2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Újdonságok a mezõgépészetben – gyûjtõ-átrakó kocsik

Agro Napló
Az elmúlt években a mezõgazdasági termelés szerkezete jelentõsen átalakult. A megváltozott birtokviszonyok következtében a termelõ vállalkozások száma megnõtt, a gazdasági méretek kisebbek lettek. A mezõgazdaságban, különösen a növénytermesztés területén a termelési volumen, vagyis az anyagmozgatási feladat nem csökkent, sõt kismértékû növekedést mutat.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a mezőgazdasági termelésben meghatározó fő növények a kalászos gabonák, a kukorica, napraforgó, cukorrépa termőterülete nem mutat lényeges változást. Emellett korábban a mezőgazdasági anyagmozgatásban jól szervezett, és az akkori színvonalnak megfelelő, szállító géplánc mûszaki elemei elavultak. Ugyanakkor az újabb fejlesztésû szállítóeszközök alkalmazásának mûszaki-technikai feltételei javultak. Az újabb fejlesztésû mezőgazdasági szállítóeszközök, ezen belül a pótkocsik és traktorok, korszerûbb futómûvel rendelkeznek, ennek következtében javult a terepjáró képesség, növekedett a megengedett szállítási sebesség és a vontatható összgördülő-tömeg, mely arányban van a traktorok szállításra igénybe vehető magasabb motorteljesítményével. Ezek a körülmények kedvező feltételeket teremtettek a szállítási folyamatok szervezésében a kétfázisú szállítási eljárások figyelembevételére. A kétfázisú szállítási eljárásban jól használhatók, a különböző termelési folyamatokhoz kialakított, gyûjtő-átrakó kocsik.



A gyûjtő-átrakó kocsik csoportosításánál, a konstrukciós eltéréseken túl, elsősorban a technológiai alkalmasságot célszerû figyelembe venni. A mûtrágya szállítására és átrakására – a kisebb teherbírású – emelve billenő szekrényes, illetve magas billentésû pótkocsik alkalmasak. A gabona-betakarítás során pedig az arató-cséplő gépek folyamatos üzemeltetését az átrakócsigával szerelt csigás, vagy gravitációs ürítésû átrakó pótkocsik használatával lehet biztosítani. A gyûjtő-átrakó pótkocsik alkalmazásánál a jó terepjáró képesség is nagyon fontos szempont. A könnyebb terepviszonyok és általában jó talajállapot esetén az egytengelyes futómûvel szerelt változatok is megfelelőek, nehéz terepviszonyok és talajállapotok mellett pedig a tandem futómûves, vagy a kormányzott, többtengelyes futómûvel szerelt változatok használhatók jól.



A FLIEGL-ABDA Jármûgyártó Kft. gyûjtő-átrakó pótkocsija 20 m3-es tartálytérfogatú lemezből kialakított kocsiszekrénnyel rendelkezik. A lemezből kialakított felső része téglatest formájú, míg az alsó része téglalap alapú háromszög keresztmetszetû hasáb. A kocsiszekrény háromszög keresztmetszetû hasáb része zártszelvényû, függőleges tartóoszlopokkal kapcsolódik a zártszelvényből kialakított hossz- és kereszttartók által alkotott keretszerkezethez, mely a pótkocsi alvázát képezi. Az alvázkerethez csavarkötéssel csatlakozik a rugózatlan, egytengelyes, alacsony nyomású, ballonos gumiabroncsokkal szerelt futómû. A pótkocsi háromszög alakban kialakított vonórúdja kétoldalt két-két csapszeggel kapcsolódik az alvázkeret bakjaihoz.



A kocsiszekrény alsó háromszög keresztmetszetû részének hosszirányú szimmetriatengelyébe helyezték el a nagy átmérőjû és menetemelkedésû kihordócsigát. A kihordócsiga mellső részén kialakított anyagátadó szekrényen keresztül juttatja az anyagot, a szemes terményt a ferde feltöltő csigára. A kihordó- és a feltöltőcsiga a hajtását az üzemeltető traktor TLT-jéről kapja a vonórúdra épített fogaskerék-hajtómûvön keresztül. A feltöltőcsiga két részből áll, a felső része egy csapszeg körül hidraulikus munkahenger segítségével, egy szintén hidraulikusan mûködtetett retesz oldása után – szállítási helyzetben – a kocsiszekrény mellső fala mellé behajtható.



