Hígtrágya tározók szigetelése

Agro Napló
a FIRESTON Building Products USA által gyárott (ÉME: A-847/1/2001/2007 alkalmazási engedéllyel rendelkezõ) EPDM mederszigetelõ gumilemezzelÉS A TRÁGYAKEZELÉS GÉPÉSZETEa német RECK AGRARTECHNIK GmbH., ill. az F. EISELE GmbH cégek által gyártottés az FVM agráreszköz-katalógusban is regisztrált termékeivel.

 

Cégünk a „SUNI” SERVICE UNIVERSAL KFT. 2003 óta – számos hazai referenciával rendelkező – komplex kivitelezője új földmedrû vagy rekonstrukcióra szoruló föld- és/vagy betonmedrû hígtrágya, csurgalékvíz, tüzivíz és folyékony mûtrágya tározók mederszigetelésének, beleértve ezek tervezésének és engedélyeztetésének lebonyolítását, ill. a trágyakezelés gépészeti eszközeit is.

 

Hazánk EU-csatlakozásával – azonosulva a Ny-Európában már évek óta egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokkal – a magyar hatóságok is úgy rendelkeztek, hogy a talajszennyeződés jövőbeni kiküszöbölése érdekében az agrogazdasági (és egyéb célú) tározókat szivárgásmentesen szigetelni kell. Előírás az, hogy a tározók szivárgásmentes szigetelése olyan anyaggal készüljön, amely biztosítja a különböző rendeletek, ill. irányelvek által támasztott igények – mint pld. a NITRÁT-RENDELET-nek (27/2006 (II.7.), ill. ennek módosításának 81/2007. (IV:25.), a FELSZÍN ALATTI VIZEK VÉDELMÉRŐL szóló kormányrendeletnek (219/2004. (VII. 21.), továbbá az Európai Tanács integrált szennyezés-megelőzésről és csökkentésről (IPPC) szóló 96/61/EK Irányelvnek – való megfelelést.

Ezeknek a jogszabályoknak a betartása komoly improduktív beruházások megvalósítását követeli meg az agrogazdasági vállalkozásoktól. A környezetvédelmi hatóságok minden állattartó telep számára határidőt is megszabtak a hígtrágya- és az esetleg talajszennyezést okozó egyéb anyagok kezelésére szolgáló tározók előírásszerû szigetelésére.

Az elmúlt év óta „Pályázati rendszerben“ az EU is támogatja a különböző mederszigetelési munkákat. A pályázati feltételeket a magyar hatóságok az elmúlt évben rendeletileg is szabályozták. Egyéb előírások mellett a 27/2007 (IV.23) rendelet 1.2.2.2.7 kódszámában az újépítésû, vagy meglévő és felújításra szoruló föld- vagy betonmedrû hígtrágya tározók szigetelésnek minőségére a rendelet (többek között) előírja, hogy:

• mederszigetelésre ÉME engedéllyel és gyártómûvi minőség tanúsítással rendelkező olyan anyagok használhatók fel, amelyekre a gyártó a hígtrágyával való vegyi ellenállóságot és elvárható élettartamot, UV-állóságot, illetően 20 évet meghaladó garanciát ad, továbbá

• a szigetelő bevonat szivárgásmentes kivitelezését, beleértve a szigetelőanyag leplesítő egyesítését, ill. a mûtárgyakhoz, és egyéb csatlakozó elemekhez való szivárgásmentes illesztését minőségtanúsítással igazolni kell;

• a hivatkozott rendelet egyértelmûsíti, hogy a földmedrû hígtrágya tározók medrét elegendő egyrétegû szigetelőanyaggal bevonni, azonban be kell építeni a trágyalével érintkező szigetelőanyag esetleges szivárgását ellenőrző rendszert.



A hígtrágya tárolása legolcsóbban földmedrû tározók kialakításával és megfelelő szigetelésével oldható meg. Az egyik legmegfelelőbb mederszigetelő anyag a FIRESTON Building Products USA által 9,25–12,20 és 15,25 méter széles és 30,5 méter hosszú tekercsekben gyárott (ÉME: A-847/1/2001/2007 alkalmazási engedéllyel, a FIRESTONE gyár 21 évet meghaladó anyagszavatossági tanúsítványával rendelkező) 1,14 mm vastag EPDM – GEOMEMBRAN mederszigetelő gumilemez.

A FIRESTONE gyártmányú EPDM gumilemez a piacon egyedülálló minőséget, és technológiát képvisel (lásd részletesen:

www.suni-kft.hu honlapunkon), egyrészt kiváló fizikai, és kémiai tulajdonságainak köszönhetően, másrészt azért mert az egyetlen EPDM anyag, melyre vonatkozóan 2006 év tavaszán a FIRESTONE levédette – a hígtrágyát és egyéb agresszív adalékokat tartalmazó elegyek tározására szolgáló medrek EPDM szigetelésének szivárgásmentességét garantáló – továbbfejlesztett szabadalmát.

