2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sikeres volt az Axiál-show Lajosmizsén

Agro Napló
Mind a szakmai közönség, mind pedig a szervezõk sikeresnek ítélték az április elején – április 3-5. között – a Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén immár hetedik alkalommal megtartott Axiál Szakmai Napok rendezvényeit.

A sikert mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy három nap alatt mintegy 20 ezren vettek részt a különböző szakmai programokon, nézték meg az alkatrész- valamint az úgynevezett állógép-kiállítást, de a szántóföldi gépbemutatókat és a gépshow-t is.

A rendezvény annak is ékes bizonyítékát adta, hogy a magyar mezőgazdaság – a tények legalábbis ezt látszanak alátámasztani – növekedési pályára került. A különböző gépek és berendezések iránti kereslet oly mértékû, hogy Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője a cég lajosmizsei rendezvényén tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: mindazok, akik új géppel szeretnének dolgozni a jövő évben, már most meg kell rendelniük azokat, ha biztosak akarnak lenni a dolgukban. A tulajdonos-ügyvezető arról is beszélt, hogy a gépvásárlások egyértelmû növekedése is azt mutatja: emelkedett a magyar mezőgazdaság jövedelemtermelő képessége. Magyarországon ugyanis a gépértékesítés volumene 8 százalékkal lett nagyobb 2006-ról 2007-re.

Mindehhez hozzátette, hogy a cégcsoport külföldi érdekeltségeinek forgalma még a magyarországinál is jelentősebb mértékben növekedett. Szlovákiában 43 százalékkal adtak el több gépet tavaly, mint az előző évben. Romániában megduplázódott a forgalom, és Ukrajnában is jelentős volt a forgalomemelkedés 2007-ben.

Harsányi Zsolt az idei esélyeket latolgatva az elmúlt év pozitív tendenciáinak folytatásáról beszélt, jelezve, hogy az Axiál Kft. árbevétele 2008 első negyedévében a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentős mértékben növekedett. Példaként említette: hacsak „az alkatrészforgalmat nézem mintegy 35 százalékkal tudtuk növelni e piaci szegmensben eladásainkat, és úgy gondolom, hogy ez a növekedés nem áll meg.”

Pintér Zsolt ügyvezető a tavalyi év eredményeit taglalva elmondta: 2006-ban még a cégcsoport forgalma 32 milliárd forint volt, addig a múlt évben több, mint 50 százalékkal emelkedett az Axiál forgalma, és elérte az 50 milliárd forintot. Emlékeztetett arra is: „mi csak kizárólag mûszaki szolgáltatásokkal foglalkozunk, ezen belül gépértékesítéssel, az építőiparban és a mezőgazdaságban egyaránt, valamint az ehhez tartozó szolgáltatásokkal, alkatrészeladással, szervizzel és finanszírozással egészül ki ez a tevékenység.”

Az Axiál 21 gépgyártó termékeit forgalmazza. Ebben az évben a cégnél három nagy gépgyártóval való együttmûködés tíz éves évfordulójáról is megemlékeznek. A Manitou-val, a Landinivel és a Grégoire Besson gyárral is 1998-ban kezdődött az együttmûködés. Az eltelt egy évtized alatt mintegy 1300 Manitou-t, 1200 Landinit és több, mint 700 Gregoire Besson terméket adott el az Axiál.

Az Axiál cégcsoport minimális célja, hogy a magyarországi traktorpiacon az 50 lóerő feletti kategóriában és a nyugati gyártmányú traktoroknál megszerezze a 25 százalékos piaci részesedést.

Az ügyvezető utalt arra, hogy a cégcsoport nemcsak az Axiálnál vásárolt gépekhez kínál alkatrészt, hanem továbbra is az a célja, hogy a magyar mezőgazdaságban mûködtetett gépek alkatrészellátását is biztosítani tudja. Ez közel 200 géptípust és 160 ezer fajta alkatrészt jelent Pintér Zsolt szerint. Az alkatrész-forgalmazásban és a szervizhálózatban több, mint 300-an dolgoznak.

Pintér Zsolt beszélt arról is, hogy az Axiál hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a bankokkal. Ennek az együttmûködésnek az eredményeként folyamatosan kedvező hitelkonstrukciókkal tudja a gépvásárlókat segíteni. Az Axiál finanszírozási szolgáltatásával, az Axiál Financial Service létrehozásával a gazdálkodók számára még egyszerûbbé tette gépberuházásaik megvalósítását.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!