A HORSCH Maschinen GmbH UW-160 típusú gyûjtő-átrakó kocsija 20 m3-es tartálytérfogattal rendelkezik. A gyûjtő-átrakó pótkocsi vázszerkezetét a jó terepjáró és manőverező képesség biztosítására alacsony nyomású gumiabroncsokkal szerelt, egytengelyes futómû támasztja alá. Az alvázkeretet összekötő négyszög keresztmetszetû csőtengelyében csúsztathatóan helyezkedik el a járókerék tengelycsonkját tartó, szintén négyszög keresztmetszetû toldat. A négyszög keresztmetszetû toldat a tengelycsonkkal, ill. az alacsony nyomású gumiabroncsokkal hidraulikus munkahengerekkel kitolható, vagyis a területen történő mozgás esetén a nyomtávolság, vagyis az oldalirányú stabilitás megnövelhető. A tengelycsonkon csapágyazták a keréktárcsákat felfogó agyakat, melyen az üzemi tárcsafék-berendezés tárcsáit is rögzítették. A fékszerelvények a négyszög keresztmetszetû toldaton kerültek rögzítésre. A kézi rögzítőfék szintén a kerékféktárcsákra hat csavarorsós mechanizmuson keresztül.



A négyszög keresztmetszetû tengelyhez csavarkötéssel kapcsolódik a hidegen hajlított lemezből kialakított alvázkeret. Az alvázkeret mellső részéhez csapszegen keresztül került rögzítésre a zártszelvényû, állítható magasságú vonórúd torroid keresztmetszetû vonószemmel. A vonórudat állítható magasságú lemezből készült láb támasztja alá. A lemezből kialakított trapéz keresztmetszetû, ill. csonka gúla alakú kocsiszekrény az alvázkeretre van építve, amelyet a mellső részén „C” profilú, függőleges, hátul pedig a hosszirányú szimmetriatengellyel párhuzamosan a vízszintessel szöget bezáró tartó támaszt alá. A hátsó tartók bakjaihoz csapszeg rögzíti a kocsiszekrény bakjait. A kocsiszekrény bakjaihoz hegesztett konzolokon vannak a kocsi szélességét jelző táblák és világítóberendezések elhelyezve.

A kocsiszekrény alsó része a kihordócsiga fogadógaratjaként van kiképezve, melyhez hegesztéssel rögzítették a csiga házának alsó felét. Az alsó csigaház felső vége peremes kialakítású. A peremhez zsanéron keresztül kapcsolódik a csigaház felső része. A nagy menetemelkedésû, csigalevelekkel ellátott kitároló-átrakócsiga tengelye a csiga két végén, ill. a csigaház alsó kétharmadában van csapágyazva. A csiga szállítási helyzetben hidraulikus munkahengerrel a csigaház peremére szerelt zsanér körül be-, munkahelyzetben kihajtható. A csiga a hajtását az üzemeltető traktor TLT-jéről kapja kardántengelyen, fogaskerék-, ill. kúpkerék-hajtómûvön keresztül.



Az ANNABURGER Neutzfahrzeug GmbH a nálunk korábban jól ismert és bevált T-088 (HTS) szervestrágya-szóró pótkocsik gyártója HTS típusjellel új gyûjtő-átrakó pótkocsi családot fejlesztett ki. A különböző teherbírású és raktérfogatú pótkocsik közül a HTS 20.16, a HTS 22.16 tandem rendszerû futómûvel, míg a HTS 33.16 háromtengelyes változatban készül. A hazai gépbemutatókon a pótkocsi család középső nagyságrendû változata a HTS 22.16 típusjelû változat szerepelt. A gyûjtő-átrakó pótkocsi 28 m3-es kocsiszekrénye lemezből került kialakításra és egy felső téglatest alakú és egy alsó háromszög keresztmetszetû hasábból áll. A kocsiszekrény a zártszelvényből kialakított alvázkeretre támaszkodik. Az alvázat rugózott, tandemrendszerû 550/60R 22,5 méretû, alacsony nyomású gumiabroncsok támasztják alá. A futómû hátsó kerekei kanyarodáskor követik a forduló ívét, vagyis kormányozottak. Az alváz mellső kereszttartóira hegesztett bakokhoz csapszegen keresztül csatlakozik a merev torroid vonószemmel ellátott vonórúd. Az átrakókocsi alsó ívelt részében helyezkedik el a kétoldalt csapágyazott anyagkihordó csiga. A kihordócsiga által szállított anyag vagy szem a töltőcsigára jut. A töltőcsiga a szemet egy kettős mûködésû hidraulikus munkahengerrel mûködtetett surrantón keresztül juttatja a szállítóeszközre. A surrantó egyébként lemezből került kialakításra. A töltőcsiga középen egy csap körül hidraulikus munkahenger segítségével – szállítási helyzetben – a kocsiszekrény mellső fala mellé becsukható. A pótkocsi fékberendezése kétvezetékes légfék. Az átrakókocsi telítettségét a gépkezelő a mellső falon található ablakokon keresztül ellenőrizheti.



