Integrált növénytermesztés a turai Galgamenti Szövetkezetben

Agro Napló
A szövetkezet alapvetõen két fõ ágazatra osztható.

Az állattenyésztési ágazat tejhasznú szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozik, melynek létszáma 550 fejőstehén és a szaporulat.

A gazdaság meghatározó ágazata a növénytermesztés, melyet 2850 ha-on folytat. Mutatja be a szövetkezet mûködését és felépítését Lukács József (képünkön) növénytermelési igazgató.

 


 A 2850 ha-ból 2235 ha szántó területtel részt veszünk az Agrár Környezet Gazdálkodási (AKG) program alap és integrált célprogramjaiban. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk arra, hogy integrált növényvédelmi technológiákat használjunk, illetve minden területünkön teljes körû talajvizsgálatot végeztessünk, és ez alapján történjen a növények igénye szerinti tápanyag-kijuttatás. Kilenc féle alapmûtrágyát és kilenc féle fej- és lombtrágyát használunk fel.

Évente 12 000–14 000 tonna istállótrágyát, 350 hektáron zöldtrágyát és jelentős mennyiségû baktériumtrágyát is bedolgozunk. Ezáltal lehetőség van a mûtrágyamennyiség csökkentésére, ami a kisebb környezetterhelés mellett komoly anyagi megtakarítást is eredményez, miközben folyamatosan javul a talaj szerves anyag ellátottsága és fokozódik a talajélet.

A termesztett növénykultúrák legfontosabbja az őszi búza mintegy 860 ha, kukorica 490 ha, repce 430 ha, napraforgó 380 ha, továbbá őszi árpa 108 ha, tritikálé 52 ha.

Néhány évvel ezelőtt a gazdaság vezetői felismerték, hogy a jövőben a legnagyobb kihívás az éghajlat változásának ellensúlyozása lesz, illetve prognosztizálható az energia árának jövőbeni emelkedése is. E gondolatok összegzésének eredményeképpen kezdtük el az erő- és munkagéppark fejlesztését. Ennek keretében vásároltuk az első Väderstad gépeket, melyek mára kiteszik a teljes Väderstad portfóliót. A Väderstad márka választásánál nagy jelentőséggel bírt a mögötte álló szerviz- és alkatrészháttér is.

A talajlezárási gondok megoldására elsőként 2004-ben Rollex hengerek és a Crossboard símítóval ellátott Rexius 820 henger érkezett. Rollex hengereinket elsősorban talajlezárásra, tavaszi felfagyott állomány hengerezésére használjuk, illetve amennyiben a még meglévő IH tárcsáink használatára kényszerülünk kötelezően Rollex-ekkel kapcsoltan üzemeltetjük. A simítóval ellátott 820-as Rexius-t egy 230 LE-s traktor üzemelteti. Legkiválóbban a tavaszi és az őszi szántáselmunkálásokban használható. Ilyenkor a legtöbb esetben egy menetben magágy minőségû talajt tudunk készíteni. Szintén abban az évben érkezett egy 6 méter munkaszélességû NZ-Aggressive kombinátor. A speciális eszközkialakításnak köszönhetően – miszerint a gépen nem található forgóelem – a tavaszi munkák korábban megkezdhetők, mint a hagyományos eszközökkel. Az Agrilla Cobra névre hallgató kombinátorkapa kiképzésének érdekessége, hogy nem a hagyományos S alakú kapakialakítást követi, ezáltal szármaradványos területeken nehezebben dugul be, illetve a kapák törése nagyon ritka. Az állattenyésztés vonzataként minden évben visszatérő probléma volt a kukorica utáni búzavetés időben való elvégzése, melynek megoldását a TopDown 400 kultivátorban láttuk. Szervestrágya bedolgozásban is próbáljuk használni a TopDown-t, de nagy mennyiségû trágya esetén fontos a jó minőségû, érett szerves trágya használata. Nos ebben még van egy kis lemaradásunk a szûkös trágyatároló kapacitás miatt. Bízunk benne, hogy az idei évben elkezdett bővítésre és minőségi szerves trágya előállításra irányuló fejlesztéseink megvalósulnak, és így nem kell ilyen problémával szembesülnünk a jövőben.

