A Vogel-Noot technológiai ajánlata a forgatásos és forgatás nélküli alapmûvelésben

Agro Napló
Az idén 135 éves VOGEL-NOOT a fennállása óta állandó fejlesztésekkel igyekszik a mezõgazdaságban dolgozók igényeinek minél nagyobb mértékben megfelelni.

Jelenleg már szinte minden munkamûveletre tudunk kedvező megoldást kínálni partnereink számára, legyen szó akár forgatásos, akár forgatás nélküli alapmûvelésről.



A forgatás nélküli technológiában a VOGEL-NOOT tárcsás boronái, rövidtárcsái és szántóföldi kultivátorai már hazánkban is jól ismertek.

A szántóföldi kultivátorok esetében a VOGEL-NOOT az egyik legnagyobb kínálattal rendelkezik az európai gépgyártók között. A legkisebb típus a TerraMix, amelyen a kapák 2 sorban vannak elhelyezve, 44 cm-es osztással. A gerendelyek egymástól lévő távolsága és a szabad vázmagasság 80 cm. A TerraMix kapái alapkivitelben nyírócsavaros biztosításúak, de az opciók között megtalálható a spirálrugós, illetve a dupla spirálrugós kivitel is. A TerraMix-en a kapaszekciót egyengető tárcsák követik, amelyek rugózott felfüggesztésûek és fokozatmentesen állíthatóak. A felszín lezárásához 3 különböző henger opcióból választhatnak az érdeklődők.

A VOGEL-NOOT a kisgazdaságoknak kínálja az EcoMix300-at, amely a TerraMix-nél némileg egyszerûbb kivitelben, 4.688 euro-s akciós áron kerül forgalomba.

A TerraMix nagyobb testvére a TerraFlex kultivátor, amelyen a kapák már 3 sorban, 30 cm-es osztással vannak elhelyezve.

A szántóföldi kultivátorok családjában a VOGEL-NOOT zászlóshajója a TerraCult exaktkultivátor. A nagygazdaságok számára is bátran ajánlható munkaeszközön a kapák már négy sorban, 22 cm-es osztással vannak elhelyezve. A gerendelyek osztása ennél a típusnál 65 cm, amely nagy szármaradvány esetében is megfelelő átömlési keresztmetszetet biztosít az eltömődésmentes munkához. A kapaszárak ezen típus esetében alaphelyzetben rugózottak, de elérhető a költségkímélőbb merev kapaszár is. A kapaszekciót itt is rugózott, 600 mm átmérőjû tárcsasor, illetve lezáró hengersor követi. A szántóföldi kultivátorok felszerelhetőek aprómag szóró egységgel. Az elektromos hajtású, vezérlő monitorral is felszerelt gép 100 literes tartályában megfelelő mennyiségû vetőmag fér el a tarlóhántással egy időben elvégezhető zöldtrágyázáshoz.

A forgatásos alapmûvelésre a VOGEL-NOOT a legkisebbtől a legnagyobb erőgépig tud ekét ajánlani. Mosonmagyaróvárról, Európa második legnagyobb ekegyárából Japántól Új-Zélandon át Írországig minden országba történik szállítás.

A függesztett váltvaforgató ekék hat csoportra vannak felosztva cégünknél a vonóerő kategóriáknak megfelelően. A legkisebb LM család a 80 LE-s traktorok munkagépe, míg a legnagyobb XS-Pro akár 260 LE-s erőgépek mögé is biztonsággal kapcsolható. Ennek a gépnek a gerendelye 200 × 150 × 10 mm, a kúpgörgős csapágyazású fordító tengelye 120 mm, míg az ekeszárak mérete 90 × 35 mm. A fogásszélesség alaphelyzetben 4 fokozatban mechanikusan állítható, de kívánság esetén elérhető a fokozatmentes állítási lehetőség is.

Az eke közúti szállításához elengedhetetlen a szállító/átbillenő kerék alkalmazása, amelyhez ebben a kategóriában a gyár a legerősebb, dupla szárú, Ø680 × 250mm-es támkereket ajánlja. A késő őszi, nedvesebb talajokon történő problémamentes munkavégzéshez ez a támkerék felszerelhető dupla sárkaparóval is, amelyre a tavalyi idény folyamán bizony fontos szerep hárult.

A félig függesztett váltvaforgató ekék piacán a VOGEL-NOOT az 5–8 vasú Hektor-ral egy igen kedvező ár-érték arányú munkagéppel képviselteti magát. A rendkívül robosztus Hektor eke megbízhatósága és kitûnő aláforgatási képessége nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a legfelsőbb kategóriában is elismerté váljanak ekéink.

A VOGEL-NOOT a szántás utáni magágykészítésre a Säpak Profi kompaktort ajánlja. Ezen a munkagépen az eszközök nyolc sorban vannak elhelyezve, tökéletes magágyat hozva ezzel létre. Az első sorban rugózott simítólap található lazító tüskékkel szerelve, amely a megtömődött talajfelszín áttörésére szolgál. A simítót 500 mm átmérőjû hengersor követi, majd pedig három sorban, 105 mm-es osztással rugós kapák gondoskodnak a felszín átdolgozásáról. A tökéletes magágy érdekében a lezárásról nagy átmérőjû hengerek gondoskodnak, amelyek a kompaktor nagy súlya ellenére még nedves körülmények között sem tömődnek el.

A vetéstechnikában a VOGEL-NOOT a hagyományos gabonavetőgépek mellett már a mulcsvetőgépek piacán is kipróbálta magát. A 3–4 méteres munkaszélességû, TerraDrill elnevezésû, függesztett magágykészítő vetőgép kialakításánál fogva alkalmas a szármaradvánnyal borított táblákon is a jó minőségû vetésre. A TerraDrill-en két sorban, 460 mm átmérőjû, gumibakolású, csipkézett tárcsák vannak egyedileg rögzítve a szármaradvány elmunkálásához. A tárcsákat 600 mm átmérőjû, TerraPak hengersor követi, amely a lezárásról és ezáltal az egyenletes tömörségû magágyról gondoskodik. A dupla tárcsás csoroszlyák utáni lezárásról és a megfelelő talaj-vetőmag kapcsolatról lezáró hengergörgők, illetve egyengető pálcasor gondoskodik.

A munkagépek folyamatos fejlesztése cégünk számára legalább olyan fontos, mint a meglévő vevőink maximális kiszolgálása. Lépjen be Ön is a VOGEL-NOOT munkagép tulajdonosok körébe és győződjön meg személyesen is erről!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!