Ez a szabadalom első sorban azzal mutat túl technikailag minden más EPDM gyártó szigetelési metódusán és a HDPE kettős varratos hegesztésen, hogy a minden anyagillesztésnél (tehát a szivárgás szempontjából leginkább veszélyeztetett felületeken) az átlapolást lefedő 15 cm széles „hidegen vulkanizálandó gumilemezzel“ dupla réteges szigetelést alkalmaz, mely a kivitelezést követően rövid időn belül egységes „gumitömbbé” válik.

A földmedrû tározók FIRESTONE technológia által előírt mederszigetelési rétegrendjének része az esetleges talajvíznek, és gázoknak elvezetésére, ill. a mechanikai behatásra esetleg előforduló mederszivárgás érzékelésére szolgáló „dréncsöves érzékelő – monitoring” rendszer (1.ábra), mely a mederágyat fedő kavicsrétegben kerül elhelyezésre az EPDM anyagot védő 300 gr/m2 minőségû geotextil védőréteg alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A FIRESTONE EPDM gumilemezes technológia azzal is egyedülálló a világon, hogy ún. „hidegen vulkanizálható, formázható gumilemezes” megoldást biztosít a tározóba építendő mûtárgyak, csőáttörések, szivattyúházak, stégek stb. szigetelésére. Mely részletfeladatok a szivárgásmentes szigetelés sarkalatos pontjai!

A FIRESTONE által gyártott EPDM gumilemez minősége és a világszabadalmát képező technológia lehetővé teszi azt is, hogy a FIRESTONE EPDM gumilemezzel szigetelt tározók a kivitelezést követően akár 10–12 év múlva is „átszabhatók-bővíthetők” legyenek. Ennek a specifikumnak a jövőben akkor van/lehet nagy jelentősége ha – az állatlétszám fejlesztés miatt – egy állattartó telepnek a keletkező többlet trágya elhelyezésről a tározókapacitás növelésével gondoskodnia kell!

Bár Magyarországon nem hatósági előírás a trágyatározók bûzelzáró lefedése, de ilyen igény esetén cégünk, a holland STEENBERGEN BV által szabadalmaztatott „flexibilis úszó zárófóliával” bármely méretû tározót megfelelő élettartam- garanciával le tud fedni.

Az előgyûjtőkben lévő hígtrágyának a főtározóba, vagy távolabbi gyûjtő/kijuttató állomásokra történő átpumpálására a német

F. EISELE GmbH által gyártott és az FVM agráreszköz-katalógusban is regisztrált nagy teljesítményû készülékeket forgalmazzuk. E sokféle és korszerû, több típusnál „multifunkciós” készülékek kaphatók aprítókéssel szerelt kivitelben is, mely igen üzembiztos és hosszú élettartamú mûködést garantál.

Hígtrágya homogenizálására, a hígtrágyában lévő szilárd fázis leülepedésének megakadályozására célszerû keverő berendezéseket alkalmazni.

Cégünk az egyik legismertebb ny-europai gyártó, a RECK AGRÁRTECHNIK GmbH által gyártott hígtrágya keverő gépeket forgalmazza. A RECK cég az EPDM szigetelésû, nyitott földmedrû hígtrágyalé tározókhoz fejlesztette ki a TAIFUN, JUMBO típusnevû, traktormeghajtású így akár több medernél is alkalmazható, ill. BLIZZARD típusnevû fix betonalapra szerelt elektromos keverőit.

A RECK cég által gyártott keverő berendezések, nagy teljesítményû szívó / nyomó üzemmódban mûködő, robosztus kialakítású, 3 lapátos „TURBO” propellerrel szerelten kerülnek forgalomba. Különböző típusú berendezések nagy választékban kaphatók. Az igen tartós homogenizáló berendezések – a készülékek szerkezetéből adódóan – csak minimális karbantartást igényelnek. Gondos kezeléssel a készülékek hosszú évekig szervizmentesek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További információk:

„SUNI” SERVICE UNIVERAL KFT.

Budapest 1103, Noszlopy u. 2.

Tel/Fax.: 06-1/262-6446 • hencsi@mail.datanet.hu 

www.suni-kft.hu • www.suni.addel.hu

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BKT takes sport to BAUMA

BKT takes sport to BAUMA

In the outdoor area Atrium (Eingang Ost), BKT has set up BKT HOOPS, a game area dedicated to visitors and sport enthusiasts. Just by playing basketbal...

BKT giants at BAUMA

BKT giants at BAUMA

You cannot overlook the BKT tires at the upcoming Bauma. On display are EARTHMAX SR 468 in size 40.00 R 57 - by far the largest tire ever made by BKT...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!