, így valamivel egyszerűbb a piaci bevezetés, hisz egy jól ismert világmárka képviselete mellett tették le a voksukat.


A tulajdonos továbbá kitért egy további, a magyar piacról hiányzó termékcsoportra is: a Filclair épületeit UV-álló ponyvával borítja, aminek szintén francia beszállítóját megkeresve, velük együtt dolgozva már speciális tűzivíz, esővíz és folyékony műtrágya tárolására alkalmas tartályokat, árvíz- és belvízvédekezésre alkalmas mobilgátakat is tudnak ajánlani.

Összességében mindkét vállalkozás meghatározó és esetenként hiánypótló szerepet tölt be a magyar mezőgazdaságban, de termékeikre egyaránt igény mutatkozik a környező országok, mint Románia, Szerbia és Szlovákia piacain is. Utóbbi országban már a kazánértékesítés számottevő. Idei évi feladatai között a tulajdonos-ügyvezető az export struktúra felállítását tűzte ki célul, aminek eredményeként a következő években képviseletek megalakulását tervezi a szomszédos országokban, ami újfent bizonyítja, hogy a fejlődés kulcsa a tudatosan megtervezett előrehaladás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Biztos siker a szegedi takarmánycirkokkal

Biztos siker a szegedi takarmánycirkokkal

A cirokfélék forró égövi származásukból adódóan kiváló szárazságtűréssel rendelkeznek. Nagy, szerteágazó és mélyre hatoló gyökérzetükkel a talaj mélye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!