Miközben folyamatosan keressük a technológiánkba illeszthető gépeket, és próbálunk a fenntartható talajmûvelés elemei szerint gazdálkodni, kétségtelenül akadnak kisebb-nagyobb buktatók is.

Elképzeléseink szerint a kukoricaaratást követi egy menetben a Väderstad kultivátor, szükség szerint a Carrier, majd a Rapid vetőgép. Jelen esetben a kukorica betakarításnál rendkívül nagy figyelmet kell fordítani a hátramaradt tarló minőségére. Tapasztalataink szerint sok esetben nem a szármaradvány mennyisége, hanem annak minősége a legfontosabb kritérium. Legmegfelelőbb a kb. 10 cm körüli szármaradvány hosszúság. Sajnos nem áll rendelkezésünkre megfelelő darabszámban olyan újfejlesztésû kukoricabetakarító adapter, amellyel kifogástalan minőségû tarlót tudnánk készíteni, így egyes területeken plusz menetszámban szárzúzásra van szükség. Amennyiben rendelkezésre áll a megfelelő tarló, 18–22 cm mélységben üzemeltetjük a TopDown-t, majd a vetés következik. Amennyiben a területre baktériumtrágyát szeretnénk kijuttatni, azt a TopDown után tesszük ki és előírásszerûen rögtön bedolgozzuk.

A 820-as Carrier nagyon jó eszköze ezen mûveletnek is, túlmenően a tarlóhántó és tarlóápoló feladatán. A baktériumbedolgozás után kb. 2 héttel kezdjük a vetést. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a baktérium kellő mértékben fel tudjon szaporodni, és ne idézzünk elő pentozán hatást. Ez a technológia feltételezi természetesen a rövidebb FAO számú kukorica fajták használatát. A vetést a Rapid 600 S-sel végezzük, melynek csoroszlyakialakítása tökéletesen megfelel azon elvárásoknak miszerint a magot ne az útjába kerülő szármaradványra helyezze, hanem alakítson ki kifogástalan magárkot, tegye bele a vetőmagot és zárja le a talajt. A vetőgép önsúlyának köszönhetően tökéletes minőségû tömörítés érhető el, és nem szükséges a vetés utáni hengerezés.

Nagyon fontos szerepet kap a TopDown a repce technológiánkban is. A gabona aratása után természetszerûen tarlóhántás, majd ápolás következik a Carrier 820-szal, amit egy 300 LE-s erőgép vontat, majd vetés előtt 1-2 héttel megkezdjük a repce talajelőkészítését 22–25 cm mélységben. A gép nagy súlyának köszönhetően rendkívül jól tömörített területet kapunk, ahol így megtudjuk őrizni a nedvességet miközben ez a talajréteg hiánytalanul át van mûvelve. Ezt követően jön a Rapid, illetve a baktériumtrágya adagolásától függően alkalmazzuk a Carrier-t.

Azokon a területeken, ahol felvetődhet a különböző talpbetegségek lehetősége talajlazítót használunk, amit rögtön követ egy menet Carrier a lezárás eszközeként, majd vetés előtt következett még egy sor Carrier vetésirányban üzemeltetve. Ez nagyon szép vetésképet produkál, így kíváncsian várjuk a 2008-as eredményeket ezen technológiától.

Ma már az első mûvelettől Väderstad eszközöket tudunk alkalmazni. Persze ekkora terület mûveléséhez elkelne még néhány gép, de mivel az anyagi lehetőségek korlátozottak, így további svéd munkagépek beszerzése még várat magára. A tudatos kísérletező- és fejlesztőmunka eredményeképpen – ami magában foglalja az állattenyesztésből adódó lehetőségeket és problémákat is – szeretnénk egy olyan gazdasággá válni Pest megye észak-keleti részén, akire figyelnek a gazdatársak és a szakma.

 


 




Kovács Gábor

Vaderstad Kft.

 

VADERSTAD Kft.

2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.

Tel.: 22/709-000

Fax.: 22/709-023

www.vaderstad.com



infohu@vaderstad.com

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!