Teleszkópos rakodógépek elõnyei a mezõgazdaságban

Agro Napló
Az anyagmozgatási technológián belül jelentõs szerephez jutott a rakodógépek alapvetõ funkciója, valamint rendeltetése, azaz a mezõgazdasági termények és anyagok rakodása, illetve rövid távolságú szállítása.

Ez a mezőgazdasági ágazatokon belül magába foglalja a különféle – a gépre szerelhető adapter jellegû – munkaeszközökkel ömlesztett anyagok (szilázs, szerves trágya, szemes termények…), darabáruk (zsákos mûtrágya…), valamint egyéb tömegtakarmányok (bálázott anyagok) szállító jármûre, illetve onnan megfelelő helyszínre történő rakodását.

Az anyagmozgatás munkafázisai jelentős időt, energiát, illetve költséget kötnek le, ezért napjaink gépesítettségének fejlődése fellendült. A hazai vállalkozások egyre nagyobb mértékben csökkentik a kézi anyagmozgatást, ezek helyét átveszik a gépesített mûveletek.

Napjainkra az anyagmozgató gépek közül mind a hazai mezőgazdasági gyakorlatban, mind világviszonylatban a legelterjedtebben használt szakaszos üzemû rakodógépek a teleszkópos gémszerkezettel rendelkező rakodók. Mezőgazdasági elterjedésüket az anyagmozgatási folyamatokon belüli pontosság, áruvédelem és gyorsaság szempontjain túl az élő munkaerő megtakarításában mutatja. Korábban ezek a gépek ipari területeken, ott is elsősorban az építőiparban kaptak jelentős szerepet. A felgyorsult gazdasági viszonyok azonban a gyártó cégeket is arra ösztönözte, hogy mezőgazdasági feladatok ellátása során hasznosítsa e géptípusokat.

A teleszkópos homlokrakodók mezőgazdasági alkalmazási területe széleskörûnek mondható, ugyan az alapgépek kialakítása azonos elven történik, a különféle csatlakoztatható adapterek számában és sokrétû funkciójában térhet el egymástól. A teleszkópos homlokrakodók esetében egyik meghatározó szerkezeti egység a gépek gémszerkezete. A legtöbb, hagyományos értelemben teleszkópos gémszerkezettel szerelt gép merev kialakítású, erős vázszerkezetû, a vázhoz fix rögzítésû gémmel rendelkezik. Ezek kialakítása megfelelő szilárdsággal rendelkezik ahhoz, hogy a szükséges rakományok anyagmozgatási feladatait ellássa.

A korábbi években alkalmazott forgó és homlokrakodó gépek, melyeket a mezőgazdasági termelés során használtak, „csak” csökkentett funkciót képesek ellátni a teleszkópos gémszerkezettel rendelkező homlokrakodókkal szemben, melyeket ma a hazai gyakorlatban csaknem teljes mértékben magajáró kivitelben üzemeltetnek. Korábban ezek a gépek ipari alkalmazási területeken már jól beváltak, ott is elsősorban az építőiparban kaptak jelentős szerepet, hiszen nagy tömegû anyagokat képesek jelentős magasságokban mozgatni. A felgyorsult gazdasági viszonyok a gyártó cégeket is arra ösztönözte, hogy mezőgazdasági területeken történő alkalmazásukkal bővítsék e gépek alkalmazási körét, ezért speciális mezőgazdasági környezetben használható munkaeszközökkel látták el őket.

A mezőgazdasági üzemekben évről-évre növekszik a szállítási feladatok kiszolgálása, ami közvetetten befolyásolja a rakodási feladatok funkcióit is. A mezőgazdasági termelés sajátosságai megmutatkoznak a különféle anyagcsoportokban, amelyhez szükséges a megfelelő univerzális munkaszerszámmal való ellátottság. A rakodásra kerülő anyagok mennyiségi és minőségi megoszlásának figyelembevételével, illetve a megfelelő munkaszerszám alkalmazásával a gépek évi kihasználása kedvező irányba mozdítható. A korszerû teleszkópos homlokrakodók munkaeszköz gyorscsatlakozós kivitelû felfogó keretére könnyen és egyszerûen kapcsolhatók az adapterek.



A fenti jellemzők mind befolyást gyakorolnak a gazdálkodók számára, hiszen a sokféle paraméter közül azokat kell kiválasztani, melyek az adott termelési viszonyok és gépesítési technológiák közé a legjobban adaptálhatók. Melyek is a teleszkópos homlokrakodók azon jellemzői, melyek segítségünkre lehetnek a kiválasztás során:

  • motorteljesítmény (kW),
  • emelési magasság (m),
  • teherbírás (kg vagy t),
  • hidraulikus rendszer jellemzői,
  • haladási sebesség (km/h),
  • kormányzási módok,
  • fordulási sugár (m),
  • csatlakoztatható adapterek száma, kialakítása,
  • kezelő elemek és a vezérlés technikai megoldásai.

A klasszikus kivitelû homlokrakodókhoz hasonlóan három olyan független szerkezeti egység található a gépeken, melyek nélkül a gépek nem láthatnák el funkciójukat. Ezek a hidraulikus rendszer, az emelőgém-szerkezet, valamint a motor-járószerkezeti egység.

