Bayer Légyott

Agro Napló
Szántóföldi növényvédelmi bemutatók a Bayer CropScience szervezésében

A Bayer Légyott-ra a rendezvénysorozat negyedik évében június 13-án a Tolna megyei Dombóvár mellett, az Agrár-Béta Kft. területén, június 20-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkeresztesen, az Aranykalász 1955 Mg. Kft. területén került sor. A regionális növényvédelmi találkozón az érdeklődő gazdák öt szántóföldi növénykultúra növényvédelmi technológiáit láthatták a Bayer szakembergárdájának bemutatásában.



A megnyitót a Bayer CropScience magyarországi igazgatója, Michael Muncey tartotta, aki a bemutató vendégeit üdvözölve méltatta a szakmai gárda tevékenységét. Mint hangsúlyozta, a termelőkkel való napi élő kapcsolat az alapja az eredményességnek. Ennek ékes példája a Légyottoknak helyszínt adó gazdaságokkal való jó együttmûködés is, ami alkalmat teremt mind a bevált és ismert technológiák, mind az új eljárások tesztelésére.

Az idei Légyottok aktuális témája a felelős gazdálkodás – felelős növényvédelem volt. A Bayer CropScience nem csak növényvédő szereket értékesít, hanem a hatékony növényvédelem egyéb területein is megoldásokat szeretne nyújtani. Ezt bizonyították a meghívott előadók: hallhattuk Mátrai Zoltánt, az Agrárin Kft. képviseletében, aki a meteorológiai mérőállomásokról tartott tájékoztatót; Dr. Benedek Pál a növényvédelmi előrejelzés fontosságát emelte ki; Lantos Péter a Cseber Kht. csomagolóanyag visszagyûjtési rendszeréről tájékoztatott; Gárdián Tibor, az Aqua 2001 Kft. képviselője a mikroszórófejes öntözés lehetőségeit ismertette. A mezőkeresztesi rendezvényen a debreceni Farmgép Kft. mutatta be kiváló gépeit, Gyökös Zsolt vezetésével. Dombóváron a kalászos bemutatóhoz kapcsolódva Pájtli József és munkatársai mutatták be speciálisan felszerelt Dammann permetezőgépüket és ismertették az új kalászkezelési technológiákkal kapcsolatos tapasztalataikat.

Az Environmental Science, a Bayer másik üzletága is képviseltette magát. Ők terménykezelés témakörben preventív gabonavédő szerükről, a K-Obiol-ról tartottak rövid ismertetőt.

A jól szervezett, forgószínpadszerû bemutatókon a Bayer CropScience szakemberei ismertették az egyes kultúrák technológiai kísérleteinek eredményeit.

Az őszi káposztarepcében a Chinook (inszekticides csávázás) a Folicur Solo, Biscaya és Zopp (gombaölő, rovarölő, deszikkáló szeres) kezelés mellett egy gombavédelmet nélkülöző és egy osztott – őszi-tavaszi fungicides kezelésû – technológiát is bemutattak.

A kukoricakísérletben (inszekticides csávázás: Poncho Pro) hatféle gyomirtási variációra láthattak példát a vendégek, a vetés előtti és vetés utáni kezelések kombinációit bemutatva. Két esetben a Merlin (fél dózis acetoklór termékkel kiegészítve, illetve anélkül) PRE és Mester Pack POST, valamint a Monsoon, Mester Pack, Laudis POST és LATE POST kezelés különböző hatásait demonstrálták a Bayer szakemberei.

Napraforgó esetében (inszekticides csávázás: Gaucho) a herbicid kezelést Héliosz Duó alkalmazásával végezték preemergensen, míg fungicidként a Sfera 535 szerepelt.

A cukorrépa (inszekticides csávázás: Imprimo) kísérletben a szakemberek láthatták a Betanal expert-re és Betanal Eco-ra alapozott gyomirtási technológiák eredményeit. Gombaölő szeres védekezésre a bemutatók idejéig nem volt szükség.

Őszi búzában Áron fajtán alkalmazták a különböző gyomirtó- és gombaölő szer technológiákat. A vetőmag csávázása Raxil Vital-lal történt. A parcellák gyomirtását a Sekator hagyományos WG formulációjával és az új, folyékony változattal, a Sekator OD-vel oldották meg. A gombaölő szeres kezelések a Bayer vezértermékére, a Falcon-ra alapozva kerültek beállításra. A bemutató résztvevői megtekinthették a 2006. évben bevezetett gombaölő szer, a Prosaro és az ez évben sikerrel bevezetett strobilurin kombináció, a Nativo eredményességét is a két kezeléses parcellákon. Elhangzott, hogy a növényvédő mérnökök kérése alapján 2008-ban is a jól bevált WG formájú Sekator lesz a piacon, a nagy sikerre való tekintettel korlátozott mennyiségben Jubileum csomag formájában Falcon-nal. A kalászos bemutatón ismertetésre kerültek az új kalászpermetezési megoldások is.

 









Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?