Akinek egyszer volt KRONE bálázója, annak más már nem kell. - avagy...

Agro Napló
Egy KRONE-tulajdonos véleménye a tíz szezont kiszolgáló gépérõl  

Vendéglátónk Csőke Antal az első KRONE-vásárlók közé tartozik. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen tapasztalatokat gyûjtött a tíz szezont kiszolgált körbálázójáról.

 

– Mikor és hogyan jött létre a vállalkozás? – kérdeztük, miközben bemegyünk az irodába.

– Annak idején, 1994-ben a vállalkozás megindulásában kicsit a kényszer is szerepet játszott, de sikerült szépen fejlődnünk, s ma már örülünk az akkori döntésnek. Jelenleg 400 ha szántót, 250 ha lucernát mûvelünk, s emellett igen jelentős és fontos a juhállomány is. A hagyományos növények mellett mindig próbálkozunk valami mással is, mint pl. olajretek, mustár vagy éppen facélia. Sajnos a terület nagy része homokos, a többi pedig igen változatos minőségû.



– Milyen géppark áll rendelkezésre a terület megmûveléséhez?

– A gépállományunk meglehetősen változatos, és fellelhetők benne a régebbi gépek, mint pl. az MTZ-k, a RÁBA traktor vagy SPC vetőgép, de itt sorakoznak már az udvarban a legkorszerûbb és legújabb erő- és munkagépek is. Lehetőségeinkhez mérten természetesen igyekszünk fejleszteni. Volt kombájnunk is, de nem érte meg fenntartani, ezért eladtuk. Most itt áll még az udvarban egy régi DEUTZ, lehet, hogy azt felélesztjük.



– Hogyan sikerült gazdaságilag a 2007-es esztendő?

– Sajnos messze nem tartozik a legeredményesebb éveink közé. Elég gyenge volt a termés, és a juhok üzekedése is megállt július 10-én. A szokásosnál sokkal kevesebb bárány született, s ez a téli bevételből most nagyon hiányzik.

Rátérve jövetelünk igazi céljára, megkérdezzük, hogy Csőke Antal miért éppen a KRONE körbálázó mellett döntött a beszerzéskor.

– 1998-ban egy nagyobb csomagot vettünk, amibe ez a körbálázó is beletartozott. Természetesen körülnéztünk a piacon, és megvizsgáltuk a lehetőségeket. Azt tudtuk, hogy hevederes bálázót nem szeretnénk. A jánoshalmi kiállításon megláttuk ezt a KRONE KR125-öst. Egyből megtetszett, s döntöttem. Nem is bántam meg: az egész csomagból ez volt a legjobb választás.



– Mi ragadta meg ennyire a gépben?

– Elsősorban az egyszerû felépítése, a könnyû kezelhetősége, az, hogy egyáltalán nincs túlbonyolítva. Az is tetszett, hogy teljesen zárt a bálakamra, továbbá a rúdláncos megoldásról is jókat hallottunk. De természetesen az ár is igen fontos szempont volt.



– Ezek szerint be is váltotta a hozzá fûzött reményeket?

– Igen, egyértelmûen. Maximálisan meg vagyok vele elégedve. Akinek egyszer volt KRONE bálázója, annak szerintem másmilyen már nem is kell. Másnak is csak ajánlani tudom. Most, nemrég beszéltem egy gazdával, akinek 4-5 évvel ezelőtt báláztam, s még mindig van ezekből a bálákból. Azt mondta, hogy még most is olyan kemény a bála, hogy nem tudja belenyomni az öklét. Bálázunk vele mindent. Most is kukoricában volt, azért szedtük le a hátulját, így még esélye sincs eltömődni.



– A gép tehát jól dolgozik, de mennyire megbízható, milyen a szervizigénye?

– Nincs vele gond. Szezon előtt körbenézzük, és kijavítjuk, ami adódik, de ezek is csak apróbb dolgokat jelentenek. Alkatrész nem sok kell hozzá, a javításokat pedig mi magunk el tudjuk végezni. Komolyabb tételt talán a rúdlánc jelent, amit mi kb. 30 000 bálánként ki szoktunk cserélni. Ezen kívül van néhány alkatrész, mint pl. a zsinegvezető, amikről már tudjuk, hogy milyen időközönként kell cserélni.



– Van valami, amin esetleg mégis javítana, változtatna?

– Nem vagyok gépész, de mint tulajdonos és üzemeltető tudom, hogy nem drága az üzemeltetése és fenntartása. Kisgazdálkodó szemmel nézve az is fontos, hogy mi magunk meg tudjuk javítani. Talán mégis egy apróságot; mi a vonórészre felakasztottunk egy gumilapot, ami segít a rend egyengetésében.



– Ez a gép már kidolgozta az árát? Gondolkozik cserében?

– Eredetileg nem volt tervben a cseréje, de most a KR130 megjelenése felkeltette az érdeklődésemet. De ha veszek is újat, valószínûleg a régit is megtartom.

A vendéglátó gazdának ezzel lassan megköszönjük a ránk szánt időt, s további sikeres gazdálkodást kívánunk.



A KR125-ös mûszaki alapjaira épülő, azt felváltó KR130-as körbálázó jelenleg is kapható. A világszerte rendkívül népszerû és sok ezres darabszámban értékesített állandó présterû, igen kis teljesítményigényû gép 1,20-as átmérőjû bálákat készít. A rendfelszedő szélessége 1,80 m. A bálázó alapfelszereltségének részét képezi a dupla zsineges, necces kötözés és természetesen a MINI-STOP bálakilökő rendszer is. Ennek segítségével a bálázó már a hátfal csukódásakor elindulhat és dolgozhat, s így jelentős időmegtakarítás érhető el.



Keresse kollégáinkat:

Dobos Péter munkagép-kereskedelmi vezető • 30/6974-224

Jónás Zsolt területi képviselő • 30/6974-231

Juhász Tamás területi képviselő • 30/6974-235

Molnár Róbert területi képviselő • 30/6974-232



Valkon

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!