A munkaeszközök emelését, süllyesztését, billentését hidraulikus munkahengerek segítségével nagy szilárdságú, merev kialakítású emelőgém végzi, amely legtöbb esetben csak függőleges síkban mozgathatók. Az erősített kivitelû gémoszlop a vázszerkezethez rögzített, melyhez vízszintes csapokon keresztül csatlakoznak a hidraulikus munkahengerek. A munkaeszközök billentését a gém végpontján elhelyezkedő vízszintes csap-pár körül végezzük. A gémszerkezet kialakítása tervezési szempontból is meghatározó, mivel emeléskor a munkaeszköz párhuzam vezetése a gém mechanizmus révén pozícionálható.

A teleszkópos gémszerkezet előnye abban rejlik, hogy míg korábban a nagy magasságokba (~6,0–12,0 m) történő rakodást két vagy több lépcsőben lehetett megoldani, addig ezek a gépek a kitolható, teleszkópos kialakítású gémszerkezettel egy menetben végzik az anyagok rakodását. Ezen gépekkel a nagy magasságokba is egyszerûen, gyorsan elhelyezhetők a rakományok akár nagy tömegben is (~2,5–6,0 t).
Mezőgazdasági alkalmazhatóságukat növeli azon tény is, hogy a gépek három üzemmódú kormányzásban üzemeltethetők. Ezek közül az összkerék-kormányzást általános esetekben a kiváló manőverező képesség miatt, az oldalazó mozgást nehezen megközelíthető falakhoz, kazlakhoz történő odaállásnál, míg az első kerékkormányzást pótkocsik vontatásához és közúti közlekedéshez használhatjuk.

A teleszkópos rakodógépeknél fontos szerkezeti elem továbbá a szilárd kivitelû acél alváz, mely biztonsági védőkerettel ellátva, valamint a ráépített vezetőfülkének köszönhetően megfelelő biztonságot nyújt a kezelő számára. A vázszerkezet kialakítása megfelelő tengelytáv és nyomtáv alapján biztosítja a viszonylag alacsony súlypontot, ezzel a gép kompakt kivitele a nagyobb magasságokba történő emelés esetén is kedvező stabilitással rendelkezik. Az alacsony helyzetû súlypont és a kedvező hosszúság/szélesség arány a közúti haladás során segít – ~30-40 km/h esetén is – stabil úttartást a kezelő számára. Stabilitást növelő tényező a viszonylag alacsony szintre épített motor is, mely kedvező (50–80 kW) teljesítménye biztosítja hidrosztatikus hajtás és a hidraulikus emelőszerkezet számára a megfelelő energiaforrást. A nagy teljesítmény mellett számos előnyt rejt magában a motor:

  • kedvező forgatónyomaték nagyobb terhelések esetén is;
  • elektronikus szabályzás segít a motorteljesítmény hatékony kihasználásában;
  • a nagy nyomatékrugalmasság a viszonylag kisebb fordulatszám tartományokban (1200–1600 min-1);
  • a hidrosztatikus hajtáson keresztül érvényesülő motorfék folyamatosan rendelkezésre áll.

Az összes komforttal rendelkező vezetőfülke kiváló kilátást biztosít a teljes munkaterületre, ugyanakkor a vezető biztonságát a ROPS/FOPS előírások betartása és a maximális biztonsági követelményeket is kielégíti. Alapvetően elfogadott tendenciaként kezelendő, hogy a munkavégző szervek mûködtetését biztosító kezelő elemeket egy központi vezérlőkarra kötik. A klasszikus karos vezérlő elemeket napjainkra egyre nagyobb mértékben váltják fel a többfunkciós elektrohidraulikus botkormánnyal (joystick) ellátott gépek. Ezzel megkönnyítik a gépkezelő munkáját, mivel csak minimális kézmozdulat szükséges a gép mûködtetéséhez. A legtöbb korszerû konstrukciójú gép rendelkezik az egykaros vezérlőrendszerrel (joystick), s ez biztosítja az emelés-süllyesztés és billentés munkafunkcióinak egyszerû és gyors megoldását. A joystick rendszerû irányítás az előre-hátra történő irányváltást is egyszerûvé teszi, mind négykerék-, mind kétkerék-hajtás üzemmódban.

A munkaeszközök csatlakoztatását gyorskapcsoló keret segítségével lehet elvégezni. A modernebb kivitelû gépek nem igénylik a vezető kiszállását a fülkéből, hiszen minden mûveletet a kezelőelemek segítségével végre tud hajtani. A munkavégző elemek használatát túlterhelés elleni védelem is támogatja. Ezzel a rendszerrel felszerelt gépek a túlterhelés bekövetkezésekor letiltják a hidraulikarendszer kapcsolóit, így védik a gépet a felborulás és túlterhelés ellen. A hidraulikus munkahengerek minden esetben el kell legyenek látva zuhanásgátló szeleppel.

A teleszkópos gémszerkezettel rendelkező rakodógépeket a gyártók jelentős számú adapterrel látják el, így csaknem minden mezőgazdasági anyagmozgatás területén részt vehetnek. Természetesen minden gazdálkodó tud a saját igényeinek megfelelő munkaeszközt választani a gépéhez.

A cikk szerzője: Kassai Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!