A HAWE cég szintén gépcsalád elven alakította ki az átrakó pótkocsijait. A pótkocsi család két kisebb tagja az ULW 1200E 12 m3 és az ULW 1500E 16 m3-es kocsiszekrénnyel és egytengelyes futómûvel készül. Az egytengelyes futómûvek 30,5–LR32, ill. 23,1–26 méretû, alacsony nyomású gumiabroncsokkal vannak felszerelve. A család középső tagjait a 20 m3-es kocsiszekrényû ULW 2000T-t 700/50 × 26,5 12PR, míg a 25 m3-es kocsiszekrényû ULW 25000T típust 800/45 × 26 12PR méretû gumiabroncsozású, rugózatlan, tandem futómûvekkel szerelték. A legnagyobb 32 m3-es kocsiszekrényû átrakókocsit háromtengelyes tridem futómû támasztja alá. A tridem rendszerû futómû alacsony nyomású gumiabroncsainak mérete 800/45 × 26,5 12 PR. A pótkocsi családtagjainak a konstrukciója – a felépítményt és az alvázat tekintve –, hasonló megoldású. A téglatest és háromszög keresztmetszetû hasábból kialakított lemez kocsiszekrény a zártszelvényû alvázkeretre támaszkodik. A kocsiszekrény aljában a hosszirányú szimmetriatengely vonalában helyezkedik el az anyagtovábbító csiga.  Az anyagtovábbító csigához a töltőcsiga az egytengelyes és tridem változatoknál a kocsiszekrény elején, míg a tandem futómûvel szerelt pótkocsiknál a kocsiszekrény hátsó falánál csatlakozik. A szállítási helyzetben hidraulikus munkahenger segítségével becsukható átrakócsigák konstrukciójukat tekintve megegyezőek, átmérőjükben és szállítási teljesítményükben van eltérés. A pótkocsi család tagjainak szállítási sebessége 25 km/h, egyes típusok az ULW 2000T, ill. az ULW 2500T opciós változatai 40 km/h sebességgel is használhatók.



Egy átlagos méretû, 20 m3-es kocsiszekrénnyel rendelkező gyûjtő-átrakó pótkocsi 2 db nagy teljesítményû, vagyis búzában 12–14 kg/s, kukoricában 25–30 kg/s áteresztőképességû arató-cséplő gépet tud biztonságosan kiszolgálni. Ebből következően ezt az anyagmozgatási módszert azok a vállalkozások tudják előnyösen használni, melyek termőterülete 100–300–1000 ha körül alakul kalászos gabonából vagy kukoricából. További előnye a gyûjtő-átrakó pótkocsik alkalmazásának a kalászos gabona és kukoricatermesztési technológiákban, hogy az arató-cséplő gépektől átvett szemet – a közúti szállítóeszközökbe történő átürítés után – közvetlenül a szárítóval és tisztítóval rendelkező felvásárlóhoz, ill. tárolószínhez lehet szállítani. Ez az anyagmozgatás költségeit közvetlenül csökkenti, a gyûjtő-átrakó pótkocsik egyben a táblán kismértékû tárolókapacitást is jelenthetnek, vagyis ezen tulajdonságukkal biztosítják az arató-cséplő gépek folyamatos üzemeltetését és csökkentik a közúti szállítóeszközök várakozási idejét. Ezen túlmenő előnyt jelent, hogy az alacsony nyomású gumiabroncsokkal szerelt futómûvek fajlagos talajterhelése javul, alacsonyabb, mint a nagynyomású közúti abroncsoké, vagyis a talajtaposásból eredő talajtömörödés mértéke is jóval kisebb.




A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!