2024. április 28. vasárnap Valéria

A régi B1-15 szárítók korszerûsítése

Agro Napló
A B1-15 típusú bábolnai szárítók korszerûsítése céljából az IKR-nél kifejlesztésre került az F3 jelû új, energiatakarékos és környezetbarát adapter.

Ez alapján olyan hazai megoldás áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, amely felhasználásával a B1-15 szárítók tovább üzemelhetnek.



A hazai mezőgazdasági üzemek a kukoricatermelési rendszerek létrejöttével az 1970-es évek elejétől nagy számban igényeltek nagy teljesítményû terményszárító berendezéseket. Az akkori Bábolnai Állami Gazdaság Ipari Üzemében kezdték meg az amerikai Cambell szárítók mintájára a Bábolna B1-15 típusú toronyszárítók gyártását. 2003-ig közel 1200 ilyen első generációs szárító került felépítésre Magyarországon, jelenleg mintegy 600–700 mûködik még, főleg kukoricaszárításban.

A mûszakilag elavult B1-15 szárítók azonban már nem felelnek meg a korszerû követelményeknek, főleg energiahatékonyság és porterhelés miatt, ezért az IKR Zrt. az alapkonstrukció továbbfejlesztésével, saját tapasztalatainak felhasználásával kifejlesztette azt a módszert, amivel korszerû, energiatakarékos és környezetbarát szárítót hozott létre.

Az eredeti B1-15 szárító korszerûsítésére, illetve az új típus kialakítására több tervváltozat készült, amelyek közül a hő- és légtechnikai elemzések eredményeinek felhasználásával került sor az F3-as adapter elkészítésére.

A szárítótorony homlok (libegő ajtós) oldalára az adagolótól fölfelé a torony szélességben 800 mm mélységû légcsatornát szerelünk fel. A levegő áramlásának irányításával különböző üzemelési módokat (olajos magvak szárítási üzemmód, normál szárítási üzemmód) állíthatunk be. A légcsatorna megszívását és egyben a léha és por leválasztását felül a torony két oldalán zárt kamrában elhelyezett 2 db TC 30 típusú Turboclean elszívó ventilátor végzi (kép).

A leválasztott por és léha a szárítótorony mellett hőszigetelt surrantócsövön keresztül kerül levezetésre. A porcső cellás adagolón keresztül két zsákcsattal ellátott lezsákoló fejjel végződik.

 


 

 



A meleg- és a hidegcsatornát elválasztó lemezfal felső részébe szabályozó zsalut építünk be. A melegventilátor forgórészét kiszereljük, de a szabályozó zsaluzat funkciója megmarad. A hidegventilátorok szabályozó zsaluzatát normál szárítási üzemmódban zárva tartjuk, míg olajos magvak szárítási üzemmódban kinyitjuk és a két hidegventilátor közötti bebúvó ajtót is leszereljük. A meleg levegőt továbbra is a meglévő égők biztosítják. A nyomott rendszerről szívott rendszerûvé átalakított szárítóberendezés kétféle üzemmódban mûködhet: normál szárítási üzemmódban a felmelegedett hûtőlevegőt továbbhasznosítás céljából a meleglevegő hátcsatornába vezetjük és hozzákeverjük a meleglevegőhöz. Olajos magvak szárítása esetén a tûzveszély csökkentése céljából a hûtőlevegőt nem vezetjük vissza, áramlását az eredeti B1-15 típusú üzemmódnak megfelelően állítjuk be. A szárítási egyenletesség érdekében a szárító oldalfelületei is hőszigetelésre kerülnek. Az átalakított szárítóberendezés átlagos üzemelési körülmények mellett óránként 18–20 tonna szárítási teljesítményt ér el nedves kukoricára vetítve.

A szárító porkibocsátása 50 mg/m3 alatt marad. A szabadon beépített, függőleges elrendezésû Turboclean zajszintje a felső színt alatt 7 m-re, a függőleges tengelytől 150°-ra átlagosan 73 dB, mely a távolság függvényében csökken. A zajszint további csökkenését eredményezi, hogy a ventilátorok zárt kamrában nyernek elhelyezést. Az átalakított szárítóberendezés az EU normatíváknak és az FVM előírásainak megfelel, a támogatott gépek 2-es korszerûségi kategóriájába tartozik.

Az IKR Zrt. vállalja a B1-15 szárítók F3 adapterrel történő korszerûsítését: a felméréstől az engedélyezési eljáráson keresztül a kivitelezéssel bezárólag teljes szolgáltatást nyújt.

 




Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!